Városlista
2024. május 12, vasárnap - Pongrác

Hírek

2013. Január 23. 13:31, szerda | Helyi önkormányzati
Forrás: Bod Péter

A Dancsó-rejtély

A Dancsó-rejtély

Érthetetlenül visszhangtalan maradt, hogy az orosházi választókerületben a Fidesz a 2014-es parlamenti választásokon nem a helyi polgármestert, Dancsó Józsefet indítja jelöltként, hanem a pusztaottlakai Simonka Györgyöt.

Hogy milyen okok vezettek a Fidesz (vélhetően) legfelső vezetésében oda, hogy a jelenlegi országgyűlési képviselő, Dancsó József még jelöltként sem indul, talán soha nem tudjuk meg. Az majdnem bizonyosnak látszik, hogy ezt a döntést nem maga az érintett hozta meg. Nem ismerünk ugyanis olyan nyilatkozatot, amiben az elmúlt hónapokban Dancsó hangot adott volna annak a véleményének, hogy távozni kíván az országos politikából.

Pedig kézenfekvő lenne az a magyarázat, hogy a jelenleg polgármesteri és országgyűlési képviselői munkát párhuzamosan ellátó Dancsó döntött erről. Összefüggésben azzal az összeférhetetlenségi szabállyal, ami 2014 után már nem teszi lehetővé e két poszt egyidejű betöltését. Egyfelől, mert semmi garanciája nem lehet arra nézve, hogy polgármesterként újraválasztják. (Ilyen munkakört betöltve ebben senki nem lehet biztos.) Másrészt 2013 január elseje után nagyon mást jelent hazánkban polgármesternek lenni, mint jelentett 2012 december végéig.

Az önkormányzatoktól az állam és a járások elvették/elvitték a legtöbb feladatot és hatáskört. Mások mellett a települések az egészségügyi, szociális, oktatási intézményeit, de még a tűzoltóságát is. Így egy teljesen „kiüresedett” települési önkormányzat élén kell úgy tennie Dancsó Józsefnek (ezzel nincs egyedül), mintha még mindig egy várost vezetne. Nem mellékes ebből a szempontból, hogy a közel kétszázhatvan fős Fidesz parlamenti frakcióból az orosházi polgármester éppen úgy megszavazta a települési önkormányzatok korábbi alapjait felszámoló törvényeket és rendelkezéseket, ahogyan más frakcióbeli településvezetők is. Ez finoman fogalmazva is a politikai abszurd kategóriájába tartozik.

Dancsó Józsefet lehet szeretni, és lehet nem szeretni, de azt kétségbe vonni, hogy fajsúlyos helyi politikus lenne, sajátos közéleti vakságra vallana. Ezért is érthetetlen, miért őt állították félre. Az ügy hátteréhez hozzátartozik, hogy a hét Békés megyei választókerület számát négyre csökkentették, és így valóban kérdésessé vált, kik újrázhatnak a 2012-ben mandátumot nyert fideszes országgyűlési képviselők közül és kik nem. A Fideszben Dancsó régi motorosnak számít (igaz, ez mostanság nem feltétlenül előny), közgazdasági képzettsége, politikai habitusa és tapasztalatai alapján egyszerűen összehasonlíthatatlan Simonka Györggyel.

A zavart fokozza az ügyben, hogy az orosházi választókerületben már csak azért is ajánlatos orosházi jelöltet indítani, mert a helyiek lokálpatrióta alapon is rá szavazhatnak, akár a politikai szimpátiát felülírva. Felettébb kétséges, hogy helyette hány voksot tud majd Simonka besöpörni Orosházán. Már pedig a választási matematikának ez az eleme akár döntő jelentőségűvé nőheti ki magát.

A városi szóbeszéd szerint Dancsó soha nem ápolt igazán jó viszonyt a korábban a megyei Fideszt irányító Domokos Lászlóval, és nincs ez másként ma sem. Többen úgy találgatnak, hogy ennek is köze lehet a mostani mellőzöttségéhez, amit mások azzal cáfolnak, hogy a választókerületek vezetőit nem is a budapesti központ, hanem személyesen Orbán Viktor választja ki, és mondja rájuk az áldást.

A színfalak mögé nem látunk, találgatni nincs értelme. Dancsó József mellőzöttsége tény, ennek okai tisztázatlanok. Vagy ha szebben szeretnénk fogalmazni: a balladai homály fedi azokat.

Az persze könnyen megeshet, hogy 2014-ben az orosházi járási hivatal élére – a helyi hatalmi centrum január elseje óta ez – katapultálja magát. Az ellenkezőjére nem mernék mérget venni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 12. 09:01, vasárnap | Sport

Tour de Hongrie - Eisenkrammer: ilyen sportélményben még nem volt részem magyar körversenyen

Eisenkrammer Károly számára élete legkülönlegesebb sportélményét nyújtja eddig a Tour de Hongrie országúti körverseny.

2024. Május 12. 08:59, vasárnap | Életmód

Kálid Artúr kapta a Szabadtéri Színházak Szövetségének díját

A Szabadtéri Színházak Szövetsége Kálid Artúr színművésznek ítélte oda idén a Gedeon József Amfiteátrum-díjat:

2024. Május 12. 08:59, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

2024. Május 12. 08:57, vasárnap | Sport

Meglepetésre kikapott Miskolcon a Fradi

A Diósgyőr 2-0-ra legyőzte otthon a bajnok Ferencvárost a labdarúgó OTP Bank Liga 32. fordulójában.