Városlista
2024. június 15, szombat - Jolán

Hírek

2023. Július 23. 06:00, vasárnap | Életmód
Forrás: MTI

A baranyai Sátorhelyen óránkénti 137 kilométeres szél volt

A baranyai Sátorhelyen óránkénti 137 kilométeres szél volt

A Baranya vármegyei Sátorhelyen óránkénti 136,8 kilométeres szelet regisztráltak pénteken - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat a Facebook-oldalán szombaton.

Azt írták, pénteken is nagy hőmérsékletkülönbség jellemezte az időjárást: miközben az északnyugati tájakon csak 23-24, addig az ország délkeleti felén 30-35 Celsius-fokig melegedett fel a levegő. Erre a meleg levegőre délután nyugat felől egy úgynevezett konvektív rendszer érkezett, és valósággal "felrobbant" a légkör; arrafelé heves záporok, zivatarok alakultak ki felhőszakadással, jégesővel és erősen viharos széllökésekkel, jelentős károkat okozva - tették hozzá.

Megjegyezték: a rendszer éjszaka átvonult az ország felett, mögötte az eddigieknél hűvösebb levegő érkezett, mindenütt felfrissült a levegő.

A bejegyzéshez készített infogafika szerint a Baranya vármegyei Sátorhelyen óránkénti 136,8 kilométeres szelet regisztráltak pénteken, míg a Pécs-Pogány repülőtér két mérőállomásán 131, illetve 125,6 kilométer/órás szelet mértek.

A legtöbb csapadékot ugyancsak a pécs-pogányi repülőtéren regisztrálták, 43,7 milliméternyit.

Fotó: Illusztráció - Pixabay

Címkék: időjárás, szél

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 15. 11:01, szombat | Életmód

Európai vadmacskák születtek a Szegedi Vadasparkban

Három európai vadmacska (Felis silvestris silvestris) született a Szegedi Vadasparkban, a kölyköket már a látogatók is megfigyelhetik - közölte az állatkert szombaton közösségi oldalán.

2024. Június 14. 07:25, péntek | Életmód

Szabad szemmel is látható lesz vasárnap a Hold és a Spica csillag együttállása

Vasárnap este a Hold szoros együttállásba kerül a kékes színű Spica csillaggal, a jelenséget pedig szabad szemmel is meg lehet majd figyelni a koraesti égen - közölte a Svábhegyi Csillagvizsgáló az MTI-vel.

2024. Június 13. 06:00, csütörtök | Életmód

Magyarországon akár közvetlenül a bankszámlára is utalható az italcsomagolás visszaváltási díja

A MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. által bevezetett REpont rendszer országosan biztosítja, hogy az italcsomagolások visszaváltási díját egyenesen a bankszámlára is lehet utalni - közölte a MOHU az MTI-vel.

2024. Június 12. 12:37, szerda | Életmód

Múzeumok éjszakája - 450 intézmény mintegy 2500 programmal várja az érdeklődőket

Országszerte 450 intézmény mintegy 2500 programmal várja az érdeklődőket június 22-én a Múzeumok éjszakáján.