Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2012. Augusztus 10. 13:18, péntek | Helyi
Forrás: InfoOrosháza.hu

5. Ökopolitikai Nyári Egyetem

5. Ökopolitikai Nyári Egyetem

Magyarországon idén is az Ökopolisz Alapítvány rendezte meg az Ökopolitikai Nyári Egyetemet, Bodajk gyönyörű fekvésű környezetében, melyen két orosházi is részt vett.

A mintegy 400 fős táborban 100 előadó szakmai és szabadidős programjai
közül lehetett válogatni,mondhatni a bőség zavarában szenvedtek a résztvevők.A szabadidős programokfelnőttek és gyerekek részére is egyaránt érdekesek voltak. Reggel Jóga és futás között választhattak a korán ébredők. Lehetett
kerékpár és gyalogtúrázni, valamint a nap folyamán fonó, gerillakötés, kerámia, stílustanácsadás, ökoszépségszalon ésszámok háborúja, este pedig filmvetítések, táncház, koncertek és az elmaradhatatlan tábortűz gitár és dobszó mellett.

Egész héten a vegetáriánus ételek sokaságával ismerkedhettek meg az orosházi látogatók.

A teljesség igénye nélkül íme néhány kiemelnt szakmai program:

-Ángyán József professzor a Fenntartható birtokpolitika vagy új hűbériség c. előadást tartott, Hargitai Miklós, Szabó Rebeka és Thomas Waltz társaságában. Felvázolta a Magyar mezőgazdaság ökológiailag fenntartható megoldását, beszélt birtokpolitikájáról, amely a családi gazdálkodókat részesítené előnyben a nagybirtokosokkal szemben.

- Az Euró projekt jövőjéről Pogácsa Zoltán, Renhard Bütikofer, Róna Péter és Fokasz Nikosz nyilvánították ki véleményüket.
Hogyan tudjuk új alapokra helyezni az európai álmot? Hogyan tehetjük demokratikussá az intézményeket és a dontéshozatalt?Milyen formában maradhat fenn a közös fizetőeszköz? Hogyan kezelhetjük a szünni nem akaró különbségeket a magországok és a periféria közt?

-Schiffer András, Silke Krebs, Amelia Andersdotter arról beszéltek,hogyan éljük túl a XXI. századot, mit kell tennünk,haazt akarjuk,hogy dédunokáink is jól meglegyenek a földön?

-Schering Gábor, Bartha Attila, Vincent Liegey és Pogácsa Zoltán szemináriuma a kapitalizmus mikéntjéről szólt. Maradjonvagy felépítjük az ökoszocializmust? Ha a kapitalizmust szelidítjük meg, akkor hogyan módosítsuk a piacgazdaság
modelljét annak érdekében, hogy figyelembe vegye a társadalmi és ökológiai igényeket?

Fanaczánné Szuchánszki Márta, az egyik orosházi résztvevő így összegezte a hetet:"A tábor tanulsága számomra, hogy az Ökopolitika felelősség környezetünkért, embertársainkért, tetteinkért. Közös erő egy fenntarthatóbb, tisztább, igazságosabb jövőért."

Címkék: LMP

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 04. 08:35, szombat | Sport

Férfi divízió I/A-vb - Hosszabbításban győzelem az olaszok ellen, szombaton dől el a feljutás

A magyar férfi jégkorong-válogatott hosszabbítás után 3-2-re legyőzte a házigazda olasz csapatot pénteken a bolzanói divízió I/A-világbajnokság negyedik fordulójában.

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben