Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2011. Október 08. 20:42, szombat | Helyi
Forrás: hir.ma.hu

1000 csillag hullik ma este

1000 csillag hullik ma este

Ma este csillaghullás lesz! A Krasznojarszk városi obszervatórium jelzései szerint a meteoreső már elkezdődött 6-án és egészen 10-ig tart, de az igazi látványosság 8-án, szombaton este várható 19 órától.

Szerencsés esetben a megfelelő helyről akár 1000-szer is kívánhatunk valami titkosat a hullócsillagok láttán.

A “csillagvihar” megfigyelése kapcsán azonban kissé aggódnunk is kell. Mind a Hold erős fénye, mind a borult ég komolya akadályt jelenthet. Akiknek van elég pénzük, azok a felhők fölé röppenve páratlan élménnyel gazdagodhatnak a repülőgépből kitekintve.

Az égboltunkon átsuhanó meteorok a különös nevű 21P/Giacobini-Zinner üstökösből származnak. Az üstökösraj érdekessége, hogy 1900 előtt még nem is létezett még. 1933-ban már rendkívüli aktivitást produkált: az európai megfigyelők 200-300 meteort láthattak percenként! 1946-ban az aktivitás ismét jelentős volt, átlagosan minden egyes másodpercre jutott egy hullócsillag. A különleges meteorrajt azóta is évről-évre visszavárják a szenvedélyes megfigyelők.

Pontos óránkénti meteorszámról csak utólag tudunk tájékoztatást adni. A LiveScience internetes oldal a 2011-es október 8-i (ma est) csillaghullásnál 1000 meteort becsül óránként. A magyar csillagászok előrejelzései óránként nagyjából 100 meteorról szólnak, az International Meteor Organization szervezet pedig már csak óránként 50-60 meteorra tippel.

Sajnos a meteorzápor idején várható időjárás az Országos Meteorológiai Szolgálat jelentése szerint nem kecsegtet semmi jóval: szombaton az ország teljes területén záporokra lehet számítani. A borult ég emiatt eltakarhatja szombaton éjjel tíz órakor az eget.

Hogyan figyeljük a meteorzáport? Akinek van kertje, az tegyen ki egy kényelmes kerti ágyat, kapcsoljon le minden házból kiszüremlő fényt. Ne a Hold-at figyeljük, hiszen a 90%-os fényességén lévő égitest miatt a környékén kevesebbet meteor lesz látható.

A hullócsillagok a Draco csillagkép felől érkeznek (Drakoinda). Aki ezt nem találja meg, annak ajánljuk az okostelefonokra telepíthető Google Sky alkalmazást, illetve az ingyenes számítógépes ingyenesen Stellarium programot.

Aki hisz az ima erejében, kérjük egyet mondjon el azért, hogy ne legyen rossz idő este, és így mindannyian egy csodálatos élménnyel gazdagodhassunk! A rossz időnek egyetlen nyertese lehet: az RTL Klub, ugyanis mind X-Faktor 2011, mind pedig a Való Világ 5 adásai is a Drakonida csillaghullás idejére esik.

Címkék: csillagászat

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 15:23, csütörtök | Életmód

Látványos csillaghullás várható május első hétvégéjén

Az év egyik legszebb meteorraja, az Éta Aquaridák csillaghullása lesz látható vasárnap hajnalban.

2024. Május 02. 15:22, csütörtök | Belföld

EM: áprilisban is termelési csúcsot döntöttek az ipari naperőművek

Újabb rekordot hozott a múlt hónap utolsó napja a nagyobb méretű napelemes rendszerek termelésében - tette közzé az Energiaügyi Minisztérium (EM) a Facebook-oldalán csütörtökön.

2024. Május 02. 15:21, csütörtök | Belföld

NGM: a kormány üdvözli az üzemanyagárak újabb csökkentését

A kormány üdvözli a Mol bejelentését, miszerint szombattól, azaz 2024. május 4-től újabb 4-4 forinttal csökken a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára.

2024. Május 02. 09:12, csütörtök | Belföld

Több mint 3000 család igényelt már csok pluszt

Meghaladta a háromezret a csok plusz igénylések száma - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára csütörtökön az index.hu-nak adott interjújában.