Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2014. Július 03. 05:00, csütörtök | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

10-ből 4 magyar sosem jár egészségügyi szűrésre

10-ből 4 magyar sosem jár egészségügyi szűrésre

Saját bevallásuk szerint tízből kilencen tesznek az egészségükért, egészségesebb táplálkozással, a káros szenvedélyek kerülésével, szűrővizsgálatokra azonban a lakosság egy jelentős része egyáltalán nem jár. Pedig sok esetben egy-egy preventív vizsgálat során kifejezetten komoly betegségek mutathatók ki, és orvosolhatók időben.

Egészségmegőrzés szempontjából a lakosság közel fele (48 százalék) tartja fontosnak az egészséges táplálkozást és ugyanennyien a káros szenvedélyektől való tartózkodást, de csupán 42% értékeli fontosnak a szűrővizsgálatok látogatását, míg 40 százalékuk a különféle vitaminokat, 34 százalékuk pedig a rendszeres testmozgást preferálja – derült ki a Generali Biztosító kutatásából.

A kutatás rámutat arra is, hogy a hölgyek az átlagnál magasabb arányban (66 százalék) vesznek részt egészségügyi szűrővizsgálatokon, illetve kiemelkedik a szűréseken résztvevők közül az 50 feletti korosztály is, akiknél az átlagoshoz képest közel 20 százalékkal magasabb a megelőző vizsgálatok látogatása.

2011-ben ezek az arányok még valamennyivel magasabbak voltak: a megkérdezettek 55 százaléka vallotta, hogy odafigyel az egészségesebb táplálkozásra, 50 százalék tartózkodott a káros szenvedélyektől, és 52 százalék válaszolta, hogy szűrővizsgálatokra jár azért, hogy egészségesen élhessen tovább.

2014-ben azonban a 18-75 éves korosztály 43 százaléka egyáltalán nem vesz részt szűrővizsgálatokon. Legtöbben időhiánnyal indokolták távolmaradásukat (25 százalék), míg 16 százaléknak eszébe sem jut ez a lehetőség. A megkérdezettek 8 százaléka nyilatkozott úgy, hogy nincs elég információja a vizsgálati lehetőségekről, azt sem tudja pontosan, milyen intézménybe kellene mennie, míg 7 százalék egyértelműen a pénzhiányt, 4 százalék pedig a nagy távolságot nevezte meg a távolmaradás okának.

A kutatásból az is kiderült, hogy a résztvevők mintegy 10 százaléka sajnálatos módon semmit sem tesz az egészsége megőrzése érdekében, ez az arány 2011-ben még csak 6 százalék volt.

A Generali Egészségprogram a távolmaradás szempontjából leggyakrabban említett okokra ad megfelelő megoldást: előre egyeztetett időpontokra érkezhetnek az ügyfelek a vizsgálatokra, nincs várakozási idő. A Generali Egészségprogram akár már havi 5-10 ezer forintért szűrővizsgálatokat, labor- és diagnosztikai vizsgálatokat, járóbeteg-ellátást valamint akár ambuláns műtéteket is tartalmaz, így a szűrővizsgálatoktól való távolmaradást ebben a konstrukcióban a több tízezer forintos egyszeri költségek sem indokolhatják.

„Kellő odafigyelés, törődés, rendezett környezet, modern felszerelés, gyors és szakszerű ellátás, rövid várakozási idő, ez a Generali Egészségprogram, amelyben maradéktalanul teljesülnek az egészségügyi ellátással kapcsolatos elvárások.

Mi a Generali Biztosítónál továbbra is stratégiai területnek tekintjük ezt a fajta, úgynevezett szolgáltatás-finanszírozó egészségbiztosítást, mert úgy gondoljuk, ez egy fontos biztosítási forma, függetlenül attól, hogyan is alakul az állami ellátás rendszere.

A nemzetközi tapasztalatok is azt mutatják, hogy a magánbiztosításokra ezen a területen szükség van, ez pedig Magyarországon is beigazolódott, a magyar lakosság és a biztosítási szektor életében is helye van a szolgáltatás-finanszírozó biztosításoknak” – mondta Schaub Erika, a Generali Biztosító személybiztosítási igazgatója.

Emellett a szakember szerint a szűrővizsgálatok az egészségmegőrzés alapját jelentik – ahogy a kutatásból is kiderült, a szűrésre járók 5 százalékánál fedeztek fel valamilyen további kezelést igénylő betegséget. A program keretében többféle szűrővizsgálaton is részt vehetnek a biztosítás terhére, így például melanóma (bőrrákszűrés)-, szájüregi- és fogászati szűréseken illetve egyéb szűréseken is.

A kutatás rámutat arra is, hogy az egyes szűréstípusok látogatottságában hatalmas eltérések vannak. Azok körében, akik legalább évente egy alkalommal részt vesznek egészségügyi szűrővizsgálaton a sok esetben előírt tüdőszűrés áll az első helyen (69 százalék). A nőgyógyászati a második (48 százalék), míg a fogászati szűrés a harmadik (45 százalék) leggyakoribb.

Ijesztő adat ugyanakkor, hogy bőrrákszűrésen a szűrésekre járók közül is csak minden 10. személy vesz részt. Pedig a szűrések fontosságát támasztja alá az a tény, hogy az időben felismert betegségeknél többszörös az esély a gyógyulásra, a megfelelő életminőség megtartására. Például a kezdeti stádiumban felismert magas vérnyomás, cukorbetegség esetén megfelelő kezeléssel számos későbbi súlyos szövődmény megelőzhető, a melanóma esetében pedig a betegség korai felismerésekor akár 90 százalék is lehet a teljes gyógyulás aránya.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 06:43, péntek | Életmód

Denevérvirológiai kutatás kezdődik a Pécsi Tudományegyetemen

Európai denevérekben előforduló vírusok kutatására indított nemzetközi programban vesznek részt a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szakemberei - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel.

2024. Április 24. 06:46, szerda | Életmód

Különleges holdkelte figyelhető meg az égbolton pénteken

Április 26-án különlegesen szép együttállás figyelhető meg az éjszakai égbolton, amelynek során a kelő Hold szoros közelségbe kerül az Antares csillaggal - közölte kedden a Svábhegyi Csillagvizsgáló.