Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2013. Március 08. 08:40, péntek | Helyi önkormányzati
Forrás: Bod Péter

Teljes vereséget szenvedett Dancsó József (Riport)

Teljes vereséget szenvedett Dancsó József (Riport)

Megsemmisítő vereséget szenvedett az orosházi polgármester azon a csütörtöki Rákóczitelepen tartott lakossági fórumon, amelynek főtémája a március elsejétől életbe lépett új buszmenetrend volt. Riportot olvashatnak.

A két és félórás lakossági fórumon a százötven-kétszáz fős hallgatóság Dancsó József polgármester az új buszmenetrendet védelmébe vevő, azt magyarázó egyetlen érvét sem fogadta el. Ha valaki százötven perc alatt a legcsekélyebb mértékben sem képes a vele szemben álló véleményének megváltoztatására, az megsemmisítő vereséget szenved. Ez történt csütörtökön Dancsó Józseffel Rákóczitelepen.

A heves, indulatos, bekiabálásoktól tarkított fórumon nem volt irigylésre méltó helyzetben a városvezető, akit a rákóczitelepiek elemi erejű felháborodása fogadott, akik kategorikusan elutasították a járatrikításokkal és körjáratokkal kombinált új, március elsejétől bevezetett menetrendet. Ahogy a lakossági fórumon számtalan alkalommal elhangzott: azt kérik, követelik, hogy állítsák vissza a régi menetrendet.

Százperces polgármesteri előadás
A polgármester alaposan visszaélt a vendégjoggal. Hosszú, közel százperces (!!) – igaz, bekiabálások miatt többször megszakított – előadásával kezdődött a fórum. Részletekbe menően beszélt az önkormányzat költségvetéséről, annak kiadási és bevételi oldaláról, emellett a helyhatóságok adósságkonszolidációjának folyamatáról. Nem is lett volna ezzel baj, ha könyvelőknek és közgazdászoknak adott volna elő, de a közönsége ezúttal Rákóczitelep lakossága volt. Ők láthatóan nem értették, miért kell ilyen messziről indítani a számukra előnytelenül megváltozott buszmenetrend témáját. (Amikor az önkormányzati kiadások csökkentésről beszélt Dancsó, többen is azt kiabálták: „Akkor minek három alpolgármester?”)

A polgármesteri előadásból a hallgatóság megtudhatta, hogy az orosházi buszközlekedés egy évben 60 millió forintba kerül. Ennek felét a lakosok fizetik ki jegy- és bérletvásárlás formájában, a másik felét az önkormányzati támogatás teszi ki. Dancsó József jelezte: 20 százalékkal csökkenteni kellett a buszok futásteljesítményét, mert semmiképpen nem akartak jegyáremelést. A fórumon kiderült, hogy a lakosok egyáltalán nem tartják ördögtől valónak az áremelést, ha cserébe jobb szolgáltatást kapnak érte.
A polgármester elmondta: olyan uniós közbeszerzési pályázatot írtak ki az orosházi buszközlekedési szolgáltatásra, amelyre Európa majd minden országából adhattak volna be jelentkezést. Ezzel szemben csak a Körös Volán Zrt. jelentkezett. A városvezető hosszan elidőzött ennél a témánál, fájlalva az alacsony (egyetlen) jelentkezői számot. Éppen csak azt felejtette el hozzátenni, hogy logikájából akkor az is következhetne, hogy a Körös Volán Berlin, Brassó vagy Salzburg helyi buszközlekedésére pályázhatna. Valami okból mégsem teszi. (Vajon miért?) De hogy itthon maradjunk: hány olyan várost tudnánk felsorolni, ahol nem a megyei busztársaság látja el a helyi tömegközlekedés feladatait? Egy szó mint száz: semmi meglepő nem volt abban, hogy erre a pályázatra egyetlen jelentkező volt.

Frontot nyitott maga ellen a Fidesz
A továbbra is nagyon feszült hangulatú fórumon egyre érthetetlenebbé vált, miért nyit olyan széles frontot maga ellen az Orosházát jelenleg irányító Fidesz a buszmenetrend kapcsán, miközben az önkormányzati támogatás néhány milliós emelésével azonnal lecsendesíthetné a rákóczitelepieket. (Ez az összeg a 8 milliárdos önkormányzati költségvetéssel áll szembe, ami még akkor is igaz, ha világos, hogy a nagy összeg ellenére is „feszes” a város kasszája.) Alighanem csúnyán elszámolták magukat, és nem először hálószaggató öngólt rúgtak maguknak. Dancsó József most is megpróbálkozott a képviselő-testület szocialista tagjaira ráverni a „balhét”, mondván: mindig ők voltak azok, akik sokallták a helyi buszközlekedésre szánt önkormányzati támogatást. Ez a polgármesteri akció a lakossági fórumon totális kudarcba fulladt. A megjelentek szabályszerűen lehurrogták Dancsó Józsefet. Nem engedték meg neki, hogy felolvasson egy idézetet Fetser Jánostól (MSZP), a testületi ülés jegyzőkönyvéből. Ezen a ponton kicsit eldurvult a vita. A hallgatóság egy kisebb csoportja megunva a hosszú polgármesteri előadást „Köszönjük a rizsát!” kiabálással kivonult, míg a higgadtabbak azt vetették hangosan Dancsó szemére, hogy mindenkibe belefojtja a szót. „Szeretném befejezni a beszédemet” – válaszolt erre a polgármester.

A lakossági fórumon nem volt hangosítás, így hangfelvétel sem készült, de nem jegyzőkönyvezték az eseményt, noha ennek semmi akadálya nem lett volna. A hangosítás hiányát többször szóvá tették a résztvevők, részben azért is, mert a helyi közösségi ház nagytermébe korántsem fért be mindenki, sokan az udvaron álltak. Dancsó József többször kérte, hogy a lakosok észrevételeiket és javaslataikat írásban fogalmazzák meg, amire a másik oldalról azt volt a válasz: „Akkor miért vagyunk itt?”

A helyiek semmit nem tudtak
A fórumon megjelentek egy emberként mondták el, hogy semmit nem tudtak a buszközlekedés megváltozásáról. Mindezt annak kapcsán tették, hogy a polgármester többször elismételte: tizenhárom fórumon volt erről szó tavaly szeptember és december között. Nagyon sok felszólaló fogalmazta meg: állítsák vissza a régi menetrendet haladéktalanul, és zokon vették, hogy a polgármester ezt a lehetőséget csak június 30-a utánra ígérhette. Kovács Árpádot (Fidesz), Rákóczitelep képviselőjét folyamatosan megtalálták a fórumozók. Szemére hányták, hogy semmit nem tett az új menetrend ellen, de többen arra kérték, hogy mutatkozzon be, mert a helyiek nem is ismerik. Mindezt két és féléves képviselői munka után. Volt, aki azt javasolta, hogy Kovács ajánlja fel képviselői tiszteletdíját a telepi buszok működésének finanszírozására. Óriási tapsot kapott a javaslat.

Közben meglehetősen rémisztő és hitelesnek ható történetek hangzottak el az új menetrendről, annak ésszerűtlenségéről és betarthatatlanságáról. A vita kapcsán újból és újból előkerült a kommunális adó ügye, aminek a tényéről és mértékéről is csak a legnagyobb elutasítás hangján beszéltek a hozzászólok. Folyamatosan azzal szembesítették a városvezetőt, hogy nagyon sok embernek nem lesz miből kifizetni a magáningatlanok után megállapított évi 18 ezer forintot. „Olyan szegénységben élünk, hogy az borzalmas” – fogalmazta meg egyikük. „Sokan még a villanyt sem képesek fizetni” – vetette közbe egy hozzászóló. Dancsó ennek kapcsán korábban azt mondta el, hogy a kommunális adóból származó összeget 170 milliós bevétellel szerepeltetik a város költségvetésében.

A kapituláció
A polgármester érzékelve, hogy álláspontja és érvelése a helyiek elutasításával és ellenérzéseivel találkozik, csendben, mégis határozottan kapitulált. A buszközlekedésre vonatkozó „eredeti állapothoz való visszatérés”-ről (ezt számtalan hozzászóló olyan igényként fogalmazta meg, amiről alkudni sem hajlandó) úgy fogalmazott: „júniusban erre a kérdésre visszatérünk”. (Mint ismeretes addig a jelenlegi szolgáltató, a Körös Volán Zrt. háromszor végez utasszámlálást.) Amihez a polgármester hozzátette, hogy: „Optimista vagyok.” Ezt a mondatot aligha lehetett másként érteni, mint úgy, hogy a menetrend felülvizsgálat június végére eljut abba a fázisba, hogy visszaállhat a régi menetrend.

Ritka egyértelmű volt ezen az estén Dancsó József és vele az orosházi testület Fidesz frakciójának veresége. Politikai értelemben a kármentés kezdődött el a polgármester részéről. Nyilvánvalóan nem számítottak ilyen erejű felháborodásra, ami élő cáfolata volt annak a Dancsó által többször megfogalmazott tételnek, hogy a helyi ellenzék áll a tiltakozások mögött. Ezt több hozzászóló a leghatározottabban visszautasította a fórumon, amire talán nem is volt szükség. A buszmenetrendi változások miatt a helyiek bátran, felelős civil módjára a személyes és a közösség érdekeit védték. Ennek ilyen értelemben semmi köze a politikához, hiába próbálta ebbe az irányba terelni a polgármester a fórum hallgatóságát. Erre egyáltalán nem voltak vevők a rákóczitelepiek. Ezen az estén ők voltak a nép hangja.

A verem, ahonnan most Dancsó József ki akar mászni, nem mások ásták neki, hanem ő maga. A szokatlan perspektívával ismerkedik most a polgármester a képzeletbeli gödör alján. Hiába, egyszer fent, másszor lent.

(A fórum keretében rövid tájékoztatót tartott Rákóczitelep közbiztonsági helyzetéről Czecher Péter rendőr alezredes, Orosháza rendőrkapitánya. Az általa elmondottakról és az arról kialakult vitáról később számolunk be.)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 15:03, péntek | Életmód

Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje

Novemberben 28-tól kerül a országszerte a magyar mozikba Herendi Gábor Futni mentem című új romantikus vígjátéka.

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.