Városlista
2024. május 9, csütörtök - Gergely

Hírek

2012. Február 24. 14:32, péntek | Helyi
Forrás: InfoOrosháza.hu

Újrahasznosítás - nekünk is hasznunkra válik!

Újrahasznosítás - nekünk is hasznunkra válik!

A vas- és a színesfém hulladék feldolgozása napjainkban is fontos szerepet kap. Nem csak a környezetünket védjük vele, a számunkra szükségtelen anyagok pénzbeli értékké is válhatnak az Orosháza-Metálnál.

A vashulladék feldolgozásának fontossága

1 tonna vashulladék újrahasznosításával az alábbi megtakarításokat lehet elérni:
1.5 tonna vasérc
0.5 tonna szén
40% vízmennyiség
75% energia
1.28 tonna szilárd szennyezőanyag, mely a légszennyezés 86%-áért felel
vízszennyezés 76%-át

A vas- és acélanyagok változatos összetételük ellenére teljes mértékben visszaforgathatók. A világ nyersacéltermelésének mintegy 40 %-a hulladék anyagból származik. Az alkalmazott kohászati technológiától függően a hulladék vas felhasználás 30-80% között alakul, villamos ívkemencékben pedig szinte kizárólag hulladék vas alapanyagból gyártanak magas ötvöző tartalmú acélokat.

Bár a magyar vaskohók kizárólag külföldi vasércet dolgoznak fel, az acélgyártáshoz szükséges hulladék vas nagy részét belföldi források fedezik.

Az Orosháza-Metál Kft. a felvásárolt vashulladékot a feldolgozóüzemek számára szükséges előkészítő (válogató, daraboló, bálázó) munkák elvégzését követően a hazai vagy külföldi acélművekbe szállítja.

Színesfém feldolgozás

A szokványos fémek esetében a le- és felrakodást gyorsabbá teszigyűjtőládák alkalmazása. A ritkafémek illetve a magasabb árkategóriájú anyagoknagy pontosságú mérlegekenkerülnek átvételre. Jelentős mennyiségű és sokféle kábelt dolgozunk fel, amely árazása pontos mintázáson alapul.

A cégcsoport tagvállalataivalamennyi színesfémhulladékot érintő EWC kódra vonatkozóan rendelkeznek begyűjtési illetve kezelési engedéllyel.
A gyűjtőkereskedőktől felvásárolt hulladékok mellett egyre inkább előtérbe kerül a különböző gyártóktól tevékenységük során keletkezett hulladékok beszerzése. A legjelentősebb beruházások a járműipari beszállítói területen jöttek létre, és ezeknél jól nyomon követhető a késztermék, valamint hulladék sorsa.

A gyártás során keletkező havi több száz tonna hulladék megszerzése érdekébenaz Orosháza-Metál Kft. fejlesztési stratégiája lett a szolgáltatások folyamatos javítása és bővítése a piaci igényekhez igazodva.További „hulladékforrások” a csomagolóipar termékei, melyek előállítása nagy környezeti terheléssel jár (bányászat, timföldgyártás, energia, szállítás). A beszállított hulladékok minőségét, mennyiségét és sugárzásmentességét korszerű berendezésekkel vizsgálják. Ezek, ill. az anyagmozgató eszközpark fejlesztése, korszerűsítése folyamatos.

Alumíniumhulladék

Az alumínium a legértékesebb hulladék anyag, ami hatásos ösztönzést jelent újrahasznosításához. Az Egyesült Államokban évente előállított mintegy 100 milliárd italos doboznak körülbelül kétharmadát viszik vissza újrahasznosításra. Ugyanez igaz az autókban található alumínium 85-90 százalékára.
Az újrahasznosítással a nyersanyagon felül megtakarítható annak az energiának a 95%-a, ami az alumínium frissen, ércből történő előállításához szükséges, és csökkenthető az elhelyezendő veszélyes szilárd hulladék (vörösiszap) mennyisége is.

Az Orosháza-Metál Kft. szolgáltatásairól és a fémhulladékok átvételi összegéről itt olvashat részletesen.


Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 08. 15:10, szerda | Belföld

Szijjártó Péter: a Jaguar kulcsszerepet szán a budapesti fejlesztőközpontjának

A Jaguar kulcsszerepet szán a budapesti fejlesztőközpontjának a következő évek globális fejlesztési stratégiájában - írta a külgazdasági és külügyminiszter szerdán a Facebook-oldalán.

2024. Május 08. 15:08, szerda | Bulvár

Hollywoodi világsztárokkal várja látogatóit a Budapest Comic Con

Idén is megrendezik Magyarországon a világ legnagyobb és legjelentősebb popkulturális eseményét, a Comic-Cont:

2024. Május 08. 10:19, szerda | Belföld

Szijjártó Péter: egyre több magyar vállalat lép be a kínai piacra

Egyre több magyar vállalat lép be a kínai piacra, egyre több magyar vállalat kereskedik kínai partnerekkel, nő a turisztikai forgalom és egyre több hallgatót fogadnak kölcsönösen egyetemeink

2024. Május 08. 10:18, szerda | Külföld

A lengyel határőrség feltartóztatott egy szökött orosz katonát

Egy, a fehérorosz határon át illegálisan Lengyelországba belépő orosz katonát tartóztatott fel a lengyel határőrség.