Városlista
2024. május 15, szerda - Zsófia

Hírek

2012. November 30. 19:24, péntek | Helyi önkormányzati
Forrás: Írta: Bod Péter

Január elsejétől Orosházán minden lakóingatlan után 18 ezer forintot kell fizetni

Január elsejétől Orosházán minden lakóingatlan után 18 ezer forintot kell fizetni

Közmeghallgatással kezdődött Orosházán a novemberi testületi ülés. Az önkormányzati törvény alapján minden évben egy alkalommal köteles a képviselő-testület közmeghallgatást tartani. Orosházán ezt péntekre tűzték ki.

Már a meghallgatás elején robbant egy kisebb fajta „bomba”, amikor egy helyben lakó az iránt érdeklődött: igaz-e, hogy meg akarják szüntetni az orosházi véradóállomást. Mint kiderült, igaz, de erről a testület tagjainak jelentős része nem tudott semmit. Dancsó József polgármester egyet nem értését fejezte ki a megszűntetéssel kapcsolatban. Ám hogy egy ilyen nagyhorderejű tervezett lépésnek miért itt, és miért így kell kiderülni, az nem utólag sem világos.
Ügyfélelhárító hivatali ügyintézést az ügyfélbarát ügyintézésnek kell felváltania – hivatkozott Navracsics Tibor igazságügy-miniszter kijelentésére egy másik lakó, arra irányítva a figyelmet, hogy ez az orosházi önkormányzatnál még nem valósult meg.

InfoOrosháza.hu képviseletében Borsi Hajnalka, a portál üzemeltetője élt panasszal, mert véleménye szerint az önkormányzat nem biztosít egyenlő feltételeket a tájékoztatásban a helyi sajtópiac szereplői számára – ezzel a felszólalással külön cikkben foglalkozunk.

Egy másik lakossági hozzászóló elmondta, hogy az Orosházi Lakásszövetkezet 3, 1 millió Ft-os kölcsönt kért felújítási munkákhoz. (Ezt külön napirendi pontként tárgyalták utóbb a képviselők.) Milyen pénzügyi helyzetben lehet a szövetkezet, hogy ilyen csekély értékű munka elvégzéséhez is önkormányzati segítséget kér? – tette fel a kérdést. Hozzátette: a lakásszövetkezet törvénytelenül jár el, mert alapszabály ellenes, hogy közgyűlési határozat nélkül hoznak ilyen döntést.

Az egyórásra nyúlt közmeghallgatás előtt Dancsó József jelezte, hogy három új napirendi pontot kívánnak még megtárgyalni. Füvesi Sándor (MSZP) arra tett javaslatot, hogy a magáningatlanok utáni kommunális adó bevezetéséről ma ne tárgyaljanak, ehhez csatlakozott Németh Norbert (JOBBIK), aki, ha ez mégis megtörténne, név szerinti szavazást kért. Az új pontokkal kiegészített napirendet 10 igen, 4 nem ellenében elfogadta a testület, vagyis dönteni fognak a kommunális adó kérdéséről is.

Kikosarazott lakásszövetkezet

Elsőként azt vitatták meg képviselők: adjanak-e a veszélyhelyzet elhárítására 3, 1 millió Ft-ot a helyi lakásszövetkezetnek, amely így a Kossuth utcai épületen elvégezhetné a szükségessé váló munkákat. Nyitrai István, a lakásszövetkezet elnöke szerint azért nem tudják maguk előteremteni a kérdéses összeget, mert a szövetkezetnek közel kétszáz olyan tagja van, akinek tartozása meghaladja az 50 ezer forintot. Németh Norbert (Jobbik) szerint a szövetkezeti tagoknak azért alacsony a fizetési morálja, mert a szövetkezet a mai napig nem tudott elszámolni az 2010-es és 2011-es évek gazdálkodásával. Furcsállotta azt is, hogy a szerdai szövetkezeti küldöttgyűlésen közel 500 ezer Ft-ot osztottak ki munkavégzés címén, miközben az új elnök megválasztásakor jelezte: társadalmi munkában végzi a feladatot. Zalai Mihály (Fidesz) alpolgármester jelezte, erős – és érthető – sértettség érezhető a lakók részéről a szövetkezettel szemben. Mégis arra hívta fel a figyelmet: mégsem szabad az anarchia állapotát választani azzal, hogy sokan megtagadják a fizetési kötelezettségüket.

Jámbor Nándor Jobbikos országgyűlési képviselő is bekapcsolódott a vitába a lakásszövetkezeti tagok felelősségéről beszélt, mert az elmúlt évek gazdálkodása az ő közreműködésükkel valósult meg – hangsúlyozta.

14 egyhangú szavazattal úgy döntöttek, hogy nem folyósítanak pénzt a lakásszövetkezetnek.

Közel félmilliós fizetés a művház igazgatónak

Jogi trükknek nevezte Fetser János (MSZP) az Orosházi Városüzemeltetési és Szolgáltató Zrt. társasági szerződésének módosítását. Egyben érthetetlennek, hogy egy olyan komoly iparűzési adóbevétellel rendelkező város, mint Orosháza miért küzd folyamatos pénzügyi gonddal. Erre a választ többek között abban találta meg, hogy a 76 milliós tagi kölcsönét nem kell megfizetnie a helyi fürdőnek. (Ez magyarázza, hogy korábban a Városüzemeltetési Zrt-t és a fürdőt egy gazdasági társaságban vonták össze.).

Dancsó technikai, számviteli ügynek nevezte az előterjesztést, ami egészen mást tartalmaz, mint amit Fetser tulajdonít neki.

Többlettámogatást kapott a Petőfi Művelődési Központ, amin azért értetlenkedett Füvesi Sándor, mert valamennyi önkormányzati intézménynek korábban elfogadták a költségvetését. A közel 4 milliós támogatást azzal vette védelmébe a polgármester, hogy szeptemberben módosították az önkormányzat költségvetését, és ekkor már elfogadták a képviselők ezt az összeget. Így lényegében most csak egy technikai átvezetéséről van szó – hangzott el. Zalai Mihály alpolgármester a művelődési ház szakszerűtlen felújításának példájaként elmondta, olyan kazánt építettek bele, amellyel nem lehet szakaszosan fűteni az épületet. Ahogy szavaiból kiderült: kizárólag az egész házat lehet fűteni, aminek pazarló jellege nem szorul bizonygatásra. Németh Norbert (Jobbik) észrevételként elmondta, hogy hat éve a Fidesz irányítja a várost, akkor miért nem találtak megoldás erre a problémára.

A művelődési ház igazgatói teendőivel 2016. december 31-éig a jelenlegi vezetőt, Pusztai Lajost választották meg, aki havi 485 ezer forintért látja el feladatát.

Ki kérjen kitől bocsánatot?

Személyeskedő vita robbant ki Fetser János és Dancsó József között. Kölcsönösen bocsánatkérésre szólították fel egymást. A polgármester azért, mert Fester megsértette Zalai alpolgármestert, Fester pedig azért, mert a városvezető folyamatosan címkézte a szocialista képviselőket. Érdekes dologra hívta fel a figyelmet a vita során Füvesi Sándor. A művelődési ház igazgatójának fizetése két részből tevődik össze. Alapbére 315 ezer forint, amire „egyéb magasabb képzett ügyintézőként” jogosult. Az előterjesztésben azonban az ügyintézői besorolás mellett olyan FEOR-szám alatt szerepel, amely katasztrófavédelmi képzettséget takar. Az ülésen nem sikerült feloldani, miért ez a FEOR-szám szerepel a kinevezésről szóló dokumentumban.

Három önkormányzati bérlakás értékesítésére vonatkozó határozatát vonta vissza az önkormányzat. Magyarázatként elhangzott, hogy ezeket az ingatlanokat hosszabb ideje, többször próbálták eladni, eredménytelenül. Az orosházi önkormányzat tulajdonában lévő Kardoskúton található ingatlan eladásának meghirdetéséről ugyanakkor döntött a testület. A valamikori polgári védelem oktatási bázisaként használt 6 ezer négyzetméternél nagyobb, lerobbant állapotú ingatlant 18, 1 millió forintért kívánják értékesíteni.

Egy költségvetés, amiről alig tudható valami
A testületi ülésen ekkor került elő az önkormányzat jövő évi költségvetési koncepciója, ami az egyik legfajsúlyosabb napirendi pont volt. Sajátos logika szerint csak a 18. napirendi pontként szerepelt a megtárgyalandó kérdések között. Dávid Zoltán (Fidesz) a vita nyitányaként elmondta: sok a bizonytalansági tényező a mostani tervezésben, összefüggésben azzal, hogy az állam sok korábbi önkormányzati feladatot készül átvenni. Fetser János (MSZP) hozzászólásban úgy fogalmazott, hogy Rákosi államosított úgy, ahogy ma államosítnak. Jól működő rendszereket vernek szét. A takarékosságot kezdje magán a testület azzal, hogy szüntesse meg az alpolgármesteri posztokat. Jelenleg három is van – tette hozzá.

Az tény, hogy 2013. január elsejétől drasztikusan csökkennek a települési önkormányzatok feladatai. Egyfelől az állam viszi el a jelenlegiek egy részét. Másfelől a járások megalakulásával szintén sok önkormányzati feladat kerül el a települési szintről. Ahogyan az is tény, hogy az önkormányzat iskoláinak jelentős részét (alap- és középfokú intézményeket) adta át egyházi és megyei fenntartásba, ami az önkormányzati feladatok csökkenésével járt.

Név szerinti szavazással döntöttek az önkormányzat folyószámlahitelének (1 milliárdos összegről van szó) meghosszabbításáról, amit 9 igen és 4 nem szavazattal fogadott el a testület. A hitelkeret továbbra is 1 milliárd forint lesz, ami mellett munkabér kifizetésre 175 millió forintot vesz fel az önkormányzat.

Bevezetik a magánszemélyek kommunális adóját
Döntött a testület a magánszemélyek kommunális adójának bevezetéséről, amit lakóingatlanonként vetnek ki. Ingatlanonként ez éves szinten 18 ezer forint lesz. Az erről szóló előreterjesztés szerint 14 ezer – az adó hatálya alá eső – magáncélú lakóingatlant tartanak nyilván Orosházán.

Önök nem ezt ígérték – fogalmazott egybehangzóan a magánszemélyek kommunális adójáról szóló vitában Fetser János (MSZP) és Németh Norbert (Jobbik) ellenzéki képviselő. Polgári engedetlenségre szólított fel a Jobbikos képviselő. Vagyis arra, hogy ezt az adót senki ne fizesse ki. A vitába bekapcsolódó Füvesi Sándor szerint ez lényegében ingatlanadó, bár nem annak nevezik. A legigazságtalanabb adónak nevezte a képviselő ezt az adót, mert szegényt és gazdagot egyaránt sújt, függetlenül a jövedelmi viszonyoktól és az ingatlan értékétől. - A témával kapcsolatban az orosházi Demokratikus Koalíció küldött szerkesztőségünkbe sajtóközleményt.

Egy narancssárga választási szórólap

Füvesi felszólása közben lobogtatta a Fidesz választási szórólapját, amelynek egyik leghangsúlyosabb ígérete az adócsökkentés volt. Tény, hogy több településen bevezették már a magánszemélyek kommunális adóját, ám az is, hogy az évi 18 ezer forint kifejezetten magasnak számít. Egyszerű számítással nagyjából éves szinten 250 millió forintos bevételére számíthat ebből az adóból az orosházi önkormányzat. A lakásfenntartási támogatásban részesülők mentesülnek az új adónem hatálya alól.

Csizmadia Ibolya felszólalása után Fetser János butának nevezte az alpolgármestert, ami Dancsó József polgármesternél kiverte a biztosítékot. A terem elhagyására szólította fel Fetsert, aki ezt nem tette meg, de utóbb nyilvánosan bocsánatot kért. Ugyanakkor teljesen szakszerűtlennek nevezte a városvezetés és a várost irányító frakció munkáját.

A magánszemélyek kommunális adóját a Fideszes képviselők szavazataival (10 igen) elfogadták. Ezt követően a szocialisták tiltakozásuk jeléül kivonultak az ülésteremből.

A nyilvános ülés itt nagyjából véget ért, következhetett a zárt ülés.

Címkék: Testületi ülés

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 15. 09:45, szerda | PR

K&H: a karbonlábnyom csökkentése üzletileg is megéri

a legfrissebb CDP-jelentés szerint csak minden ötödik európai cég aktív a zöld átállás terén

2024. Május 15. 09:21, szerda | Belföld

Jelentősen csökkent az építőipar termelése is

2024 márciusában az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 6,3 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól - jelentette szerdán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

2024. Május 15. 09:10, szerda | Kék hírek

Több mint 30 tonna kábítószer-alapanyagot semmisített meg a rendőrség

Több mint 30 tonna, mintegy 480 milliárd forintnyi kábítószer-alapanyagot, prekurzort semmisítettek meg az egyik magyarországi hulladékégetőben - közölte a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda.

2024. Május 15. 07:53, szerda | Életmód

Bemutatták G. Fodor Gábor Orbán kontra Soros című könyvét