Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Blog | Állatorvosi rovat

2012. Július 09. 07:51, hétfő

Nyári veszélyek - Hőguta

Nyári veszélyek - Hőguta

Kedvencünkre fokozottan kell figyelni a rekkenő hőségben. Hogyan előzzük meg és mit tegyünk, ha a kutyánk, macskánk hőgutát kapott? Dr. Roszkos Zsanett állatorvos ad tájékoztatást a felmerülő kérdésekről.

A hőguta okai a következők lehetnek: tűző napon, autóban felejtett kutya; vagy pedig a nagy melegben túl sokat mozgott/mozgatott jószág.

Legtöbbször a hosszú szőrű kutyáknál, illetve a rövid, tömzsi fejjel rendelkező kutyáknál fordul elő, de gyakorlatilag a nyári kánikulával járó melegben bármelyik fajtánál kialakulhat, ha nem tesszük meg a megfelelő óvintézkedéseket.

Macskáknál jóval ritkábban fordul elő, ez esetben is legfőbb okként az autóban felejtés szerepel.

A hőgutát szenvedett állatnak az alábbi tünetei vannak: magas szívverés-, és légzésszám; amely sok esetben elfekvéssel, és rángógörcsök kialakulásával járhat.

Az állatorvosi rendelőnkbe legtöbbször már a súlyos elfekvő állapotban érkeznek a páciensek. Ilyenkor a testük hőmérséklete elérheti a 41- 42°C-ot is!

Az első és legfontosabb teendő egy hőgutás állat ellátásánál, hogy a magas testhőmérsékletet normalizáljuk! Ezt már a rendelőbe érkezést megelőzően is meg lehet tenni: hideg vizes törölközőbe kell csavarni az állatot, vagy lemosni hideg vízzel.

A hőguta kezelése: A rendelőben a további hűtés mellett (ventillátorral, vagy hideg vizes törölközővel) szobahőmérsékletű infúzió adásával kezdjük meg a testhőmérséklet csökkentését. Emellett injekciókat is kap, amellyel az agyi ödémát gátoljuk meg. Ez fontos, hogy az agy ne károsodjon!

A gyorsan megkezdett kezeléssel a hőgutában szenvedő állatok élete jó eséllyel megmenthető. A lényeg, hogy ha ilyen tüneteket észlelünk kedvencünkön azonnal kezdjük meg állatunk hűtését!

Forduljon hozzám bizalommal:

Dr. Roszkos Zsanett
Állatorvos

Állatkórház
Orosháza, Bajcsy-Zs. u. 25.

Véleményed van? Szólj hozzá!

További bejegyzések a blogban

2012. November 03. 07:16, szombat | Állatorvosi rovat

Fagyálló folyadék okozta mérgezés

A gépkocsiknál használt fagyálló folyadékokban lévő etilénglikolnak édes íze van, amit előszeretettel fogyasztanak el a kutyák és a macskák egyaránt.

2012. Szeptember 11. 16:11, kedd | Állatorvosi rovat

Kutyák, macskák „felfázása”, azaz húgyhólyag gyulladása

Ugyanúgy, ahogy emberek is, házi kedvencünk is szenvedhet húgyhólyag gyulladástól. - írja az állatorvos.

2012. Szeptember 04. 14:39, kedd | Állatorvosi rovat

Kutyák torok-és mandulagyulladása

Kutyáknál viszonylag gyakran előforduló betegség a torok- és mandulagyulladás.