Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Blog | Állatorvosi rovat

2012. Július 09. 07:47, hétfő

Egy műtét, mellyel tovább élhet…

Egy műtét, mellyel tovább élhet…

A tények és tévhitek sokak számára még mindig nem világosak. Megkérdeztük a szakembert, aki segít meghozni azt a döntést, ami ideje korán megelőzi a halálos kimenetelű betegségeket.

Nem az emberek betegségéről lesz szó, hanem házi kedvencünk védelméről. Akinek van kutyája és nem csak azért tartja, hogy tenyéssze, az tudja. Akár kicsi-, akár nagytestű, de a szívünk egy hatalmas szelete az övé. Ő az, aki velünk van, ha boldogok vagyunk és velünk van, ha bánt valami. Akkor sem hagy el minket, ha később adjuk neki a vacsorát, mert ő már a családunk része. Viszont, ha ez a kedves kutya beteg lesz, és nem kullancsról meg fülgyulladásról van szó, hanem mondjuk egy méh- vagy heredaganatról, akkor lehet, hogy késő lesz a gyógykezelés.

Egy hónapja úgy döntöttem, hogy szuka kutyámat, Mazsolát elviszem az Állatkórházba ivartalanítani. Nem akartam belegondolni sem, hogy ha ezt nem teszem meg, akkor a daganatos betegségek kockázata sokkal nagyobb. Mikor időpontot kértem, már akkor idegeskedtem: Mégis csak altatás lesz, mégis csak felnyitják a hasát. Kockázatos dolognak hittem, de csak arra próbáltam gondolni, hogy ezt nap, mint nap megteszik az állatorvosok és pár nap múlva már boldogan fog szaladgálni. Dr. Roszkos Zsanett vette kezelésbe a kutyámat. Ő és az asszisztense egyáltalán nem voltak idegesek, velem ellentétben. Ők tudták, hogy ez a 21. században már semmiség, rutin műtétnek számít, amire én is rájöttem, mikor másnap a kutyám olyan tekintettel „kunyerálta” a finom falatokat, mint előtte. A műtét ideje 1 óra volt, aznap este sokáig fent voltunk Mazsolával. Mikor kezdett magához térni remegett, láttam a szemeiben, hogy nem tudja, mi történt vele. De biztosítottak, hogy nincs fájdalma, hiszen ellátták a műtét végeztével. Sokat simogattam, aztán elaludtam. Reggel magától bújt hozzám, hogy simogassam a mellkasát. 10 nap múlva vittem varratszedésre, ami öt percet vett igénybe. A sebe teljesen begyógyult, és ugyan úgy szereti, ha a hasát simogatom, mint az ivartalanítás előtt.

Vannak azonban olyan gazdák, akik szintén féltik a kutyájukat, de nem merik bevállalni a műtétet. Pedig nem ártana, hiszen számos betegség megelőzhető az ivartalanítással. Dr. Roszkos Zsanett állatorvost kérdeztük a beavatkozással kapcsolatban, illetve egy negatív sztereotípiát is próbál eloszlatni.

Az ivartalanítás számos előnnyel jár – kezdte beszámolóját a szakember – az emlődaganat az egyik leggyakoribb betegség a szuka kutyáknál. Az ivartalanítással a hormonfüggő emlődaganatok, hímeknél a prosztata megnagyobbodás esélye csökkenthető, illetve a petefészek-, méh- és kanoknál a heredaganatok a szervek eltávolítása után nem jelentenek kockázatot.
A gennyes méhgyulladás gyógykezelés nélkül halálos kimenetelű betegség is lehet, az ivartalanítással azonban nullára lehet redukálni a betegség előfordulását.

Tüzelés után egyes szukáknál a hüvely fala elő eshet, melynek oka az ösztrogén hormonok túlsúlya. Az ivartalanítást követően a kutyák nem rendelkeznek petefészekkel, melyek az ösztrogén hormonokat termelik, így a hüvelyelőeséstől sem kell többé félni.

Az ivartalanítás után a tüzeléssel járó kellemetlenségek is megszűnnek, például szukáknál a véres savó ürítése, hímek esetében a fokozott jelölési kényszer. A tüzeléssel járó további problémák a szökési kedv, a nyugtalanság, étvágytalanság is elmúlik. A kutya sokkal nyugodtabb lesz, a kanok agresszivitása csökken. – sorolta az előnyöket Dr. Roszkos Zsanett.

A szakember kiemelte, hogy az ivartalanítás nem jár elhízással, csak kimarad a kutya életéből az izgalmi szakasz, mikor étvágytalanság, nyugtalanság jellemezi az állatot. Továbbra is figyelni kell az eledel mennyiségére és nagyobb, hosszabb sétákra érdemes vinnünk kedvencünket.

Van egy legendás sztereotípia miszerint egyszer kölykeznie kell a szukának. Dr. Roszkos Zsanett ezt megcáfolta, hiszen a szuka kutya nem lesz boldogtalanabb attól, hogy nem fial. Sőt a fialással szülészeti betegségek fordulhatnak elő, például, ha a magzat túl nagy, akkor császármetszéssel kell kivenni a kölyökkutyákat. Nem beszélve arról, hogy a kóbor kutyák állománya egyre nő városunkban, ennek egyik oka, hogy hagyjuk kutyánkat pároztatni, de a kölykökre senki nem tart igényt.

Az állatorvos hangsúlyozta, hogy hiába felelős állattartó valaki, ha egy daganat jelenléte későn derül ki. Kezdeti fázisban alig észrevehető az elváltozás, de mikor már tapintható és látható, akkor nehezen is kezelhető a betegség. Mindenképp a megelőzésre kell törekedni!

Ivartalanításra időpont egyeztetés szükséges!

Forduljon hozzám bizalommal:

Dr. Roszkos Zsanett
Állatorvos

Állatkórház
Orosháza, Bajcsy-Zs. u. 25.

Véleményed van? Szólj hozzá!

További bejegyzések a blogban

2012. November 03. 07:16, szombat | Állatorvosi rovat

Fagyálló folyadék okozta mérgezés

A gépkocsiknál használt fagyálló folyadékokban lévő etilénglikolnak édes íze van, amit előszeretettel fogyasztanak el a kutyák és a macskák egyaránt.

2012. Szeptember 11. 16:11, kedd | Állatorvosi rovat

Kutyák, macskák „felfázása”, azaz húgyhólyag gyulladása

Ugyanúgy, ahogy emberek is, házi kedvencünk is szenvedhet húgyhólyag gyulladástól. - írja az állatorvos.

2012. Szeptember 04. 14:39, kedd | Állatorvosi rovat

Kutyák torok-és mandulagyulladása

Kutyáknál viszonylag gyakran előforduló betegség a torok- és mandulagyulladás.