Városlista
2021. június 13, vasárnap - Antal, Anett

Képek | Kultúra

Keleti improvizáció a Máltai játszótéren

2012-05-13 11:26:33

Május 12-én meditatív jellegű kikapcsolódásra invitáltak minden zeneszerető családot a Születés Hete szervezői. Ezen az alkalmon ritka és különleges hangszerekkel ismerkedhettek meg a résztvevők. A varázslatos hangzású indiai hangszerek együttesét két gyakorlott zenész szólaltatta meg, bizonyára sokak örömére. Fügedi László szaz- és Mótyán Tibor tabla játékát hallhatta a kedves közönség.

„Folyamatosan tanulok a santoor-on, 10-20 évig tanulnak, mire profinak lehet mondani valakit. Nagy előre lépés volt nekem India, más hangszereket is kipróbálhattam.” – nyilatkozta Fügedi László, aki Indiában járt tavaly decemberben. Eredetileg a santoor (indiai cimbalom) nevezetű hangszerrel indult útnak, amit Perzsiából vettek át az indiaiak. Kalkuttában hat hetet töltött, hogy tovább képezze zenei tudását. Körülbelül másfél éve kezdett santoor-on játszani, majd Indiában más hangszereket is kipróbálhatott. A mostani rendezvényen a saz fantasztikus hangzását mutatta be.

Mótyán Tibor két éve lakik Orosházán, tablán játszik. Indiában több tabla mestertől is tanult. (Pt Vinode Pathak, Abhiit Banerjee, Pinak Bhattacharja) Gyermekkora óta foglalkozik zenével, zongorázott, hegedült és más klasszikus hangszereket is kipróbált, míg végül a tabla fogta meg leginkább, melyen több mint 10 éve játszik. 2011-ben a gyermeknapi program zárásaként lépett fel az Árpád-kertben Debashis Ganguli indiai szitár művész kíséretében. Rendszeresen fellép különböző formációkban, például Sitaram, Layanda, Qvalitons. Játszott Ágoston Bélával, Hercku Ágival és Hortobágyi Lászlóval.

Keleti improvizáció a Máltai játszótéren
Keleti improvizáció a Máltai játszótéren Keleti improvizáció a Máltai játszótéren Keleti improvizáció a Máltai játszótéren Keleti improvizáció a Máltai játszótéren Keleti improvizáció a Máltai játszótéren Keleti improvizáció a Máltai játszótéren Keleti improvizáció a Máltai játszótéren Keleti improvizáció a Máltai játszótéren Keleti improvizáció a Máltai játszótéren Keleti improvizáció a Máltai játszótéren Keleti improvizáció a Máltai játszótéren