Városlista
2021. május 14, péntek - Bonifác

Hírek

2013. Március 18. 13:10, hétfő | Helyi
Forrás: infooroshaza.hu

Veszíts el egy könyvet, hogy megtalálhassam!

Veszíts el egy könyvet, hogy megtalálhassam!

Nagy Könyvelhagyó Nap pénteken indul Orosházán, immár ötödik alkalommal. A cél most is, ami eddig: olvassunk többet, olvassunk többen, ajánljunk egymásnak jó könyveket

A játékot az orosházi Justh Zsigmond Városi Könyvtár indította el még 2008-ban, amelyhez azóta a hazai könyvgyűjtemények közül sokan csatlakoztak.

A történet
A Veszíts el egy könyvet! A játék 2008. március 25-én indult az orosházi Justh Zsigmond Városi Könyvtár szervezésében. Az első, a játékot meghirdető blogbejegyzés – minden fontos tudnivalóval – a könyvtár blogján olvasható. A játék évek óta sikeresen működő, nemzetközi – viszont nem magyar nyelvű – változata a bookcrossing.com. Hogy az elején legyen mit elveszíteni – ezzel együtt a köztudatban is jobban elterjedjen a játék – kiadókat, és közismert embereket, írókat kért meg az orosházi könyvtár, hogy dedikált könyvvel támogassák a játékot – olvashat az összefoglaló a velenceito.info honlapján.

Az elveszítés
A könyvelhagyás első lépéseként egyszer regisztrálni kell a Könyvtárportál oldalán. Utána a jobb oldalon lesz egy “Új könyv elvesztése” szöveg, erre kattintsunk, ha veszíteni szeretnénk. Ezt az űrlapot kell értelemszerűen kitölteni (szerző, cím, település, megjegyzés). A Megjegyzés rovatba lehet írni, hogy egy településen belül konkrétan hol veszett el a könyv, vagy hogy milyen személyes élmények kötődnek az adott regényhez. Ha az űrlap kitöltése után az “Elvesztem” gombra kattintunk, az űrlap alatt, a “Leleményeim” legutolsó sora lesz a legutóbb elveszített könyv. A sor végén az “Elvesztési nyilatkozat kinyomtatása” hivatkozásra kattintva tudjuk kinyomtatni a nyilatkozatot, amin egy kód is lesz majd. A megtaláló ez alapján a kód alapján tudja majd legkönnyebben jelezni az interneten a megtalálást.

Ha valakinek gondot okoz az „elveszteni való” könyvének Ineterneten való regisztrálása, nyugodtan kérheti a könyvtárosok segítségét.

A megtalálás
Ha valaki talál egy regisztrált könyvet, akkor a könyv végébe beleragasztott Elveszítési nyilatkozat alján szereplő kódot kell beírni a „Veszíts el” főoldalán lévő keresési űrlapba. Ugyanitt lehetőség van visszakeresni szerző, cím, vagy település alapján is.

Érdekességek
A játék első évében mintegy hétszáz könyv veszett el. A gyulai Kiss Ottó dedikált regényét (Javrik könyve) küldte el a szervezőknek Orosházára, hogy elveszítsék. Az orosházi könyvtárosok Kecskeméten hagyták el, onnan Párizsba került, onnan pedig Ausztráliába. – Játék határok nélkül: Székelyudvarhelyen, Gyergyószentmiklóson, Topolyán (Vajdaság), Ukrajnában és Szlovákiában
is veszítettek el könyveket. – Több iskola is bekapcsolódott a játékba, “házon belül”, kicsit módosítva a szabályokon. – Kecskeméten a Waldorf Iskola könyvelhagyó napot szervezett, amikor a város különböző pontjain több mint 50 könyvet veszítettek el egyszerre. – Bekapcsolódott a játékba például a magyar Sci-Fi portál vagy a Magyarországi Amerikai Futballcsapatok Szövetsége is. – Több rádió és tévétársaság is elveszített könyveket élő adásban, miközben a játékról beszéltek.

Mindenkit bátorítunk, hogy vegyen részt a játékban, veszítsen el és/vagy találjon könyveket!

Ezek érdekelhetnek még

2021. Május 14. 17:02, péntek | Belföld

Folyamatosan javulnak a járványügyi adatok

Folyamatosan javulnak és egyre kedvezőbbek a járványügyi adatok, túl vagyunk a járvány harmadik hullámának nehezén - jelentette ki az országos tisztifőorvos az operatív törzs pénteki online sajtótájékoztatóján.

2021. Május 14. 16:07, péntek | Belföld

Vasárnaptól ismét kötelező a katolikus híveknek a szentmise

Ismét kötelező a katolikus híveknek vasárnaponként szentmisén részt venniük, miután a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia visszavonta a korábbi általános felmentést - tájékoztatta az MKPK sajtószolgálata az MTI-t.

2021. Május 14. 15:06, péntek | Belföld

Lejárt a kutyák veszettség elleni oltására adott türelmi idő

A korlátozások fokozatos feloldásához igazodva lejárt a kutyák kötelező, veszettség elleni oltására adott türelmi idő - olvasható a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) csütörtöki felhívásában.

2021. Május 14. 14:05, péntek | Kék hírek

Elfogtak egy késelőt a fővárosban

Megszúrtak egy férfit Budapesten, a XV. kerületben csütörtök délután, a feltételezett elkövetőt a helyszínen elfogták - közölte a rendőrség a honlapján.