Városlista
2024. május 29, szerda - Magdolna

Hírek

2013. Február 05. 05:00, kedd | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Veszélyes a tinédzserekre az alkohol-energiaital párosítás

Veszélyes a tinédzserekre az alkohol-energiaital párosítás

Veszélyesek a koffeintartalmú energiaitalok, különösen tinédzserekre s különösen akkor, hogyha azt alkohollal párosítják - figyelmeztetnek a szakemberek a kxlf.com cikkében. Az energiaital ugyanis álmatlanságot, heves szívverést, magas vérnyomást, szorongást és elhízást okozhat, s ezek a tünetek alkohollal párosítva felerősödhetnek.

Ezen kívül alkohollal párosítva egyéb mellékhatásai is lehetnek az energiaitaloknak, mint az ittas vezetés vagy a kockázatos szexuális kapcsolat. Ezek az italok tehát igen veszélyesek lehetnek, különösen a tinédzserek számára.

Egyrészt túl sok koffeint és egyéb káros adalékanyagokat tartalmaznak. Az egészséges táplálkozás, a megfelelő mennyiségű mozgás és alvás szintén kiváló, s ráadásul egészségesebb energiaszerző források.

A tinédzserek nem elég óvatosak, ezért gyakran keverik alkohollal az energiaitalt. Egy pohár energiaital alkohollal párosítva a szakértők szerint olyan, mintha egy üveg bort és néhány csésze kávét megivott volna az illető. Amíg egy csésze kávé 100 mg koffeint tartalmaz, addig egy doboz energiaital 160 mg-ot. Tinédzserek számára pedig 100 mg-nál több koffein elfogyasztása egy nap káros lehet.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 27. 16:17, hétfő | Életmód

A francia parlament megkezdte a halálba segítés legalizálásáról szóló törvénytervezet vitáját

A francia parlament megkezdte hétfőn a halálba segítés szigorú feltételek melletti legalizálásáról szóló törvénytervezet vitáját.

2024. Május 26. 09:01, vasárnap | Életmód

Mintegy ötezer, gyermekvédelmi gondoskodásban élő fiatalt láttak vendégül ÁGOTA Falván

Mintegy ötezer, gyermekvédelmi gondoskodásban élő fiatalt láttak vendégül gyermeknap alkalmából az ÁGOTA Bács-Kiskun vármegyei rendezvényhelyszínén, ÁGOTA Falván, Tass-Alsószenttamáson

2024. Május 25. 08:16, szombat | Életmód

Két magyar Trófea-díj a világ egyik legnagyobb borversenyén

Két magyar bor, a somlói Tornai Pincészet 2017-es Top Selection Grófi Hárslevelűje és a Royal Tokaji 2018-as 6 puttonyos Tokaji Aszúja is elnyerte idén a legmagasabb elismerést, a Trófea-díjat a londoni International Wine Challenge-en.