Városlista
2024. május 29, szerda - Magdolna

Hírek

2013. Január 31. 05:00, csütörtök | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Új IVF technológia ad reményt az egészséges gyermekáldásra

Új IVF technológia ad reményt az egészséges gyermekáldásra

Az IVF mesterséges megtermékenyítési technológiát már az 1980-as évek óta alkalmazzák, és a szakemberek évente jönnek ki egy-egy újabb lehetőséggel, ami megkönnyíti a párok családalapítását. A legújabb elképzelésről a Fox News cikke számol be.

Az egészséges kromoszómák és a megfelelő embrió kiválasztása kulcsfontosságú a sikeres beültetés, a megtermékenyülés és a terhesség szempontjából. A hagyományos IVF úgy működik, hogy stimuláció segítségével petesejteket távolít el a nőből, majd a petesejtet megtermékenyítik és a laboratóriumban kifejlesztik az embriókat.

Ezt követően a legegészségesebb embriót beültetik a nő méhébe. Ebben a legnagyobb kihívás a legmegfelelőbb embrió kiválasztása. Az orvosok szeretik elkerülni a több embrió beültetését, mert annak mellékhatása lehet az ikerterhesség, amely növeli az amúgy is komplikált beavatkozás mellékhatásait.

Dr. Jamie Grifo specialista elmondása szerint minél idősebb a női petesejt, annál kockázatosabb a beültetés. 'Mindez életkorfüggő. A 30-as éveikben járó nőknél a sikeres terhesség aránya 58 százalékos, a 40-es éveikben járóknál ez az arány már csak 27 százalék' - mondta a szakember.

Ráadásul minél idősebb a petesejt, annál valószínűbb a kromoszóma-rendellenességek, mint például a Down-szindróma kialakulása az embriónál.

Grifo új megközelítése szerint az embrió minden egyes kromoszómáját tesztelni lehet. Míg az eredmények kiderülnek, addig az embriókat fagyasztva tárolja. Az eredmények tükrében pedig kiderül, hogy melyik embrió egészséges és melyiknek van kromoszóma-rendellenessége. Ezt követően egyetlen egészséges embriót ültetnek be az anyába. Így a nők egyetlen embriót hordanak ki, ami nagyban javítja a terhesség sikerességét, vagyis kisebb a vetélés és a méhen kívüli terhesség kockázata.

Címkék: Tudomány-kutatás

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 27. 16:17, hétfő | Életmód

A francia parlament megkezdte a halálba segítés legalizálásáról szóló törvénytervezet vitáját

A francia parlament megkezdte hétfőn a halálba segítés szigorú feltételek melletti legalizálásáról szóló törvénytervezet vitáját.

2024. Május 26. 09:01, vasárnap | Életmód

Mintegy ötezer, gyermekvédelmi gondoskodásban élő fiatalt láttak vendégül ÁGOTA Falván

Mintegy ötezer, gyermekvédelmi gondoskodásban élő fiatalt láttak vendégül gyermeknap alkalmából az ÁGOTA Bács-Kiskun vármegyei rendezvényhelyszínén, ÁGOTA Falván, Tass-Alsószenttamáson

2024. Május 25. 08:16, szombat | Életmód

Két magyar Trófea-díj a világ egyik legnagyobb borversenyén

Két magyar bor, a somlói Tornai Pincészet 2017-es Top Selection Grófi Hárslevelűje és a Royal Tokaji 2018-as 6 puttonyos Tokaji Aszúja is elnyerte idén a legmagasabb elismerést, a Trófea-díjat a londoni International Wine Challenge-en.