Városlista
2022. október 6, csütörtök - Renáta

Hírek

2012. Május 30. 14:13, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress

Több légitársaság csődje várható

Több légitársaság csődje várható

A Malév csődje Magyarország, a diszkont-légitársaságok pedig egész Európa légipiacát átrendezik idén.

A nemzeti légitársaság eltűnése a hazai gazdaság számára visszaesést hozott, amit ellensúlyozhat a regionális repterek felértékelődése - írja a Magyar Hírlap.

„A fapadosok mellett három nagy légitársasági csoport maradhat fenn Európában” – állítják a Financial Times által megkérdezett szakértők. Az elemzés szerint a legnagyobb európai olcsó jegyes légitársaságok prosperálnak a gazdasági hanyatlás idején, a térség nemzeti légitársaságainak helyzete sokkal nehezebb. Az Európai Unió szuverén adósságválsága közepette ugyanis az utazók – még az üzletemberek is – azzal igyekeznek takarékoskodni, hogy az unión belüli repülésekre a fapadosokat veszik igénybe, amelynek következményei az iparági eredményekben is megmutatkoznak.

A Ryanair, a forgalom alapján a legnagyobb európai olcsó jegyes légitársaság a közelmúltban emelte 2011–2012-re szóló eredmény-előrejelzését 440 millióról 480 millió euróra, miközben a Lufthansa már szeptemberben profitfigyelmeztetést adott ki – emlékeztet a távirati iroda. Az Air France-KLM csoport pedig azt jelezte, 2011-re működési szintű veszteséget vár.

A lap szerint az iparági elemzők további cégek csődjét jósolják Európában, mivel „egyszerűen túl sok a légitársaság”. A legtöbb elemzői előrejelzés szerint Európában végül három nagy nemzeti légitársasági csoport marad fenn: a Lufthansa, az Air France-KLM és az International Airlines Group, a British Airways és a spanyol Iberia tulajdonos holdingcége.

Az Európai Parlament állásfoglalásában az áll: az EU légügyi politikájának kiemelten figyelnie kell a regionális repterek igényeire. Ezek ugyanis elősegíthetik egy-egy régió fejlődését, a transzeurópai közlekedési hálózatba történő bevonásukkal pedig csökkenthető a forgalmas légiközpontok zsúfoltsága. Ráadásul új vállalkozásokat vonzanak, és lehetőséget kínálnak a helyi turizmus és a teherszállítás számára is.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2022. Október 05. 19:32, szerda | Belföld

Demonstráló diákok lezárták a Margit hidat

Demonstráló diákok zárták le a Margit hidat a pesti hídfőnél szerda délután.

2022. Október 05. 13:46, szerda | Belföld

Gyengül a forint, emelkedik az olajár- és a gázár

Hétfőn napközben gyengült a forint a főbb devizákkal szemben, miközben emelkedett a kőolaj és a földgáz jegyzése.

2022. Október 05. 13:41, szerda | Belföld

Rendkívüli, százezer forintos rezsitámogatást fizet minden dolgozójának a Mészáros Csoport

A dolgozói iránt érzett felelősségből minimum nettó százezer forintos rezsitámogatást fizet minden munkavállalójának a Mészáros Csoport.

2022. Október 05. 13:34, szerda | Belföld

Idős, beteg édesanyja megölése miatt emeltek vádat egy hatvani férfi ellen

Idős, beteg édesanyja megölése miatt emelt vádat a Heves Megyei Főügyészség egy hatvani férfi ellen - közölte a szervezet sajtószóvivője