Városlista
2024. június 15, szombat - Jolán

Hírek

2013. Január 29. 05:00, kedd | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Tájékoztató a lakossági forgalomban lévő biocid termékekről

Tájékoztató a lakossági forgalomban lévő biocid termékekről

A közelgő influenzajárványra tekintettel felhívjuk a fogyasztók figyelmét a kéz- és felületfertőtlenítő szerek vásárlásakor megfontolandó tudnivalókra. Fontos, hogy mindennapi vásárlásaik során, olyan tisztító-, fertőtlenítő szereket szerezzenek be, melyek bizonyítottan fertőtlenítő hatással rendelkeznek. A fertőtlenítő hatású termékeket biocidoknak nevezzük.

A biocid termékek előállításának és forgalomba hozatalának feltételeiről szóló módosított 38/2003.(VII.7.) ESZCSM FVM KvVM számú együttes rendelet hatálya alá tartozó humán- és állategészségügyi, valamint a magán és közegészségügyi fertőtlenítőszerek és fertőtlenítő hatású tisztítószerek csak előzetes engedéllyel hozhatók forgalomba. A Magyarországon történő forgalmazási engedélyt a gyártó/forgalmazó által benyújtott dokumentáció alapján az Országos Tisztifőorvosi Hivatal állítja ki.

Biocid termék lakossági felhasználásra való forgalmazása csak akkor engedélyezhető, ha az adott biocid termék nem rendelkezik mérgező, rákkeltő, mutagén, a termékenységet és az endokrin rendszert károsító tulajdonságokkal, illetve nem okoz magzati fejlődési károsodást.

Néhány engedélyezett biocid termék lakossági felhasználása is bizonyos kockázatokkal járhat. Annak érdekében, hogy a fogyasztók vásárlásaik során megfelelő információk birtokában hozhassanak döntéseket a terméknek rendelkeznie kell jól látható, könnyen olvasható és kellőképpen tartós magyar nyelvű címkével.

A címkén világosan és letörölhetetlen módon fel kell tüntetni a felhasználására, forgalmazóra, a hatóanyagokra, veszélyekre vonatkozó valamennyi releváns utasítást, beleértve azokat az óvintézkedéseket, amelyek az emberek, az állatok vagy a környezet védelme érdekében szükségesek. Ezen túlmenően tartalmaznia kell az OTH engedélyszámát is.

A termék felirata továbbá nem lehet félrevezető, nem tartalmazhatja a terméknek hatásossága szempontjából, illetve az emberi és állati egészségre, környezetre vonatkozó kockázatok elbagatellizálására (elfedésére) alkalmas kifejezéseket, mint „kis kockázattal járó biocid termék”, „nem mérgező”, „ártalmatlan”, „természetes”, „környezetbarát”, „állatbarát” és hasonló jelzéseket.

Hatóságunk folyamatosan tevékenykedik a nem megfelelő biocid termékek piacról történő kiszűrésében-írja közleményében a BFKH Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 15. 11:01, szombat | Életmód

Európai vadmacskák születtek a Szegedi Vadasparkban

Három európai vadmacska (Felis silvestris silvestris) született a Szegedi Vadasparkban, a kölyköket már a látogatók is megfigyelhetik - közölte az állatkert szombaton közösségi oldalán.

2024. Június 14. 07:25, péntek | Életmód

Szabad szemmel is látható lesz vasárnap a Hold és a Spica csillag együttállása

Vasárnap este a Hold szoros együttállásba kerül a kékes színű Spica csillaggal, a jelenséget pedig szabad szemmel is meg lehet majd figyelni a koraesti égen - közölte a Svábhegyi Csillagvizsgáló az MTI-vel.

2024. Június 13. 06:00, csütörtök | Életmód

Magyarországon akár közvetlenül a bankszámlára is utalható az italcsomagolás visszaváltási díja

A MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. által bevezetett REpont rendszer országosan biztosítja, hogy az italcsomagolások visszaváltási díját egyenesen a bankszámlára is lehet utalni - közölte a MOHU az MTI-vel.

2024. Június 12. 12:37, szerda | Életmód

Múzeumok éjszakája - 450 intézmény mintegy 2500 programmal várja az érdeklődőket

Országszerte 450 intézmény mintegy 2500 programmal várja az érdeklődőket június 22-én a Múzeumok éjszakáján.