Városlista
2024. június 19, szerda - Gyárfás

Hírek

2012. Július 19. 06:35, csütörtök | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Szőlőszem nagyságú szívet műtöttek

Szőlőszem nagyságú szívet műtöttek

Egy életveszélyben lévő babát mentettek meg világklasszis szintű szívműtéttel. A kislány szíve szőlőszem nagyságú volt. A tíz napos Rheya Tooke-nál három végzetes hiányosságot - többek között lyukas szívet - diagnosztizáltak, s egy hagyományos műtétet nem élt volna túl - számol be az esetről a Fox News.

Rheya Tooke-nál 10 napos korában 3 végzetes hiányosságot diagnosztizáltak.
A doktorok azt állapították meg, hogy a nagyjából 2 kilós csecsemő túl kicsi hogy túléljen egy operációt, mivel egy lyuk volt a szívének egyik véredényében, amin át vér szivárgott a tüdejébe, és egy eldeformálódott artériába.

Hasonló műtétet még soha nem végeztek el ilyen fiatal csecsemőn.

A kardiológusok közt úttörőnek számító Dr. Joseph Vettikattil egy apró bemetszést ejtett a baba mellkasán, ideiglenesen átvágva a hibás véredényt, és egy katétert operált be, hogy a vér áramlását elősegítse.

„A cél az volt, hogy a vér eljusson a megfelelő helyekre, és hogy elzárjuk a lyukat, viszont a lány túl kicsi volt, hogy kiállja az operáció megpróbáltatásait” - mondta Dr. Vettikattil, a Southampton University Hospitals NHS Hampshire-i megbízottja.

Rheya most 6 hónapos és otthon növekedik a szülei védelmében, miután a kilenc órás műtét véglegesen kigyógyította betegségéből.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Június 19. 13:12, szerda | Életmód

Csaknem kétezer gyerek halálát okozza naponta világszerte a légszennyezettség

Csaknem kétezer öt év alatti gyerek halálát okozza naponta világszerte a légszennyezettség, amely a kisgyerekekkori halálozás második legnagyobb egészségi kockázati tényezőjévé vált az alultápláltság után

2024. Június 17. 13:05, hétfő | Életmód

Nem szabad etetni a vízimadarakat

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) arra kéri a lakosságot, hogy sehol, semmivel ne etessék a vízimadarakat.

2024. Június 16. 10:29, vasárnap | Életmód

A Semmelweis kapta a legjobb játékfilmnek járó díjat a MOZ.GO Magyar Mozgókép Fesztiválon Veszprémben

A Semmelweis kapta a legjobb játékfilmnek járó díjat, a legjobb rendező pedig a film alkotója, Koltai Lajos lett a Veszprémben rendezett MOZ.GO filmfesztiválon.