Városlista
2023. december 4, hétfő - Barbara, Borbála

Hírek

2012. Július 19. 06:35, csütörtök | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Szőlőszem nagyságú szívet műtöttek

Szőlőszem nagyságú szívet műtöttek

Egy életveszélyben lévő babát mentettek meg világklasszis szintű szívműtéttel. A kislány szíve szőlőszem nagyságú volt. A tíz napos Rheya Tooke-nál három végzetes hiányosságot - többek között lyukas szívet - diagnosztizáltak, s egy hagyományos műtétet nem élt volna túl - számol be az esetről a Fox News.

Rheya Tooke-nál 10 napos korában 3 végzetes hiányosságot diagnosztizáltak.
A doktorok azt állapították meg, hogy a nagyjából 2 kilós csecsemő túl kicsi hogy túléljen egy operációt, mivel egy lyuk volt a szívének egyik véredényében, amin át vér szivárgott a tüdejébe, és egy eldeformálódott artériába.

Hasonló műtétet még soha nem végeztek el ilyen fiatal csecsemőn.

A kardiológusok közt úttörőnek számító Dr. Joseph Vettikattil egy apró bemetszést ejtett a baba mellkasán, ideiglenesen átvágva a hibás véredényt, és egy katétert operált be, hogy a vér áramlását elősegítse.

„A cél az volt, hogy a vér eljusson a megfelelő helyekre, és hogy elzárjuk a lyukat, viszont a lány túl kicsi volt, hogy kiállja az operáció megpróbáltatásait” - mondta Dr. Vettikattil, a Southampton University Hospitals NHS Hampshire-i megbízottja.

Rheya most 6 hónapos és otthon növekedik a szülei védelmében, miután a kilenc órás műtét véglegesen kigyógyította betegségéből.

Ezek érdekelhetnek még

2023. December 04. 14:25, hétfő | Életmód

Megnyitott az eplényi sípálya

Megnyitott az eplényi sípálya, a téli sportok kedvelői egyelőre az A1-es pályát és a tanulópályát használhatják - közölte a Síaréna Vibe Park közösségi oldalán hétfőn.

2023. December 04. 09:59, hétfő | Életmód

Minimális áremelkedéssel indult a karácsonyfaszezon

Alig a tavalyi ár felett juthatnak idén a vásárlók fenyőhöz: a lucfenyőt 5, az ezüstfenyőt 6, míg a nordmann fenyőt 8 ezer forint körüli méterenkénti áron kínálják az utcai és piaci standokon megjelent alkalmi fenyőárusok

2023. December 03. 06:00, vasárnap | Életmód

A legjobb film díját nyerte a Semmelweis Torontóban

A Koltai Lajos rendezésben készült semmelweis-film lett a Torontói EU Filmfesztivál legjobbja és elnyerte a közönségdíjat - közölte az MTI-vel szombaton a Nemzeti Filmintézet (NFI).