Városlista
2022. augusztus 9, kedd - Emőd

Hírek

2012. Január 31. 10:08, kedd | Életmód
Forrás: (MTI-Press) | Leopold Györgyi írja

Össztűz a rákra - Megosztott felelősség

Össztűz a rákra - Megosztott felelősség

Nem halálos ítélet, és nem a világvége - ahogy sokan gondolják -, ha valakinél daganatos betegséget diagnosztizálnak - mondja Simon Tamás, a Magyar Rákellenes Liga elnöke.

Igaz, néhány évvel ezelőtt még ez volt az általános nézet, és az is igaz, hogy a daganatos megbetegedések területén tartjuk dobogós helyünket a világban, hiszen Magyarországon a rákos megbetegedések a "halállistán" a szív- és érrendszeri kórok után a második helyen állnak. Mindennek ellenére nagy eredmény, hogy ami régebben halálos volt, mára krónikussá szelídült.

Hogy mi a különbség? Maga az élet, a túlélés egyre nagyobb esélye, a megelőzés lehetősége, vagyis a modern rákellenes küzdelem legfőbb pillérei.
Mit tehet mindezért, milyen szerepet vállalhat e fontos, sokakat érintő ügyben egy civil szervezet? Erre is válaszol a professzor, aki pályakezdése óta elkötelezett harcosa a betegségmegelőzésnek, az egészségkultúra terjesztésének.
- Gyermek szakorvosként végeztem, de az egészségnevelés mellett köteleztem el magam. És ez nem ellentmondás - eleveníti fel. - Az egészségtudatot kora gyermekkorban kell kialakítani, az egészséges felnőttkor érdekében. A Semmelweis Egyetemen ma is oktatok egészségkultúrát, másik kedvenc témám, az orvostörténet mellett. Két évvel ezelőtt azért vállaltam el a Magyar Rákellenes Liga elnöki tisztét, mert mélységes meggyőződésem, hogy ennek a civil szervezetnek a tevékenysége is beleillik abba a koncepcióba, amelyet orvosként vallok, nevezetesen, hogy az ember teheti a legtöbbet saját egészségéért.
Elmondja, hogy a liga több mint két évtizede alakult Ekchardt Sándor, a neves magyar professzor kezdeményezésére, és azóta is élenjár a rák ellenes küzdelemben. Kiemelten közhasznú egyesületként működik 1990 óta, ereje - mint minden civil szervezetnek - tagságában, támogatóiban rejlik. Az egész országban jelen van, de nemzetközi színtéren is együttműködik a hasonló szervezetekkel.
- Magyarországon 43 alapszervezetünk van, 6 ezer taggal, akiknek 35 százaléka gyógyult daganatos beteg vagy kezelt - jegyzi meg Simon Tamás. - De hozzátartozók, családtagok és érdeklődők, szimpatizánsok is keresik velünk a kapcsolatot.

Nem veszített érvényességből a jelmondat

Az onkológiai szakma, az orvosok, kutatók, az onkológiai centrumok a legújabb ismeretek birtokában, a legmodernebb technikával, gyógyszerekkel, terápiás lehetőségekkel segítik a daganatos betegek gyógyulását, rehabilitációját. Személyre szabott, kombinált módszerekkel egyre több sikert érnek el. A civil szervezetek - köztük a Magyar Rákellenes Liga is - a köznapi embert szólítják meg azzal a céllal, hogy korai szakaszban, lehetőleg még a megelőzés idején eljusson mindenkihez a figyelmeztetés: a daganatos betegségek elkerülhetők, kivédhetők.
A civil szervezetek közül elsőként alakult meg a Magyar Rákellenes Liga, és jelmondata - "korai felismeréssel a rák is gyógyítható" - nem veszített érvényességéből, sőt egyre inkább aktuálissá válik.
Miért? Mert minden figyelmeztetés, felhívás, gondoskodás ellenére is alattomos módon szedi áldozatait a rák. Évente egy Esztergom nagyságú város lakóit veszítjük el daganatos betegségek következtében. Naponta 200 új beteget diagnosztizálnak, minden magyar család érintett közvetlenül vagy közvetve, rokoni, baráti köre által a megbetegedésekben. Pedig nem kellene, hogy így legyen.
Az előrejelzések sem biztatóak, ezek szerint 2035-re a világ felét érintik majd a daganatos betegségek, hacsak nem történik alapvető változás. Ez sokféle lehet, hiszen a világ tudósai folyamatosan dolgoznak az ellenszer felfedezésén. Igyekezetüket fékezi, hogy a rák kialakulásának konkrét oka ma még nem behatárolt, valamint az, hogy több száz daganatos betegség ismert, és kicsi a valószínűsége, hogy egyetlen gyógyszer felfedezése valamennyivel szemben hatékonynak bizonyulhat.

A tudatlanság, a szegénység növeli a rák esélyét

- Magyarországnak évek óta jól működő nemzeti rákkontroll programja van, a hazai és külföldi legfrissebb eredményeket is azonnal hasznosítják a szakemberek. Milyen szerep juthat ebben a kemény küzdelemben egy civil szervezetnek?
- Fontos szerep, az összefogásé, az erők egyesítéséé - hangsúlyozza a professzor. - A nemzeti és egyéni stratégia összekapcsolása megsokszorozza a lehetőségeket. A rák sokkal előbb kezdi meg romboló hatását a szervezetben, mintsem hogy tüneteket okozna. Viszont a szűrés lehetőséget ad a korai felismerésre. Mi erre nagy hangsúlyt helyezünk, szűrő buszokkal járjuk az országot, a legkisebb tanyához is eljutunk, de azt kell mondanom, hogy a szűrési fegyelem nem erős oldala a magyar lakosságnak. A megelőzésre, az életmódra sem igazán figyelnek az emberek, amíg egészségesek. Pedig a ráknak vannak rizikó faktorai, melyek elkerülhetők. Ilyen a mértéktelen alkoholizálás, a drogozás, a dohányzás, az elhízás, a mozgásszegény életmód, környezetszennyezés, stressz és sok egyéb, a civilizációs körülményekből adódó veszély. Bizonyos ráktípusok ellen már van védőoltás, amelyet igénybe lehet venni. A tudatlanság, a szegénység, a rossz szociális helyzet mind növeli a rák esélyét még akkor is, ha ez a betegség nem válogatja meg áldozatait, hogy milyen körből kerüljenek ki. Az én vesszőparipám a betegtájékoztatás színvonalának növelése, az oktatás minden szinten. Az iskolákban megvalósítottuk, hogy képzett védőnői hálózat foglalkozzon a pedagógusokkal és gyerekekkel, felvilágosítva őket a daganatos betegségek megelőzésének lehetőségeiről, az egészséges élet alapfeltételeiről. De tartunk képzéseket háziorvosoknak, szakorvosoknak is többféle témában, a fájdalomcsillapítástól a gyógytáplálásig.

Simon Tamás tájékoztatása szerint önkéntesek is dolgoznak náluk, az ő képzésük is folyamatos. Külön említést érdemelnek betegklubjaik, amelyek valóságos élő reklámok, a mindennapokban mutatják be, hogy vannak gyógyult rákbetegek. Példájuk igazolja Paracelsus híres mondását, amely szerint "az ember legjobb gyógyszere a másik ember ".

Komplex csomagot kínálnak

A hasonló élményekkel rendelkező, hasonló gondokkal küszködő csoportok remek programokat készítenek, vidámak, olyan lelki támaszt nyújtanak egymásnak, amely valóban életminőség javító és reményt sugárzó.
A liga segít a sikeres rehabilitációban, amely a gyógytornától a beszédjavításon keresztül az úszásoktatásig, korrekciós műtétekig, a kiesett funkciók visszaállításáig sok mindent tartalmaz. Vagyis komplex "csomagot" kínálnak a betegségmegelőzéstől a sikeres rehabilitációig mindazoknak, akik felelősnek érzik magukat egészségükért.
A rák szinte vissza-visszatérően szerepel kampányokban, nemzeti és világnapokon. Nem véletlenül. A sokszor elhangzó figyelmeztetést többen hallják meg. Többen is értik meg, hogy nemcsak orvosi esetekről, orvosi feladatról van szó, hanem a felelősség megosztott. Civil összefogással, egyéni egészségtudatos magatartással, szervezett össztűzzel lehet csak meghátrálásra kényszeríteni korunk egyik legmakacsabb és legveszélyesebb betegségét.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Augusztus 08. 14:04, hétfő | Életmód

Új agykérgi érési folyamatot fedeztek fel az ELKH kutatói

Az alvási orsók, vagyis az alvás során észlelhető rövid, gyors ritmusú agyműködési szakaszok vándorlásának nyomon követésével egy új agykérgi érési folyamatot fedeztek fel az ELTE kutatói,

2022. Augusztus 05. 09:09, péntek | Életmód

Egyre gyakrabban várható egyszerre hőség és szárazság

A klímaváltozás hatására egyre gyakrabban várható egyszerre hőség és szárazság, ha nem mérsékeljük a globális kibocsátásokat.

2022. Augusztus 05. 07:00, péntek | Életmód

Nyáron kevesebbet tévéznek az emberek, a legnépszerűbbek a sorozatok és a filmek

Nyáron kevesebbet, napi 1-3 órát tévéznek az emberek, a legnépszerűbb műsortípusok a sorozatok és filmek, ezeket követik a természetfilmek és a dokumentumfilmek a Direct One elemzése szerint.

2022. Augusztus 04. 16:14, csütörtök | Életmód

Először alkottak tudósok szintetikus embriót

Először alkottak egérőssejtekből szintetikus embriót tudósok.