Városlista
2021. augusztus 1, vasárnap - Boglárka

Hírek

2016. December 21. 07:12, szerda | Külföld
Forrás: mti

Röntgensugárral akart muszlimokat ölni egy férfi

Röntgensugárral akart muszlimokat ölni egy férfi

Harminc év börtönbüntetésre ítélte egy amerikai szövetségi bíróság azt a férfit, aki ipari erősségű röntgenkészüléket akart készíteni, hogy muzulmán embereket sugározzon halálra - közölte az amerikai igazságügyi tárca.

Az 52 éves Glendon Scott Crawford bizarr terve az volt, hogy megvásárol és átépít egy röntgenkészüléket, amellyel távolról halálos dózisú sugárzásnak tesz ki muzulmánokat.

A New York állambeli Crawford az ugyancsak New York-i Albany és Schenectady városok mecseteit, egy muszlim közösségi központot és iskolát, valamint a kormányzó villáját szemelte ki a készülő fegyver célpontjainak. Tervei szerint egy, a célpontok mellett parkolt furgonból sugározta volna halálra áldozatait.

A fehér emberek felsőbbrendűségét hirdető Ku Klux Klan szervezethez (KKK) tartozó Crawford azonban nem rendelkezett sem a megfelelő tudással, sem a szükséges pénzzel ahhoz, hogy ördögi tervét végrehajtsa. A férfi és társa, az 56 éves Eric Feight így 2012-ben két zsidó szervezetet keresett fel, hogy finanszírozzák a szerinte Izrael ellenségei ellen irányuló projektet.

A zsidó szervezetek azonban felvették a kapcsolatot a Szövetségi Nyomozó Irodával (FBI), és megkezdődött a 14 hónapos nyomozás, amelynek során Crawford beépített FBI-nyomozókkal dolgozott együtt egy olyan készüléken, amely egyébként sosem működött volna.

Crawford és társa egy olyan készülék átalakításán dolgozott, amelyet a KKK-hoz kötődő üzletemberektől vásároltak. Az üzletemberek a valóságban azonban beépített FBI-ügynökök voltak.

Az elfogásáról rejtett kamerával készült, már-már komikus 2013-as felvételen Crawford egy másik férfi társaságában egy mikrohullámú sütőnek kinéző eszközt szerelget, amelynek működési elvét próbálja jól hallhatóan megfejteni.

A férfi személyiségéről sokat elmondhat az, hogy állítólag magát Darth Vader és Forrest Gump keverékének tartotta, a muzulmánokat pedig "orvosi hulladéknak" nevezte, akiket véleménye szerint "sterilizálni" kéne.

A készülékével tervezett támadásokról dicsekedve pedig azt mondta: olyan lesz, mint "Hirosima egy villanykapcsolóval".

Gyilkos szándékait igazolták azon kijelentései is, amelyeket a vele dolgozó FBI-ügynököknek tett: "Minden lélegző dolog halott lesz reggelre. Tán van szebb dolog egy bűzlő hullarakásnál?"

Crawfordot 2015-ben vádolták meg radioaktív sugárzás terjesztésére alkalmas eszköz építésének és használatának kísérletével, tömegpusztító fegyver létrehozását célzó összeesküvésben való részvétellel, valamint tömegpusztító fegyverrel kapcsolatos információ terjesztésével.

Ő az első ember, akit a 2004-ben elfogadott "piszkosbomba-törvény" alapján radiológiai fegyver építésének kísérletével vádoltak meg és ítéltek el - jegyezte meg az amerikai igazságügyi minisztérium.

Crawford társát, Eric Feightet tavaly decemberben 8 év börtönbüntetésre ítélték terrorizmus anyagi támogatásáért.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Július 29. 18:51, csütörtök | Külföld

Az EU aggodalmát fejezte ki a kubai megmozdulások elfojtása, valamint a tüntetők és újságírók letartóztatása miatt

Az Európai Unió aggodalmát fejezi ki a kubai megmozdulások elfojtása, valamint a tüntetők és újságírók letartóztatása miatt.

2021. Július 27. 20:45, kedd | Külföld

Koronavírus - A francia nyaralóhelyeken ismét kötelező a kültéri maszkviselés

Egymás után állítják vissza a kültéri maszkviselés kötelezettségét a prefektúrák a francia nyaralóhelyeken a koronavírus delta variánsa miatt fokozatosan romló járványügyi helyzet miatt.

2021. Július 27. 15:40, kedd | Külföld

Koronavírus - Románia várhatóan szeptembertől teszi lehetővé a harmadik oltást

Románia várhatóan szeptembertől teszi lehetővé a harmadik oltást az egészségügyi dolgozóknak, a 65 évnél idősebbeknek, valamint a krónikus betegeknek

2021. Július 27. 14:41, kedd | Külföld

Lengyel alkotmánybíróság: nem alkotmányellenes a vasárnapi boltzár

A lengyel alkotmánybíróság szerint nem alkotmányellenes a 2018-tól fokozatosan bevezetett vasárnapi boltzárról szóló jogszabály.