Városlista
2021. június 13, vasárnap - Antal, Anett

Hírek

2012. Június 26. 22:17, kedd | Helyi
Forrás: InfoOrosháza.hu

A 17. Ifjúsági Magyarság Tábor és a 7. Gyopárka tündér mesemondó találkozó

A 17. Ifjúsági Magyarság Tábor és a 7. Gyopárka tündér mesemondó találkozó

Már 17 esztendeje, hogy Orosházán Békés megye néhány településének támogatásával és a nagycsaládosok egyesülete segítségével honismereti és magyarságismereti tábort szervez az orosházi székhelyű Helios Alapítvány.

Immár 17 esztendeje, hogy Orosházán Békés megye néhány településének támogatásával és a nagycsaládosok egyesülete közreműködésével évről évre honismereti és magyarságismereti táborokat szervez az orosházi székhelyű Helios Alapítvány. Céljuk változatlan a kezdetektől a testvértelepülések megismerése, a nemzeti összetartozás gondolatának erősítése, egymás életének kölcsönös felmutatása, a közös kapocs az egy anyanyelv ápolása, őrzése szándéka mellett. Ezért lett fontos a mesekincs évenkénti felmutatása egymásnak és az érdeklődő orosházi közönségnek.

A rendezvény kezdete: 2012. július 2 (hétfő), gyülekezés negyed 9-kor a Petőfi Művelődési Központ előcsarnokában.

Szervezi a Helios Alapítvány és az Orosházi Nagycsaládosok Egyesülete.

Támogatók: Orosháza, Tótkomlós, Nagyszénás, Gádoros, Csorvás önkormányzatai és a Kárpát-medencei Családok Szövetsége Budapest, valamint a Történelmi Gellértegyházáért Alapítvány Orosházán, s számos cég és magánszemély, és egy maroknyi tanári csapat az orosházi evangélikus gimnáziumból s a többi orosházi iskolából, könyvtárból, művelődési házból.

A táborba az idén 32 fő érkezik, Erdélyből, Szlovákiából, Vajdaságból és az anyaországból. A magyar mesekincs és a településekheuz fűződő mondavilág megmutatása az idei tábor központi témája. Ám a mesemondás mellett, részt veszünk a nagycsaládosok egyesülete által szervezett családi napon. Itt a tábor önálló kétórás meseműsorral szórakoztatja a közönséget, s közben bemutatásra kerül az alkalomhoz kötődően megjelenő Orosházi csudafa című mesegyűjtemény (Károlyi Fülöp Béla és Tóth Nóri közös alkotása) a közel 250 oldalas könyv.

A gellértegyházi történelmi emlékhelyen honfoglaláskorabeli hagyományokkal ismerkednek a táborozók a Gellértegyházáért alapítvány szervezésében. Ópusztaszeren a Nemzeti emlékparkban a magyar őstörténelem lapjait lapozgatják majd.

A VII. Gyopárka tündér mesemondó találkozóra közel 50 kisdiák nagydiák és óvodás jelentkezett. S jönnek Bereckből, Torjáról, Nagykárolyból, Szilágysomlyóról, Illyefalváról, Adáról, Moholról, Peredről, Tasnádról, Elekről, Csongrádról, Orosházáról, Berettyóújfalúból, Futásfalváról a mesemondók.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Június 12. 19:01, szombat | Belföld

Hétfőtől ismét teljes nyitvatartással működik három átkelő a szerb-magyar határon

Hétfőtől ismét teljes nyitvatartással működik három átkelő a szerb-magyar határon - közölte honlapján a rendőrség szombaton.

2021. Június 12. 18:09, szombat | Külföld

Szerbiában is beolthatók a 12 és 15 év közöttiek

Jóváhagyta a szerbiai gyógyszerügynökség, hogy a Pfizer/BioNTech vakcinájával beolthatók legyenek a 12 és 15 év közötti fiatalok.

2021. Június 12. 16:58, szombat | Belföld

Hajós felvonulást tartottak a Dunakanyarban

Hagyományteremtő hajós felvonulás volt szombaton a Dunnakanyarban. A sajtótájékoztatóján az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára azt mondta, többtucatnyi hajó vonul végig a Dunán.

2021. Június 12. 16:52, szombat | Külföld

A fertőzöttek száma 175,1 millió, a halálos áldozatoké 3,78 millió a világon

A világon 175 185 464 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 3 780 719 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint szombat reggeli adatai szerint.