Városlista
2023. december 4, hétfő - Barbara, Borbála

Hírek

2015. Szeptember 26. 05:00, szombat | Külföld
Forrás: Gräf Szilvia, az MTI tudósítója jelenti:

Osztrák alkancellár: Magyarország csupán a schengeni határt védi

Osztrák alkancellár: Magyarország csupán a schengeni határt védi

A szerb-magyar határon épített kerítéssel Magyarország a schengeni övezet külső határait védi és ezt tiszteletben kell tartani

- jelentette ki Reinhold Mitterlehner osztrák alkancellár, miután megbeszélést folytatott Orbán Viktor miniszterelnökkel pénteken Bécsben.
A csaknem egy órán át tartó egyeztetésen Mitterlehner, az Osztrák Néppárt (ÖVP) elnöke hangsúlyozta: ameddig nincs jobb, a schengeni és a dublini egyezményeket alkalmazni kell. Amint megjegyezte: a menekültek regisztrálása és a külső uniós határok ellenőrzése ezért nagyon fontos.

Az Orbán Viktorral folytatott megbeszélés az alkancellár szerint "jó és tárgyilagos" volt. Úgy vélte, a jószomszédi viszony fontos a menekültügyi kérdés megoldása érdekében, mert ez évekig foglalkoztatni fogja a két országot.

A két politikus egyetértett abban, hogy az uniónak minél előbb határoznia kell a külső határok védelméről és az uniós regisztrációs pontok, az úgynevezett hotspotok felállításáról, és mindezt gyorsan, a török-görög határon még a tél beállta előtt véghez is kell vinnie.

Az alkancellár szorgalmazta egyúttal, hogy legyen hatékonyabb az információcsere az osztrák-magyar határhoz érkező menekültekről. Ennek szükségességével a magyar fél is egyetértett.

Reinhold Mitterlehner alkancellár a Die Presse című osztrák lap pénteki számában megjelent interjújában kijelentette: Orbán Viktornak igaza lehet, hiszen az uniónak világossá kell tennie, hogy mit is akar tőle pontosan, s Magyarország sem akar magára maradni. Az alkancellár szerint a határon felépített kerítésnek akkor van értelme, ha azt tiszteletben tartják.

Orbán Viktor miniszterelnök péntek délelőtt Bécsben megbeszélést folytatott Werner Faymann szociáldemokrata osztrák kancellárral is.

Ezek érdekelhetnek még

2023. December 02. 13:30, szombat | Külföld

Klímacsúcs - Magyarország is csatlakozott a nukleáris egyezményhez

Magyarország is aláírta a globális nukleárisenergia teremelő kapacitás megháromszorozására vonatkozó egyezményt szombaton az ENSZ Éghajlatváltozási Konferenciáján (COP28) Dubajban.

2023. December 01. 12:43, péntek | Külföld

Holland választások - A hivatalos végeredmény megerősítette a Szabadságpárt választási győzelmét

A holland választási iroda a hivatalos végeredmény közzétételével megerősítette a Geert Wilders vezette Szabadságpárt (PVV) győzelmét a november 22-én tartott előrehozott választásokon

2023. November 30. 09:17, csütörtök | Külföld

Megérkeztek Romániába a Norvégiától vásárolt első F-16-os harci repülők

Megérkezett Romániába a Norvégiától vásárolt első három F-16-os harci repülőgép - közölte szerdán a román védelmi minisztérium (MAPN).

2023. November 30. 06:00, csütörtök | Külföld

Ferenc pápa még nincs jól, ismét egy munkatársa olvasta fel beszédét

Ferenc pápa a szerdai általános audiencián azt mondta, hogy még nincs jól, s ismét egy munkatársa olvasta fel beszédét influenzás megbetegedése miatt.