Városlista
2021. május 14, péntek - Bonifác

Hírek

2013. Március 19. 07:20, kedd | Helyi
Forrás: InfoOrosháza.hu

Országos döntőbe jutottak a TMKIT diákjai

Országos döntőbe jutottak a TMKIT diákjai

A Táncsics Mihály Közoktatási Intézmény és Tehetségközpont székhelyintézménye adott otthont a 2012/13-as tanévre meghirdetett Irinyi János Kémiaverseny megyei fordulójának.

A Magyar Kémikusok Egyesülete Kémiatanári Szakosztálya által 45. alkalommal kiírt országos tanulmányi verseny nagy hagyományokkal rendelkezik a megyében és Orosházán is. A verseny célja a kémia tantárgy népszerűsítése mellett a tehetséges diákok felkutatása és gondozása. A versenyre történő felkészülés nagy energiát kíván mind a diákoktól, mind pedig a felkészítő tanároktól, nem véletlen, hogy a legtöbb megyében, így Békés megyében is a versenyzőket felkészítő tanárok is „egy csapatot” alkotnak, a verseny kiírásától az országos fordulóig folyamatosan tartják egymással a kapcsolatot.

A megyei döntőt a megye valamely középiskolája rendezi meg. Az elmúlt években Orosházán, Békéscsabán illetve Szarvason került lebonyolításra, az idei tanévben újra a Táncsicsra esett a választás. A verseny előtt a megszervezésre négy munkanap állt a szaktanárok és az iskolavezetés rendelkezésére. A rövid idő ellenére a versenyt sikerült zökkenőmentesen lebonyolítani. Az öt kategóriában 24 tanuló mérte össze tudását a nap folyamán.

A nagy hagyományokkal rendelkező versenyen a diákok elméleti, számolási és gyakorlati ismereteikről adhattak számot. A verseny írásbeli részének megoldására 150 perc állt a versenyzők rendelkezésére, amely során elméleti, problémamegoldó feladatokkal és különböző nehézségű számítási példákkal kellett megbirkózniuk. Az írásbeli rész kijavítása után a legjobbak vehettek részt a gyakorlati fordulón, ahol a gyakorlati forduló keretén belül mennyiségi meghatározást, sav-bázis titrálást végeztek.

A megyét ebben a tanévben 7 tanuló képviselheti majd a Miskolcon megrendezésre kerülő országos döntőn. Az eredmények alapján a következő tanulók jutottak az országos döntőbe:

I.a kategória (alap óraszámban tanulók):
Bagdi Roland Tamás Táncsics Mihály Közoktatási Intézmény és Tehetségközpont, Orosháza
Kovács Martin Vajda Péter Evangélikus Gimnázium, Szarvas

I.b kategória (emelt óraszámban tanulók):
Tóth Anna Laura Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium, Mezőberény

II.a kategória (alap óraszámban tanulók):
Nagy Erzsébet Kincső Békéscsabai Evangélikus Általános Iskola, Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola
Tóth Krisztián Táncsics Mihály Közoktatási Intézmény és Tehetségközpont, Orosháza

II.b kategória (emelt óraszámban tanulók):
Sipos-Vajda Eszter Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium, Mezőberény
Fendrik István Táncsics Mihály Közoktatási Intézmény és Tehetségközpont, Orosháza

Az országos döntőre 2013. május 17-19. között kerül majd sor Miskolcon, a Magyar Kémikusok Egyesülete és a Miskolci Egyetem szervezésében.

Címkék: oktatás, TMKIT

Ezek érdekelhetnek még

2021. Május 14. 18:04, péntek | Belföld

Már bárki napokon belül megkaphatja az oltást

Már bárki napokon belül megkaphatja a védőoltást életkortól és foglalkozástól függetlenül - mondta a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára az operatív törzs pénteki online sajtótájékoztatóján.

2021. Május 14. 17:02, péntek | Belföld

Folyamatosan javulnak a járványügyi adatok

Folyamatosan javulnak és egyre kedvezőbbek a járványügyi adatok, túl vagyunk a járvány harmadik hullámának nehezén - jelentette ki az országos tisztifőorvos az operatív törzs pénteki online sajtótájékoztatóján.

2021. Május 14. 16:07, péntek | Belföld

Vasárnaptól ismét kötelező a katolikus híveknek a szentmise

Ismét kötelező a katolikus híveknek vasárnaponként szentmisén részt venniük, miután a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia visszavonta a korábbi általános felmentést - tájékoztatta az MKPK sajtószolgálata az MTI-t.

2021. Május 14. 15:06, péntek | Belföld

Lejárt a kutyák veszettség elleni oltására adott türelmi idő

A korlátozások fokozatos feloldásához igazodva lejárt a kutyák kötelező, veszettség elleni oltására adott türelmi idő - olvasható a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) csütörtöki felhívásában.