Városlista
2021. október 20, szerda - Vendel

Hírek

2020. Október 09. 09:21, péntek | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: mti

Orbán Viktor: a jövő év közepéig kell kibírni a vakcináig

Orbán Viktor: a jövő év közepéig kell kibírni a vakcináig

A jövő év felénél hamarabb nem lesz vakcina a koronavírus ellen, ezért nekünk, magyaroknak is a következő év közepéig, júniusig, júliusig kell kibírni

- mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

A kormányfő jelezte, az EU - így Magyarország is - eurómilliárdokat fektet az oltóanyag-kutatásokba, de egyelőre az Európai Bizottság elnöke sem tudta megmondani, mikor lesz meg a vakcina, a dolgok pedig állnak, hogy "nem lesz ez hamarabb, mint a következő év fele".

Orbán Viktor úgy fogalmazott: "van mögöttünk hét hónap, és van előttünk hét hónap, tehát mostantól kifelé megyünk (...), egy-két hónap, és akkor kezdhetjük vágni a centit". A "szabadulás" május-június-július tájékán ér Magyarországra - mondta.

A járvány elleni gazdasági védekezésről azt közölte: Magyarország - a munkaalapú gazdasága miatt - a hangsúlyt a munkahelyekre és a beruházásokra helyezte, és nemcsak a vállalati, hanem a családi beruházásokra is.

A kormány felfogása szerint a legnagyobb gazdasági veszélyt a kivárás jelenti, mivel a gazdaság megáll, ha a vállalkozások és a családok kivárnak a beruházásokkal, a vásárlásokkal. Ezért is adott a kabinet nagyon sok pénzt több mint 900 vállalkozásnak beruházásra, ez "300-400 milliárd forintnál több beruházást jelentett", és megmentett 155 ezer munkahelyet - fejtette ki.

Most pedig a családi beruházások aktiválásához beindítanak egy építőipari, otthonteremtési motort, mert a legnagyobb értékű családi beruházás mindig az otthonteremtés és a lakásfelújítás - mondta Orbán Viktor.

Így az 5 százalékos lakásépítési áfa - és több más várható intézkedés, például lakásfelújítási kedvezmény - a válságkezelő logika soron következő lépése - jelezte.

A járvány elleni magyar egészségügyi védekezésről is beszélt, kifejtve: tavasszal Magyarország a legjobban védekező országok között volt, és ha egyszer sikerült, akkor "a második hullám esetében is tudunk győzni".

A győzelem pedig jelen helyzetben azt jelenti - folytatta -, hogy az egészségügyi rendszer bírja a terhelést egészen addig, amíg meg nem érkezik a vakcina.

Megítélése szerint annál sikeresebb a védekezés, minél később jön el az a pillanat - ha egyáltalán el kell jönnie -, amikor ütemezett műtéteket kell halasztani.

A következő három hétben ilyen lépésre nem kell számítani - közölte.Azzal kapcsolatban, hogy a parlament egyhangúlag fogadta el az orvosbéremelést, Orbán Viktor azt mondta: ez a szavazási eredmény azért tűnik meglepőnek, mert a baloldal egyébként nemhogy nem segíti a védekezést, hanem ellene dolgozik, megtámadja a védekezés kulcsszereplőit, kamuvideót gyárt.

A baloldalnak nem az országgal, hanem a kormánnyal szemben kell ellenzékben lennie, de az, hogy járvány idején nem támogatja a közös védekezést, azt jelenti, hogy az ország ellenében tesz - mondta.

Elmondta: először, 2018-ban az ápolók bérének rendezéséről döntöttek, utána a kórházfelújításokról, majd most az orvosbéremelésről. Kiemelte: az orvosi kamara javaslatát fogadták el a bérrendezésről és a hálapénz megszüntetéséről.

A részletkérdéseket - a háziorvosok helyzetét, a magánpraxis kérdését, az állami alkalmazás viszonyát, az orvosválasztás lehetőségét - az év végéig rendezik - közölte.

Katarina Barley német EP-alelnök Magyarországot érintő bírálataira - például a korrupcióval kapcsolatban - a miniszterelnök úgy reagált: évtizedek óta úgy megy, hogy ha a baloldal veszélyes embert lát - "nem akarok dicsekedni, de az én esetemben erről van szó" -, akkor megpróbálja "levadászni". Felidézte, 1989-ben azt terjesztették róla a kommunisták, hogy fehér Mercedesszel jött haza Oxfordból.

Baloldali reflexnek nevezte, hogy jobboldali politikusokat korrupcióval vádolnak, ami szerinte "hatékony", mert az emberek mindig magukból indulnak ki, és azt ugyan nem tudják, történt-e korrupció, de hogy történhetett volna, az biztos.

"Persze az ember aztán kiáll az igazáért, megvédi magát, a végén választást nyer, én is azért ülök most itt" - tette hozzá Orbán Viktor.

Közölte: német nyelvterületen a korrupció nagyobb, mint Magyarországon, "bagoly mondja verébnek".

"Ausztriára ha rápillantok, vagy itt vannak a németek" - fogalmazott, megemlítve azt a globális pénzmosási botránysorozatot, amelynek középpontjában egy hatalmas német bank áll.

A korrupció ügyében "okoskodó" skandinávoknál bedőlt két-három akkora bank, hogy az magával rántott több kisebbet - tette hozzá.

Ezért nem szereti - folytatta -, ha a nyugatiak azt a pozíciót veszik fel, hogy ők - csak azért, mert nyugatiak - hibátlanok például korrupcióban, a közép-európaiak pedig - csak azért, mert közép-európaiak - korruptak.

"Ez nem felel meg a valóságnak. Egyikünk sem hibátlan, de együnk sem eleve bűnös" - mondta, úgy összegezve: a magyar gazdaságban jól hasznosultak a beruházott EU-s összegek.

A miniszterelnök a nemzetközi támadások közös nevezőjének Soros Györgyöt nevezte, aki "megveszi a nyugat-európai politikusokat", hogy pénzt keressen, növelje a befolyását.

Az Európai Bizottságban is ülnek olyanok, akik az ő "tenyeréből esznek" - tette hozzá, kijelentve: "amíg Soros Györgynek ilyen befolyása van az unióban, ki kell mondanunk, hogy az unió korrupt", és majd ha "kiteszik" őt, akkor az a korrupció elleni harc komoly lépése lesz.

Arra a kérdésre, hogy Soros Magyarország megbüntetésére szólította fel az EU-t, a kormányfő azt felelte: "nyílt csata van, bent vannak az emberei, és kiadta a parancsot".

Közölte: a baloldal örömét leli abban, ha a saját fajtájával szemben az idegenekkel fog össze, ez esetben a németekkel és a cseh Vera Jourová bizottsági alelnökkel.

"A baloldalnál legalább száz éve kitapintható, hogy saját fajtájával szemben az idegenek oldalára áll" - mondta.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Október 20. 06:00, szerda | Belföld

Jelentősen elmarad a kukoricatermés a sokéves átlagtól Tolnában

Jelentősen elmarad a kukoricatermés a sokéves átlagtól Tolna megyében az aszályos időjárás miatt - mondta a Nemzeti Agrárgazdálkodási Kamara megyei elnöke kedden az MTI-nek.

2021. Október 20. 05:00, szerda | Belföld

Sok teherautóst és buszost is megbüntettek

A rendőrök 2845 nehéz teherkocsit és 285 buszt ellenőriztek, 904 esetben állapítottak meg jogsértést egyhetes akciójuk során, október 11-17. között

2021. Október 19. 18:04, kedd | Belföld

Nyugdíjasok nevére kötött életbiztosítást egy nő, vádat emeltek ellene

Nyugdíjasok nevére kötött életbiztosításokat egy 72 éves nő, ezért többrendbeli, jelentős kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás, valamint hamis magánokirat felhasználása miatt vádat emeltek ellene

2021. Október 19. 17:03, kedd | Belföld

Európa legnagyobb szuperszámítógépének fejlesztésébe kezd az ITM az OTP-vel

Európa legnagyobb szuperszámítógépének fejlesztésébe kezd az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) és az OTP Bank