Városlista
2021. május 14, péntek - Bonifác

Hírek

2013. Március 14. 18:39, csütörtök | Helyi önkormányzati
Forrás: Bod Péter

Nincs kommunális adó, Dancsót lemondásra szólították fel

Nincs kommunális adó, Dancsót lemondásra szólították fel

Bár a rendkívüli ülés a kommunális adó eltörléséről döntött, az MSZP és a Jobbik képviselői a szerintük Simonka György gyámsága alá helyezett polgármestert lemondásra szólították fel.

Ahhoz képest, hogy előzetesen valamennyi politikai erő úgy nyilatkozott, hogy megszavazza a helyi kommunális adó eltörléséről szóló napirendi pontot, a rendkívüli testületi ülés mégis két óra hosszáig tartott. Annyiban azonban állták a szavukat a képviselők, hogy tizenöt egyhangú igennel rábólintottak az előterjesztésre. Kommunális adó volt, nincs.

Miniparlament az ülésteremben
Az egy négyzetméterre jutó országgyűlési képviselők száma kiemelkedően magas – jegyezte meg a testületi ülés nyitányaként Dancsó József. Rajta kívül Jámbor Nándor (Jobbik) Simonka György (Fidesz), Varga Zoltán (MSZP) foglalt helyet a teremben. Így minden adva van az eredményes testületi üléshez – tette hozzá.

Komoly érzelmeket mozgatott meg a kommunális adó Orosházán – ismerte el a városvezető, aki vázlatosan felrajzolta a város jelenlegi pénzügyi helyzetét, és vele az önkormányzat gazdálkodását. Pénzt elkölteni sokkal könnyebb, mint a bevételeket megtalálni – utalt az önkormányzat költségvetésére. Nem jó szívvel, de felelősséggel határoztak tavaly novemberben kommunális adó bevezetéséről – hangzott el. A polgármester most is elmondta – immár sokadszor –, hogy egy új központi szabályozás miatt működési hiánnyal nem lehetett tervezni az önkormányzat költségvetését. Lényegében erre vezette vissza a kommunális adó bevezetését.

Gyámság alatt Dancsó József?
Arra teszek javaslatot, hogy ne mérsékeljük, ne felfüggesszük, hanem eltöröljük Orosházán a kommunális adót – jelezte Dancsó József. Az országos politika annyiban megint szóba került, hogy a rezsicsökkentés kapcsán a polgármester a multinacionális cégek elleni harcról beszélt, és nem kevés büszkeséggel a hangjában említette, hogy ebben az ügyben harcolt a rendkívüli testületi ülés napjának délelőttjén a parlamentben.

Annyira meghatódtam, hogy majdnem sírva fakadtam polgármester úr szavait hallgatva – szólt hozzá a vitához Bogdánffy Csaba (MSZP) képviselő. A politikai hangulatkeltés vádját visszautasította, hozzátéve: a kommunális adó körül kialakult hangulatot a várost vezető Fidesz generálta. Emlékeztetett rá: a szocialisták tavaly nem szavazták meg, így most természetszerűleg egyetértenek az adó eltörlésével. Keményen kritizálta Simonka György orosházi tevékenységét, akit Dancsó József „gyám- és ügygondnokának” nevezett. Értetlenkedett, hogyan élheti meg a városvezetője, hogy a pártja a nyakára ülteti a pusztaottlakai polgármestert. Önnek nincs önérzete? – tette fel a kérdést Dancsó Józsefnek Bogdánffy Csaba. Majd azt javasolta Dancsó Józsefnek, hogy ilyen körülmények között ne folytassa polgármesteri munkát, helyette mondjon le.

Rossz álomból ébredés
Rossz álomnak nevezte a kommunális adó orosházi történetét Füvesi Sándor (MSZP). A városvezetésnek címezte kritikáját, amikor úgy fogalmazott: soha semmilyen figyelmeztetést nem vettek figyelembe. Így történt ez a kommunális adó bevezetésekor is. Az adókivetésről úgy fogalmazott, hogy „az nem vicc” – utalt félreérthetetlenül a most visszavonni készült adónemre.

A kommunális adót el kell törölni – vette át a szót Németh Norbert (Jobbik). A polgármestert gyámság alá helyezték saját párttársai – jelezte Németh, hozzátéve, ha Dancsó Józsefben volna önérzet a mai nappal lemondana a polgármesteri tisztségéről. A Jobbikos képviselő is arra utalt, hogy Dancsó József Simonka György politikai alárendeltségében végzi városvezetői és országgyűlési képviselői munkáját.

Az ellenzéki pártok megfutamították a kétharmados többséggel rendelkező Fideszt Orosházán – fogalmazott Fetser János. Utalt rá, hogy a helyi Fidesz visszavonulója a kommunális adó ügyében közvetlen összefüggésben állhat azzal a népi kezdeményezéssel, amelyet az MSZP indított.

Lehurrogták, de nem azt, és nem úgy
Óriási csúsztatással idézett vissza Zalai Mihály (Fidesz) alpolgármester egy jelenetet arról a rákóczitelepi lakossági fórumról, amelynek az új buszmenetrend volt a témája. Bár az alpolgármester nem volt jelen az eseményen, mégis arról beszélt, hogy amikor Dancsó József ott Fetser János nevét említette, a hallgatóság „lehurrogta” Fetsert. (Egy olvasónk felhívta figyelmünket, hogy az alpolgármester jelen volt a lakossági fórumon.) Valójában Dancsó Józsefet hurrogták le akkor, és nem engedték meg neki, hogy egy Fester Jánostól származó idézetet felolvasson.

Németh Béla (Fidesz) pénzügyi kényszerrel magyarázta a kommunális adó bevezetését, és nem hatalmi gőggel – utalt vissza az MSZP-sek felszólalásaira. Nem érzi „fényezésnek”, ha megköszönik azoknak a munkáját, akik a kormánynál közbejártak Orosháza pénzügyi megsegítése ügyében. Itt Simonka Györgyre utalt, és egyben válaszolt Bogdánffy Csaba kritikájára. Elismerte, hogy külső segítséggel (kormányzati) juthatott el a város oda, hogy eltörölhetik az új adót, de ettől meglátása szerint még lehet örülni.

Jámbor Nándor (Jobbik) országgyűlési képviselő reflektálva Németh Béla szavaira, úgy fogalmazott, Simonka György parlamenti felszólalásaiból és munkájából nem derült ki, hogy fajsúlyos politikai szereplő volna.

Politika, perpatvar, stand up comedy
Politikai perpatvarhoz hasonlította a testületi vitát Elekes Lajos (Fidesz) alpolgármester, csak azt felejtette el, hogy ezt Dancsó József kezdte el az ülés nyitó beszédével, amikor a rezsicsökkentés kapcsán egy jóízűt „multizott”, összekötve azzal a váddal, hogy a multinacionális cégekkel áll szövetségben a balliberális oldal. Ezt követően, mintha nem is ő nehezményezte volna a „politikai perpatvart” egy lendületes „elmúltnyolcévesbe” kezdett.

Varga Zoltán (MSZP) országgyűlési képviselő visszautasította Elekes Lajosnak azt a minősítését, hogy „politikai stand up comedy”-t rendez az ellenzék. Utalt rá, hogy Dancsó József húsz perces beszédével kezdődött az ülés, amelyből egy perc foglalkozott a konkrét napirendi ponttal. Szerinte ezek után álságos az ellenzéket azzal vádolni, amivel Elekes Lajos tette. Önöknek nem az ellenzékkel van vitájuk, hanem az orosháziakkal a kommunális adó kapcsán – fogalmazott Varga Zoltán.

Mellbevágó számok és a pénzügyi „szakadék”
Varga Zoltán annak érzékeltetésére, hogy az állam az adósság elengedésben milyen nagyvonalú volt a Fidesz értelmezése szerint az önkormányzatokkal, kijózanító adatokkal szolgált. A központi költségvetés a személyi jövedelemadóból jelentős részt hagyott a helyhatóságoknál, a súlyadót teljes egészében átengedte. Emellett kompenzációt fizetett települések adóerő-képességének számítása alapján. Ezeket összefoglaló néven átengedett adónak nevezik, amely 2012-ben 745 milliós bevételt jelentett Orosházának. Az idevonatkozó törvények változása miatt 2013-ban ez 80 millió forintra zsugorodott (!) – mondta el Varga Zoltán. (Sajátos módon ez a pénzügyi összevetés az önkormányzati média beszámolójából kimaradt.)

Elekes Lajos válaszában elmondta: ehhez hozzátartozik az átengedett feladatok pénzügyi mérlege is, mert ezzel teljes az önkormányzatokról kialakított pénzügyi összegzés. Ez tartalmaz igazságot, ám tény, hogy megközelítőleg sem magyarázza azt a pénzügyi „szakadékot”, ami a 745 és a 80 millió forint között fennáll. A teljességhez az is hozzátartozik, hogy 60 millió forintot nyert az önkormányzat azzal, hogy adósságának nem 40 hanem 65 százalékát vállalta át az állam.

A testületi ülés vitájának lezárásában feltűnően semmitmondó választ adott Dancsó József arra az ülésen többször elhangzott állításra, hogy őt Simonka György politikai gyámsága alá helyezték. Erre mindössze annyit mondott, hogy politikai ellenfelei az ülésen többször nagyképűnek nevezték. Márpedig gyámság alatt nem lehet valaki nagyképű. Egyéb ellenvetése nem volt.

Név szerinti szavazással 15 igennel eltörölték a helyi kommunális adót Orosházán.
Egyszer volt, hol nem volt….

Ezek érdekelhetnek még

2021. Május 14. 18:04, péntek | Belföld

Már bárki napokon belül megkaphatja az oltást

Már bárki napokon belül megkaphatja a védőoltást életkortól és foglalkozástól függetlenül - mondta a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára az operatív törzs pénteki online sajtótájékoztatóján.

2021. Május 14. 17:02, péntek | Belföld

Folyamatosan javulnak a járványügyi adatok

Folyamatosan javulnak és egyre kedvezőbbek a járványügyi adatok, túl vagyunk a járvány harmadik hullámának nehezén - jelentette ki az országos tisztifőorvos az operatív törzs pénteki online sajtótájékoztatóján.

2021. Május 14. 16:07, péntek | Belföld

Vasárnaptól ismét kötelező a katolikus híveknek a szentmise

Ismét kötelező a katolikus híveknek vasárnaponként szentmisén részt venniük, miután a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia visszavonta a korábbi általános felmentést - tájékoztatta az MKPK sajtószolgálata az MTI-t.

2021. Május 14. 15:06, péntek | Belföld

Lejárt a kutyák veszettség elleni oltására adott türelmi idő

A korlátozások fokozatos feloldásához igazodva lejárt a kutyák kötelező, veszettség elleni oltására adott türelmi idő - olvasható a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) csütörtöki felhívásában.