Városlista
2022. október 6, csütörtök - Renáta

Hírek

2017. Február 08. 05:00, szerda | Külföld
Forrás: mti

Németországban elfogták az Iszlám Állam egyik feltételezett tagját

Németországban elfogták az Iszlám Állam egyik feltételezett tagját

Elfogtak kedden Németországban egy szíriai férfit, akit azzal gyanúsítanak, hogy az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista terrorszervezet tagja volt, és háborús bűncselekményt követett el.

A szövetségi legfőbb ügyészség közleménye szerint a 31 éves férfi Szíriában az IÁ tagjaként egy ellenőrző pont parancsnoka volt, amelynél 2016 elején megpróbált átkelni egy nő a gyermekeivel, hogy elmeneküljön a dzsihadisták uralma alatt álló területről. A gyanúsított feltartóztatta az asszonyt, és egy épületbe csalogatta azzal az indokkal, hogy kiállítja neki a "kiutazási engedélyt".

A gyanúsított az épületben megerőszakolta a nemzetközi humanitárius jog előírásai alapján védelemre szoruló nőt, ezzel háborús bűncselekményt követett el - áll a közleményben.

Az állam elleni súlyos bűncselekmények ügyében illetékes ügyészség szinte hetente indít egy-egy újabb eljárást az iszlamista terrorizmussal kapcsolatban, és vezetője a napokban a tartományi kormányokhoz fordult segítségért. Peter Frank a Der Spiegel című hírmagazin értesülése szerint a 16 tartományi belügyminiszterhez intézett levelében kiemelte, hogy a legfőbb ügyészség "elérte teljesítőképessége határát", ezért minden tartományból át kellene irányítani ügyészeket a szervezethez.

Peter Frank nyilvánosan is jelezte, hogy erősítésére van szükség. "Nagyon jól jönne még néhány ügyész" - mondta a Welt am Sonntag című vasárnapi lap legutóbbi számában megjelent interjúban, kiemelve, hogy a létszám ugyan az utóbbi években folyamatosan emelkedett, így már csaknem 120 ügyész dolgozik náluk, de az eljárások számát tekintve továbbra is szűkösek az erőforrások.

Rámutatott, hogy tavaly több mint 200 eljárást indítottak az iszlamista terrorizmussal kapcsolatban, köztük 140-et a szíriai és iraki konfliktussal összefüggésben, míg 2014-ben csupán öt ilyen ügyük volt.

A legfőbb ügyészségnek az IÁ-val összefüggő esetek mellett a Németországban tartózkodó tálibok ellen is nyomoznia kell, továbbá németek ellen, akik Afrikában harcolnak olyan dzsihadista csoportok oldalán, mint a szomáliai as-Sabab. A karlsruhei szervezet foglalkozik a szélsőjobboldali terrorizmussal is, ami ugyancsak egyre több erőt lekötő feladat - mondta Peter Frank a Welt am Sonntagnak.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Október 06. 06:00, csütörtök | Külföld

Frontex: Egy hét alatt több mint 53 ezer orosz állampolgár lépett be az unió területére

A múlt héten több mint 53 ezer orosz állampolgár lépett be az Európai Unió területére, 20 százalékkal kevesebb, mint az azt megelőző héten - közölte az EU határ- és partvédelmi ügynöksége (Frontex) szerdán.

2022. Október 05. 13:39, szerda | Külföld

Cseh nagykövet: megállapodás született a nyolcadik szankciós csomagról

Az uniós tagállamok nagykövetei politikai megállapodásra jutottak az állandó képviselők bizottságában (Coreper) az Oroszországgal szembeni nyolcadik szankciós csomagról.

2022. Október 05. 13:35, szerda | Külföld

Von der Leyen: az EU kész tárgyalni a gázárak felső határának megszabásáról

Mivel korlátozni kell a gáz elektromos áramra gyakorolt inflációs hatását, az Európai Bizottság kész megvitatni a villamosenergia-termelésre használt gáz árának felső határának megszabását

2022. Október 05. 13:32, szerda | Külföld

Brit katonai hírszerzés: az ukrán tüzérség az orosz hadsereg kulcsfontosságú utánpótlási útvonalát is eléri

Az ukrán támadó hadműveletek az északkeleti és a déli frontokon is eredményesen folytatódnak, és az ukrán tüzérség már az orosz hadsereg egyik kulcsfontosságú utánpótlási útvonalát is eléri.