Városlista
2021. szeptember 19, vasárnap - Vilhelmina

Hírek

2011. Szeptember 06. 07:13, kedd | Külföld
Forrás: HírTV

Nem múlt el a veszély? – Figyelmeztetést adtak ki a kisrepülőgépekre

Nem múlt el a veszély? – Figyelmeztetést adtak ki a kisrepülőgépekre

Szigorítják a biztonsági intézkedéseket az Egyesült Államokban a tíz évvel ezelőtti terrortámadás évfordulója előtt.

A kisrepülőgépekre adtak ki figyelmeztetést, mert olyan információkat kaptak, hogy az al-Kaida figyeli a kisebb légi járműveket. A terrorizmus folytatódó veszélyére hívta fel a figyelmet a német belügyminiszter is.

A United 93-as repülőgép mártírjainak állítottak emlékművet San Franciscóban, a 2011-es terrortámadások 10. évfordulójára készülve. A nyugati parti nagyvárosba tartó járatot a merénylet idején eltérítették az al-Kaida emberei, az utasok azonban szembeszálltak velük, és végül elérték, hogy a gép egy lakatlan területen csapódjon be. A zuhanáskor az összes gépen tartózkodó ember életét vesztette.

Csaknem egy évtizeddel az al-Kaida összehangolt öngyilkos merényletsorozata után az amerikaiak egyre kevésbé tartanak attól, hogy ismét hasonló tragédia érheti őket. Az amerikai kormány védelmi stratégiájában a 9/11 óta eltelt időszakban gyökeres változás állt be. A washingtoni kormány nemzetbiztonsági szakértője szerint a terror elleni háborút immár elsősorban nem a Közel-Keleten, hanem otthon kell megvívni a már Amerikában élő szélsőséges iszlamista sejtekkel.

Stephen Flynn nemzetbiztonsági szakértő azt mondta: valójában kisebb volumenű támadásokra kell inkább számítani, amelyeket helyi szinten kell kezelni, nem globálisan a hagyományos katonai és hírszerzési módszerekkel. Hangsúlyozta: „most arra van szükség, hogy a közösségek felügyeljék a saját biztonságukat, és a polgári lakosságra támaszkodjunk, ahelyett hogy kizárólag a nemzetbiztonsági eszközökre hagyatkoznánk”.

Közben Európában is attól tartanak, hogy a terrorveszély még nem múlt el. A német belügyminiszter arra figyelmeztetett, hogy szerte a világon iszlám terrorhálózatok működnek, amelyek Németországban is mintegy ezer tagjuk van.

Korábban az FBI úgy értesült, az al-Kaida Oszama bin Laden halála után a sok kisebb támadás stratégiáját akarja alkalmazni. A Központi Nyomozó Iroda a hétvégén terrorfigyelmeztetést adott ki a kisrepülőgépekre, mert információik szerint a terrorszervezet a tíz évvel ezelőtti támadásokkal ellentétben most kisebb légi járművekkel tervezhet merényleteket. (pr)

hírTV

Címkék: terror

Ezek érdekelhetnek még

2021. Szeptember 19. 06:00, vasárnap | Külföld

Bosznia-Hercegovina vezeti a koronavírus halálozási statisztikák listáját

Európában az egymillió lakosra jutó, koronavírus-fertőzés következtében elhunytak száma Bosznia-Hercegovinában a legmagasabb, a nyugat-balkáni országban ugyanis egymillió lakosra 3 134 haláleset jut

2021. Szeptember 18. 15:03, szombat | Külföld

A fertőzöttek száma 227,6 millió, a halálos áldozatoké 4,68 millió a világon

A világon 227 611 994 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 4 678 822 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint szombat reggeli adatai szerint

2021. Szeptember 18. 09:55, szombat | Külföld

Csak oltottak dolgozhatnak az állami hivatalokban Szlovéniában

Csak oltási és gyógyulást tanúsító igazolással végezhetik a munkájukat az állami hivatalokban dolgozók Szlovéniában - jelentette ki Bostjan Koritnik közigazgatási miniszter pénteken Ljubljanában.

2021. Szeptember 18. 06:00, szombat | Külföld

Meghaladta az egymilliárdot Kínában a teljes körűen beoltottak száma

Meghaladta az egymilliárdot azoknak a száma Kínában, akik megkapták a Covid 19-cel szembeni teljes védettséghez előírt védőoltások szükséges mennyiségű dózisát