Városlista
2023. szeptember 29, péntek - Mihály

Hírek

2015. Július 06. 12:32, hétfő | Belföld
Forrás: MTI

NATO-parancsnok: Magyarország egy erős szövetséges

NATO-parancsnok: Magyarország egy erős szövetséges

Magyarország egy erős szövetséges, amely emelte védelmi költségvetését, fejlesztette képességeit, és készen áll arra, hogy részt vegyen a térség biztonsági megerősítő intézkedéseiben.

Hangsúlyozta a NATO Szövetséges Erők Egyesített Parancsnokságának parancsnoka hétfőn sajtótájékoztatón, Budapesten.

Hans-Lothar Domröse, aki hétfőn Benkő Tibor vezérkari főnök meghívására érkezett Budapestre, a vezérezredessel és Hende Csaba honvédelmi miniszterrel is megvitatta a NATO-t déli és keleti irányból érő biztonsági kihívásokat. Hans-Lothar Domröse kifejtette: a tanácskozásokon egyetértettek abban, hogy a NATO-államoknak mindig, minden időben, mindenhol készen kell állniuk mindenféle veszélyre.

A kiemelt témák között szerepelt az Iszlám Állam terrorszervezet, a migrációs problémák, az oroszországi fenyegetés és az ukrajnai helyzet.

A NATO-parancsnok elmondta: egyeztettek a NATO keleti erősítésének keretében a több országba, köztük Magyarországra tervezett úgynevezett előretolt vezetésirányítási bázisról is.

Hans-Lothar Domröse azt mondta: remélik, hogy a NATO védelmi minisztereinek hozzájárulása mellett minden feltétel adott lesz ahhoz, hogy a székesfehérvári NATO-bázis akár jövőre megkezdhesse működését. Ez pedig erősíteni fogja az ország, a térség biztonságát, és nagyban hozzájárul a szövetség kollektív védelmének garantálásához - tette hozzá.

A német vezérezredes kitért arra is, hogy parancsnoksága alatt ő felel az idén kezdődött Eltökélt Támogatás (Resolute Support) elnevezésű új afganisztáni misszióért, amely továbbra is nagyon fontos feladat a NATO számára.

Felidézte: a korábbi százezer fős nemzetközi erőhöz képest jelenleg mintegy 12 ezer katonával vannak jelen az országban, és azt tervezik, hogy 2016 végén, 2017-ben tovább csökkentik a misszió létszámát.

A NATO továbbra is elkötelezetten dolgozik azért, hogy hatékonyan működjenek az afgán hatóságok, fel tudjanak lépni a korrupció ellen, a rendőrök és a katonák biztosítani tudják a lakosság biztonságát, hogy a térségben béke legyen, és az ott élő embereknek jobb jövőjük legyen - hangsúlyozta a parancsnok, hozzátéve: ezért vannak ott jelenleg is.

Hans-Lothar Domröse kiemelte: Magyarország is régóta komoly szerepet vállalt az afganisztáni missziókban.

Elmondta, hogy néhány évvel ezelőtt személyesen látogatta meg a magyar PRT-t (tartományi újjáépítési csoportot) Puli-Humriban. Azt tapasztalta, hogy a magyar vezetésű kontingens meghatározó szerepet töltött be a misszióban, nagyban hozzájárult az Észak-Kabulban található repülőtér biztonságának megerősítéséhez.

Címkék: Magyarország, nato

Ezek érdekelhetnek még

2023. Szeptember 29. 14:05, péntek | Belföld

Kihirdették a Prima Primissima díj idei jelöltjeit

A korábbi éveket jelentősen meghaladó számú jelölés érkezett az idei Prima Primissima díjra.

2023. Szeptember 29. 14:02, péntek | Belföld

Magyar Suzuki: Esztergomban elkészült az 500 ezredik S-CROSS

Újabb mérföldkőhöz érkezett a Magyar Suzuki: legördült az esztergomi gyártósorról az 500 ezredik S-CROSS - közölte a társaság pénteken az MTI-vel.

2023. Szeptember 29. 13:51, péntek | Belföld

Ennyi volt: Ledózerolják a balatonfüredi görög falut

A jelenlegi épületek elbontásával hosszú idő után végre rendeznék a tájidegen területet. Az is megvan, hogy mi lesz a helyén.

2023. Szeptember 29. 06:00, péntek | Belföld

Szijjártó Péter: a LEGO 54 milliárd forintos beruházással 300 új munkahelyet hoz létre Nyíregyházán

A LEGO mintegy 54 milliárd forintos beruházással 300 új munkahelyet hoz létre Nyíregyházán, illetve a napelemparkját is bővíteni fogja és geotermikus projektet tervez - közölte Szijjártó Péter.