Városlista
2021. július 26, hétfő - Anna, Anikó

Hírek

2021. Június 16. 07:28, szerda | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Nagy lendülettel zajlik a Mesterséges Intelligencia Stratégia végrehajtása

Nagy lendülettel zajlik a Mesterséges Intelligencia Stratégia végrehajtása

A tervezettnél is gyorsabban zajlik Magyarország Mesterséges Intelligencia (MI) Stratégiájának végrehajtása

- mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a Mesterséges Intelligencia Koalíció eredményértékelő sajtótájékoztatóján és szakmai napján kedden a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen (BME).
Hozzátette: a kormány, a tárca és a koalíció szakemberei egyaránt azon dolgoznak, hogy a stratégiában lefektetett intézkedési terv menetrend szerint és maradéktalanul megvalósuljon.

Felidézte, hogy tavaly szeptemberben jelentették be az ország 2030-ig szóló MI stratégiáját, ami a ma már 330 szervezetet tömörítő MI Koalíció több mint ezer szakértőjének bevonásával készült.

A tárcavezető az elért eredmények között kiemelte: a stratégia alapján felállt a magyarországi MI ökoszisztéma saját intézményrendszere. Megkezdte a működését a magyar adatvagyon kezeléséért felelős Nemzeti Adatvagyon Ügynökség (NAVÜ), év végére pedig elindult az MI Nemzeti Laboratórium, röviden MILAB. Ez utóbbi a mesterséges intelligenciával kapcsolatos k+f-fel és innovációval, valamint adatelemzéssel foglalkozik. Ezeknek az intézményeknek a tevékenységét egészíti ki az MI Innovációs Központ. Megnyílt a budapesti MI Innovációs Központ részeként két akcelerátor központ, ezek Zalaegerszegen és Debrecenben működnek majd.

Hozzátette: a stratégia iparági fókuszterületein kijelölték a felelősöket és az első projektcsapatokat, ugyanis a stratégia megvalósítása megköveteli, hogy az abban meghatározott célokat a valós napi problémákra megoldást nyújtó projektekbe ültessék át. Ezeken a területeken is kifejezetten jól haladnak közlése szerint, és hamarosan az egészségügyben is elindul az adatbázis elemzése.

Jakab Roland, az MI Koalíció elnöke elmondta: az MI akcelerátor központok célja, hogy a kkv-kat megismertessék az MI technológiákkal, illetve segítsék őket abban, hogy ki tudják választani a számukra legkedvezőbb beszállítókat. Kitért arra, hogy eddig 14 iparági projektet határoztak meg, a legnagyobb számban az energetika és az agrár szegmensben. Példaként említette, hogy csak az energetikában 20 felhasználási eset van napirenden.

Palkovics László kitért arra, hogy MI sandbox néven létrehoztak egy olyan MI tesztpályát, ahol szabadon ki lehet próbálni a megoldásokat. Megemlítette a közösség által kifejlesztett magyar nyelvi modelleket, amelyek szintén szabadon elérhetőek. Van olyan magyar természetes nyelvfeldolgozási technológián alapuló mobil alkalmazás, amely gyógyszerkapszulákat ismer fel, és tájékoztat a mellékhatásairól, illetve szedéséről.

A stratégia kiemelt eleme a társadalmi tudatosítás, amelynek keretében tavaly decemberben elindult az MI Kihívás kampánya. A miniszter hangsúlyozta, hogy ennek a végrehajtásában is jól állnak, már több mint egymillióan ismerkedtek meg a mesterséges intelligencia fontosságával. Eredetileg év végére tűzték ki az egymillió elérést - jelezte. Mindenkit arra bátorított, hogy látogasson el az mikihivas.hu oldalra, és végezze el az ott elérhető kurzust. A stratégia célja az is, hogy 2030-ig egymillióan juthatnak jobban fizető álláshoz a mesterséges intelligencia segítségével.

Gál András Levente, a Digitális Jólét Program szakmai vezetője arról tájékoztatott, hogy az MI szakmai napon és kiállításon a BME-n bemutatják, hol tartanak Magyarországon a mesterséges intelligencia fejlesztések, és áttekintést nyújtsanak arról, hogy milyen területeken jutnak leginkább szerephez.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Július 26. 15:43, hétfő | Belföld

Szombaton rendezik a Strandok éjszakáját

Koncertek, tűzzsonglőrök, táncprogramok és szaunaszeánszok is várják a látogatókat az ország számos fürdőjében július utolsó napján, szombaton, az immár 12. alkalommal meghirdetett Strandok éjszakáján

2021. Július 24. 08:00, szombat | Belföld

Csaknem kétszer annyi magyar utazott már idén Horvátországba, mint tavaly

A múlt év hasonló időszakához képest 90 százalékkal több magyar turista látogatott eddig Horvátországba, leginkább a szállodákban emelkedett a foglalásuk

2021. Július 24. 06:00, szombat | Belföld

Autós üldözés után tartóztatták le, gyereket is veszélyeztetett

Letartóztatott a bíróság pénteken egy büntetett előéletű férfit, akit több mint félórás autós üldözés után fogtak el még kedden a zalaegerszegi rendőrök.

2021. Július 24. 05:00, szombat | Belföld

Felfüggesztették négy velencei-tavi strand működését

Felfüggesztette a Velencei-tó déli partján négy strand működését a Fejér Megyei Kormányhivatal a vízminőség romlása miatt.