Városlista
2022. szeptember 26, hétfő - Jusztina

Hírek

2014. Augusztus 13. 06:00, szerda | Belföld

Munkaviszony, munkanélküli, gyed, családtámogatás – jogász válaszol

Munkaviszony, munkanélküli, gyed, családtámogatás – jogász válaszol

Családtámogatási segély, gyed, gyermekgondozási ellátás, egyebek közt ezeket járja végig következő válaszában az onlinejogsebesz.hu. Ne feledje, joga van kérdezni!

Kérdés:
Tisztelt Onlinejogsebész!

2012. június 29.-én született meg első gyermekem. 2012 április 1-től 30-ig táppénzen voltam, majd május 1-től munkanélkülin a szülésig. Előtte közel 10 évig folyamatos munkaviszonyom volt. Munkahelyemen határozott idejű szerződésem volt, melyet nem hosszabbítottak meg, amikor kiderült, hogy gyermeket várok. 2014 decemberében születik második gyermekem. Arról szeretnék érdeklődni, hogy most milyen ellátásra vagyok jogosult. Segítségét előre is köszönöm!

2014. 06. 22.

Válasz:
Tisztelt Kérdező!
Megszületendő gyermekére egyfelől jogosult 1 összegű anyasági támogatásra.
2014. január 1-jén hatályba lépett módosítás eredményeképpen a családtámogatási ellátásra azaz gyermekgondozási segélyre jogosult az első gyermek után annak 3 éves koráig és 2014. január 1-jét követően – a jogszabály módosítás eredményeképpen - újabb gyermek után.
Gyedre első gyermek után lehet jogosult, mivel gyermeke születése előtt 2 éven belül, ahogy írta legalább 365 napon belül biztosított volt. A gyedet munkáltatója hiányában az illetékes munkaügyi központnál igényelheti a gyes lejártát követő naptól. A gyedet visszamenőleg legfeljebb 6 hónapra lehet igényelni.
Annak az eldöntése, hogy tényleges jogosult lesz-e a gyed-re annak a pontos adatnak az ismerete dönti el, hogy pontosan mikor szűnt meg a munkaviszonya és hogy jogosult volt-e terhességi gyermekágyi segélyre, mivel a gyesre való jogosultság feltétele az előzetes biztosítási idő.
A kérdésre nem kizárólag az általunk megírt válasz lehet a követendő példa, elképzelhető, hogy létezik más megoldás, a kérdés más nézőpontból való megközelítése.

A fenti témáról további kérdéseket olvashat, illetve kérdéseket tehet fel oldalunkon a www.onlinejogsebesz.hu weboldalon.
Ne feledje, joga van kérdezni!

Tisztelettel:
dr. Csomós Lilla Annamária
ügyvéd
onlinejogsebesz.hu

Ezek érdekelhetnek még

2022. Szeptember 26. 12:32, hétfő | Belföld

Gulyás: a kormány partnerséget kínál az önkormányzatoknak

2022. Szeptember 26. 12:24, hétfő | Belföld

A hétvégén rendezik meg a 30. Európai Madármegfigyelő Napokat Magyarországon

A hétvégén rendezik meg a 30. Európai Madármegfigyelő Napokat Magyarországon (EMN), melynek során a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) mind a 19 megyében és Budapesten 61 helyszínen várja az érdeklődőket.

2022. Szeptember 26. 09:12, hétfő | Belföld

Ablaktisztítás közben zuhant ki egy nő a harmadik emeletről Siófokon

Siófokon, a Fokihegy városrészen, vasárnap délelőtt.

2022. Szeptember 26. 08:43, hétfő | Belföld

Illegális bevándorlás - Több mint 2200 határsértő ellen intézkedtek a rendőrök a hétvégén

Péntektől vasárnapig 2269 határsértővel szemben intézkedtek a rendőrök és katonák - tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság hétfőn az MTI-t.