Városlista
2022. december 10, szombat - Judit

Hírek

2022. Október 06. 16:40, csütörtök | Belföld
Forrás: mti

Menczer: felkészültünk a télre, Magyarország energiaellátása biztosított

Menczer: felkészültünk a télre, Magyarország energiaellátása biztosított

Felkészültünk a télre, Magyarország energiaellátása biztosított - jelentette ki Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) kétoldalú kapcsolatok fejlesztéséért felelős államtitkára csütörtökön, Cegléden.

Az államtitkár az Infineon Technologies Cegléd Kft. új, 6,4 milliárd forintos kormányzati támogatással felépült gyárépületének avatásán emlékeztetett arra: Magyarországnak van hosszú távú gázvásárlási megállapodása Oroszországgal.

Emellett a Török Áramlat gázvezetékdéli irányból teszi lehetővé Törökországon, Bulgárián és Szerbián keresztül, hogy a gáz megérkezzen Magyarországra, ez ma már az egyetlen gázvezeték, amely 100 százalékos kapacitással működik - jegyezte meg.

A harmadik okot, ami miatt az energiaellátásunk biztonságban van, azok a gáztározók jelentik, amelyekben már az éves magyar fogyasztás 46 százaléka van betárolva, miközben az európai átlag 26 százalék. Azt jelenti mindez, hogy 93 téli napra elegendő gáz van a tározókban úgy, hogy a szállítás is folyamatos. Ha csak a lakossági gázfogyasztást nézzük, akkor 193 téli napra - amennyi nincsen - lenne elég ez a mennyiség - hangsúlyozta Menczer Tamás.

Arról is beszélt, hogy a válságok korát éljük, ezek egymás után vagy akár egymással párhuzamosan jelennek meg. A válságokkal kapcsolatban a magyar kormány mindig elmondta a válaszait, a megoldásait és ki is derült mindig, hogy a magyar megoldások működnek.

Menczer Tamás kijelentette: a háborúval kapcsolatban kezdettől azt mondtuk, hogy mi a béke pártján állunk. Támogatjuk, szorgalmazzuk a béketárgyalásokat, az azonnali tűzszünetet. A háborúra adott válaszok, a szankciók következtében gazdasági és energiaválsággal is szembe néz Európa. A szankciókkal kapcsolatban mi mindig szkeptikusak voltunk, mert a történelmi tapasztalat azt mutatja, hogy ezek a kívánt hatást nem érik el. De kifejezetten az energetika területén azt mondtuk, nem szabad szankciókat alkalmazni.

Mint mondta, ma az európai emberek és vállalkozások szankciós felárat fizetnek az energiáért, miközben a szankciókkal sújtott Oroszország rekordbevételekre tesz szert. Ha nem lennének szankciók, az energia ára és az infláció mértéke megfeleződne nagyon rövid időn belül. Magyarország célja, hogy az európai energiahiányt és a recessziót illetően is helyi, lokális kivételt jelentsünk - jelentette ki az államtitkár.

Menczer Tamás a félvezetőket gyártó Infineon Technologies Cegléd Kft. új, 31,9 milliárd forint összértékű gyárépületének átadásán elmondta, a beruházással 275 új munkahely jön létre.

A cég Magyarországon olyan terméket készít, amelyre világszinten van kereslet, hiszen az itt előállított termékek majdnem száz százaléka exportra készül - mondta az államtitkár. Hozzátette, jól jellemzi a vállalat világgazdaságban betöltött helyét, hogy a 2020-2021-es üzleti évben csoportszinten több mint 11 milliárd euró volt a nettó árbevétele és 50 ezer munkavállalót alkalmaz.

Menczer Tamás sikertörténetnek nevezte a német-magyar gazdasági együttműködést. Utalt arra, hogy Magyarországon ma 6000 német vállalat 300 ezer embernek ad munkát a legnagyobb külföldi befektetői közösségként.

Az Infineon Technologies Cegléd Kft. közlése szerint a cég 28 éve van jelen Magyarországon és az új beruházással a ceglédi telephelyükön a termelési létesítmények kapnak új gyárat.

A vállalat az ipari felhasználású félvezetők fejlesztésében és gyártásában piacvezető pozíciót tölt be. Eddig Magyarországon 3500 V-os feszültségosztályig állítottak elő teljesítménymodulokat, amelyeket olyan területeken használnak, mint a zöldenergia és az ipari automatizálás. Az új gyár megépülésével a cég dolgozóinak létszáma megközelíti az 1600-at.

A nyilvánosan elérhető adatok szerint a vállalat a 2021. szeptember 30-ával zárult üzleti évében 18,17 milliárd forint árbevétel mellett 877 millió forint adózott eredményt ért el.

Ezek érdekelhetnek még

2022. December 10. 08:22, szombat | Belföld

Az oktatásügyért tartottak demonstrációt a közmédia épülete előtt

Az oktatásügyért tartottak demonstrációt a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) budapesti székháza előtt péntek este tanárok, diákok szülők és a velük szimpatizálók.

2022. December 10. 08:21, szombat | Belföld

30 milliárd forintot nyert egy magyar az Eurojackpoton!

Magyar telitalálat született az Eurojackpoton, a játékos nyereménye mintegy bruttó 30 milliárd forint - közölte a Szerencsejáték Zrt. az MTI-vel szombaton.

2022. December 10. 08:19, szombat | Belföld

Ukrán gyerekek köszönik meg az országuknak nyújtott segítséget az Országháznál

Karácsonyi énekeket adnak elő Ukrajnából érkező gyerekek szombat délután az Országház előtt álló karácsonyfánál, hogy így köszönjék meg az országuknak, valamint az onnan érkező menekülteknek nyújtott segítséget.

2022. December 09. 15:50, péntek | Belföld

ORFK: rémhírterjesztés miatt nyomoz a rendőrség