Városlista
2024. május 29, szerda - Magdolna

Hírek

2013. Január 30. 05:00, szerda | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Memóriavesztést okozhat a rossz alvás

Memóriavesztést okozhat a rossz alvás

A megfelelő alvás fontosságát sose lehet eléggé hangsúlyozni, hiszen a rossz alvás számos krónikus betegséggel függ össze, köztük az elhízással vagy a depresszióval. Egy új tanulmány kapcsolatot talált a rossz alvás és a memóriaproblémák között is - számol be a Fox News.

Az alvásmegvonás agyi degenerációhoz és memóriavesztéshez vezethet különösen idősebbeknél - állapították meg a Berkeley-i Kalifornia Egyetem kutatói vizsgálatukban. Ráadásul a korral járó agyi változások megváltoztatják az alvás minőségét, ami így hatással van a memóriára is.

'Fiatal korban általában még mélyen alszunk, ami segít az új információk feldolgozásában és megtartásában, ezért memóriánk is jobban működik' - magyarázta Matthew Walker kutatásvezető. 'Ahogy azonban öregszünk, úgy romlik az alvás minősége, s megakadályozza az emlékek hosszú távú megtartását' - tette hozzá.

A szakemberek vizsgálatukba 18 fiatal és 18 idősebb résztvevőt vontak be, akiknek szemügyre vették alvásuk minőségét és mentális egészségüket, memóriájukat. Megállapították, hogy az idősebbeknél kevesebb a mély alvásért felelős agyhullám. Ezt követően 120 szópárt kellett megtanulniuk, majd 10 perccel egy nyolc órás alvást követően ellenőrizték, hogy mennyit tudtak belőle megtanulni.

Azt találták, hogy az idősek alvásminősége 75 százalékkal rosszabb volt, mint a fiataloké, s ez a memóriában is megmutatkozott. A szópárok megtanulása tekintetében ők ugyanis 55 százalékkal teljesítettek rosszabbul.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 27. 16:17, hétfő | Életmód

A francia parlament megkezdte a halálba segítés legalizálásáról szóló törvénytervezet vitáját

A francia parlament megkezdte hétfőn a halálba segítés szigorú feltételek melletti legalizálásáról szóló törvénytervezet vitáját.

2024. Május 26. 09:01, vasárnap | Életmód

Mintegy ötezer, gyermekvédelmi gondoskodásban élő fiatalt láttak vendégül ÁGOTA Falván

Mintegy ötezer, gyermekvédelmi gondoskodásban élő fiatalt láttak vendégül gyermeknap alkalmából az ÁGOTA Bács-Kiskun vármegyei rendezvényhelyszínén, ÁGOTA Falván, Tass-Alsószenttamáson

2024. Május 25. 08:16, szombat | Életmód

Két magyar Trófea-díj a világ egyik legnagyobb borversenyén

Két magyar bor, a somlói Tornai Pincészet 2017-es Top Selection Grófi Hárslevelűje és a Royal Tokaji 2018-as 6 puttonyos Tokaji Aszúja is elnyerte idén a legmagasabb elismerést, a Trófea-díjat a londoni International Wine Challenge-en.