Városlista
2021. szeptember 22, szerda - Móric

Hírek

2021. Július 04. 11:02, vasárnap | Külföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Megtették első űrsétájukat a kínai űrállomáson tartózkodó kínai űrhajósok

Megtették első űrsétájukat a kínai űrállomáson tartózkodó kínai űrhajósok

Megtették első űrsétájukat vasárnap a kínai űrállomáson tartózkodó kínai űrhajósok az ország sajtójának közlése szerint.

A Tienkung (Mennyei palota) nevű űrállomásnak még csak a központi modulja, a Tienhon (Mennyei harmónia) kering a Föld körül. A két hete ott tartózkodó három űrhajós közül ketten tették meg az első sétát. Korábbi közlések szerint a vasárnapin kívül még egyet fognak teljesíteni. A séták során egyebek között telepítenek egy szivattyúrendszert, űrkutatási és technológiai kísérleteket végeznek el.

A CCTV állami tévé beszámolója szerint a vasárnapi sétán egy olyan robotkar beszerelését és beállításait végzik el, amelyet az űrállomás további részeinek csatlakoztatásához használnak majd.

Az űrhajósok egyike, Liu Po-ming már másodszor vesz részt űrsétán. 2008-ban ugyanis a Sencsou-7 misszió tagjaként másodmagával 20 percen át tartózkodott az űrben, Kína legelső űrsétáját megtéve.

A három asztronautát szállító Sencsou-12 űrhajót június 17-én bocsátották fel a kiépítés alatt álló kínai űrállomásra, ahol a tervek szerint három hónapot tölt el a csapat. Ez a kínai űrkutatás történetének eddigi leghosszabb útja lesz. 2016-ban a Sencsou-11 űrhajó legénysége 33 napot töltött az űrben.

Missziójuk a harmadik a 11-ből, amelynek során a tervek szerint a jövő év végéig kiépül az állomás.

A háromfős legénység elsődleges feladata különböző tesztek elvégzése az állomás működésének ellenőrzésére. Egyebek mellett az újrahasznosító- és létfenntartó rendszerek, a robotkar, valamint a hulladékkezelési lehetőségek tesztelésével vannak megbízva.

Az állomás központi elemét április 29-én bocsátották fel, további két elemet pedig jövőre terveznek felküldeni. Korábbi beszámolók szerint az állomást 15 évig akarják üzemeltetni, és egyhuzamban akár hat hónapig tartózkodhat rajta egy-egy legénység.

Kína immár hetedszer küldött embert az űrbe, a legutóbb öt évvel ezelőtt.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Szeptember 22. 12:01, szerda | Külföld

Moody\'s: Európának sokkal nagyobb lendületet ad az amerikai gazdaság növekedése, mint a kínaié

Az európai gazdaság kilábalásának több okból is várhatóan sokkal erőteljesebb lendületet ad az amerikai gazdaság növekedése, mint a kínaié - áll a Moody\'s Investors Service kedden Londonban ismertetett tanulmányában.

2021. Szeptember 22. 10:02, szerda | Külföld

A fertőzöttek száma 229,5 millió, a halálos áldozatoké 4,7 millió a világon

A világon 229 517 471 ember fertőződött meg eddig a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 4 707 807 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem közép-európai idő szerint szerda reggeli adatai szerint.

2021. Szeptember 22. 07:00, szerda | Külföld

Az otthonról dolgozóknak is védettségi igazolással kell rendelkezniük Szlovéniában

Azoknak is védettségi igazolással kell rendelkezniük Szlovéniában, akik otthonról végzik a munkájukat - közölte a Munka- és Családügyi, Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium kedden, a kormány rendeletét értelmezve.

2021. Szeptember 22. 05:00, szerda | Külföld

Száz fölé ugrott a koronavírus napi haláleseteinek száma Romániában

Romániában a kéthetes mozgóátlag több mint duplájára, száz fölé ugrott kedden az egy nap alatt elhunyt koronavírusos betegek száma, és az utóbbi 24 órában újonnan diagnosztizált fertőzéseké is