Városlista
2024. március 3, vasárnap - Kornélia

Hírek

2011. November 22. 07:26, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Megkapta a hivatalos felkérést az IMF Magyarországtól

Megkapta a hivatalos felkérést az IMF Magyarországtól

Most már hivatalosan is megkapta a felkérést Magyarországtól az IMF egy pénzügyi megállapodás ügyében – ezt közleményben közölte az IMF vezérigazgatója.

Christine Lagarde jelezte, hogy a magyar kormány elővigyázatossági jellegű megállapodást tervez kötni az IMF-fel és az Európai Bizottsággal.

Az Európai Bizottságnak is eljuttatott magyar kérelem azt tartalmazza, hogy az Orbán-kormány elővigyázatossági típusú megállapodást szándékozik kötni.A Nemzetközi Valutaalap közleménye hozzátette: az IMF jelenleg Budapesten tartózkodó szakértői stábja most visszatér az Egyesült Államokba, és konzultál az IMF vezetőségével – írta az index.hu. A miniszterelnök múlt héten hangsúlyozta, az ország gazdasági önállósága továbbra sem lesz korlátozható.

A várakozások szerint a végső megállapodást jövő januárban jelenthetik be. A Fitch péntek délutáni közleménye szerint egy lehetséges IMF-fel történő megállapodás pozitív lépést jelentene és csökkenthetné a magyar adóskockázatra nehezedő negatív nyomást, azonban a gazdasági és fiskális kihívások továbbra is nagyok. Gerhardt Ferenc, a jegybank monetáris tanácsának tagja szerint Magyarország elkerülheti a leminősítést az IMF-fel való együttműködés bejelentését követően. A forintra nehezedő nyomást túlzottnak véli Gerhardt Ferenc, hozzátette, a további forint gyengülés fokozatos kamatemeléseket hozhat.

Közben a mai napon várható az IMF felülvizsgálat hivatalos állásfoglalása. Az elkövetkező hetekben esedékes hitelminősítői bejelentések nagymértékben függnek az IMF jelentésétől. Nem valószínű azonban, hogy a jelenlegi küldöttség tárgyal az új IMF megállapodásról a magyar kormánnyal – írták az Equilor elemzői.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: IMF, Magyarország

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 02. 12:00, szombat | Belföld

Orbán Viktor a kongói elnökkel tárgyalt

Orbán Viktor miniszterelnök szombaton Félix Antoine Tshisekedivel, a Kongói Demokratikus Köztársaság elnökével folytatott tárgyalásokat a törökországi Antalyában

2024. Március 02. 12:00, szombat | Belföld

Meteorológia: melegrekordokkal indult a március is

Melegrekordokkal indult a március is: megdőlt az országos és fővárosi hajnali melegrekord pénteken - írta a HungaroMet Zrt. a honlapján szombaton.

2024. Március 02. 06:00, szombat | Belföld

Átlagosan 20 százalékkal emelkedik az egészségügyi szakdolgozók alapbére

Március 1-jétől átlagosan 20 százalékkal nő az egészségügyi szakdolgozók alapbére - jelentette be a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkára pénteken Budapesten, újságírók előtt.

2024. Március 01. 15:26, péntek | Belföld

Meteorológia: megdőlt a melegrekord a fővárosban csütörtökön

Megdőlt a hajnali és a napi fővárosi melegrekord is csütörtökön - közölte a HungaroMet Zrt. a honlapján pénteken.