Városlista
2023. június 4, vasárnap - Bulcsú

Hírek

2011. November 22. 07:26, kedd | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Megkapta a hivatalos felkérést az IMF Magyarországtól

Megkapta a hivatalos felkérést az IMF Magyarországtól

Most már hivatalosan is megkapta a felkérést Magyarországtól az IMF egy pénzügyi megállapodás ügyében – ezt közleményben közölte az IMF vezérigazgatója.

Christine Lagarde jelezte, hogy a magyar kormány elővigyázatossági jellegű megállapodást tervez kötni az IMF-fel és az Európai Bizottsággal.

Az Európai Bizottságnak is eljuttatott magyar kérelem azt tartalmazza, hogy az Orbán-kormány elővigyázatossági típusú megállapodást szándékozik kötni.A Nemzetközi Valutaalap közleménye hozzátette: az IMF jelenleg Budapesten tartózkodó szakértői stábja most visszatér az Egyesült Államokba, és konzultál az IMF vezetőségével – írta az index.hu. A miniszterelnök múlt héten hangsúlyozta, az ország gazdasági önállósága továbbra sem lesz korlátozható.

A várakozások szerint a végső megállapodást jövő januárban jelenthetik be. A Fitch péntek délutáni közleménye szerint egy lehetséges IMF-fel történő megállapodás pozitív lépést jelentene és csökkenthetné a magyar adóskockázatra nehezedő negatív nyomást, azonban a gazdasági és fiskális kihívások továbbra is nagyok. Gerhardt Ferenc, a jegybank monetáris tanácsának tagja szerint Magyarország elkerülheti a leminősítést az IMF-fel való együttműködés bejelentését követően. A forintra nehezedő nyomást túlzottnak véli Gerhardt Ferenc, hozzátette, a további forint gyengülés fokozatos kamatemeléseket hozhat.

Közben a mai napon várható az IMF felülvizsgálat hivatalos állásfoglalása. Az elkövetkező hetekben esedékes hitelminősítői bejelentések nagymértékben függnek az IMF jelentésétől. Nem valószínű azonban, hogy a jelenlegi küldöttség tárgyal az új IMF megállapodásról a magyar kormánnyal – írták az Equilor elemzői.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: IMF, Magyarország

Ezek érdekelhetnek még

2023. Június 03. 11:10, szombat | Belföld

Orbán Viktor Törökországba utazik

Orbán Viktor miniszterelnök szombaton Ankarába utazik, ahol részt vesz Recep Tayyip Erdogan török köztársaság elnök hivatali beiktatásán - közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

2023. Június 03. 11:08, szombat | Belföld

Szijjártó Péter: ennek a háborúnak nincsen megoldása a csatatéren!

Be kellene végre látnia mindenkinek: ennek a háborúnak nincsen megoldása a csatatéren! Ott csak a halottak vannak! - írta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szombaton a Facebookon.

2023. Június 03. 06:00, szombat | Belföld

Azerbajdzsáni gázbeszerzést írt alá Szijjártó Péter

Újabb mérföldkő a magyar földgázellátás diverzifikálásában - mondta a miniszter.