Városlista
2021. május 14, péntek - Bonifác

Hírek

2013. Március 14. 07:33, csütörtök | Helyi önkormányzati
Forrás: Bod Péter

Megérezték a vesztüket

Megérezték a vesztüket

Dancsó Józsefnek megsúgta a politikai ösztöne, hogy 170 millió forintot kell találnia, ezzel kiváltani az orosházi kommunális adóból remélt bevételt. Ha ez nem sikerül, aligha nyerhetnek választást 2014-ben.

Ahhoz képest, hogy a miniszterelnök szerint húsz éves Fidesz kormányzásra jelentette be igényét, hatalmuk – országosan és helyi szinten is – a szétesés jeleit mutatja. Vagy legalábbis Orosházán a nagyfokú zavarodottságét. Alig néhány napja Dancsó József emlékezetesen nagy vereséget szenvedett azon a Rákóczitelepen rendezett lakossági fórumon, amelynek témája az új buszmenetrend volt. Itt megtapasztalhatta, milyen a közhangulat (maradjunk annyiban, hogy nem Fidesz-barát), és azt is, hogy mondandójára, magyarázatára nem voltak vevők a helyiek.

A lappangó helyi elégedetlenség miatt a kommunális adó tavaly novemberi elfogadása olaj volt a tűzre. Az orosháziak számára érthetetlen volt az új adó bevetése és annak brutális mértéke. Hazánkban sok helyen vetnek ilyen adót az önkormányzatok (sok helyen nem), de jellemzően 3 és 7 ezer forint között szóródik a kirótt összeg, amitől fényévnyi távolságban található az orosházi 18 és 24 ezer forint. Arról az igazságtalanságról nem beszélve, hogy a kacsalábon forgó palotáért ugyanannyit kellene fizetni Orosházán, mint a panel garzonért.

Zavaros és ellentmondásos az érvelés, amit Dancsó József szerdai rendkívüli sajtótájékoztatóján előadott a kommunális adóból befolyó összeg kiváltásáról. Ott azt hangsúlyozta, hogy ennek pénzügyi alapját az az egyezség teremtette meg, ami szerint az állam a város adósságainak nem 40, hanem 65 százalékát vállalja át. (Hogy egy kiemelkedően magas helyi iparűzési adóbevétellel rendelkező város esetében, honnan ez a kormányzati jóindulat, talány. Igaz, ebben a kegyben olyan szegénynek nem nevezhető városok is részesültek, mint Szombathely és Kaposvár.) Eddig világos lett volna. Majd Tállai András államtitkárral folytatott tárgyalásokra utalt és arra, hogy ez a 170 millió forint állami forrásból megérkezik a város számlájára.

Ám az Simonka György sajtóközleményéből derült ki – sajátos módon ezt az infooroshaza.hu nem kapta meg –, hogy egy külön állami alapból utalják át ezt az összeget Orosházának. Vagyis ezek szerint nem azért törlik el a kommunális adót, mert az adósság átvállalásáról folyó tárgyalásokon 25 százalékos emeléssel sikerült 65 százalékra tornászni az állami átvállalás mértékét. Ha igaz, amit Dancsó József szinte mindig elmond, hogy sokat és folyamatosan egyeztet Simonka Györggyel, akkor talán azt is megbeszélhetnék, hogy egyféle indoklását adják az adóeltörlés pénzügyi hátterének.

Egyelőre nyitott és eldöntetlen kérdés, hogy abból a most megnyíló állami forrásból, amiből az ígéretek szerint 160 milliót kap a város, fordítható-e a pénz egy helyi adónem kiváltására. Erről még lesz szó a jövőben.

Ennél most érdekesebb az orosházi Fidesz pánikreakciója. A polgármester egy kérdésre válaszolva elismerte, hogy érzékelte a kommunális adó elutasítottságát a városban. Ehhez képest a március 7-ei rákóczitelepi fórumon sziklaszilárdan kitartott emellett az adónem mellett, de azóta nagyot fordulhatott a világ. Felismerhették, hogy a kommunális adóval a Fidesz a saját vesztébe rohan. A Föld alól is elő kellett teremteni azt a 160-170 millió forintot, ami kiváltja az adóból származó befizetéséket. Ez az összeg töredéke az önkormányzat 8 milliárdot meghaladó költségvetési főösszegének Még akkor is, ha tudjuk, mennyire feszes ez a büdzsé.

Az külön misét is megérne, hogy egy egyébként jó pénzügyi helyzetben lévő város, hogyan jut el odáig, hogy új adónemet kell bevezetnie. Orosházát 2006 óta a jobboldal vezeti, de az eladósodottság miatt 2013-ban Dancsó József az önkormányzati médiában (itt nem fogják kijavítani) még mindig az azt megelőző évek városvezetését ostorozza. Hát, így is lehet…

Ha marad a kommunális adó – amit helyben mindenki ingatlan adónak nevezett, nem alaptalanul – akkor használhatatlan lett volna Orosházán az a kormányzati retorika, ami a politikai populizmus iskolapéldáját jelentő rezsicsökkentésre épül. Igaz, tavaly novemberben, amikor elfogadták a helyi kommunális adót, még szó sem volt rezsicsökkentésről. Változnak az idők. Nehéz, de muszáj követni a miniszterelnök gyorsan változó gondolkodását a kormánypártiaknak.

De itt most a lét volt a tét a kormánypárt számára – hogy egy valóságshow szlogenjét idézzük. Valóságshow az orosházi önkormányzat működése és benne a várost irányító Fidesz-frakció munkája, még ha a szomorúbbak közül való is.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Május 14. 18:04, péntek | Belföld

Már bárki napokon belül megkaphatja az oltást

Már bárki napokon belül megkaphatja a védőoltást életkortól és foglalkozástól függetlenül - mondta a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára az operatív törzs pénteki online sajtótájékoztatóján.

2021. Május 14. 17:02, péntek | Belföld

Folyamatosan javulnak a járványügyi adatok

Folyamatosan javulnak és egyre kedvezőbbek a járványügyi adatok, túl vagyunk a járvány harmadik hullámának nehezén - jelentette ki az országos tisztifőorvos az operatív törzs pénteki online sajtótájékoztatóján.

2021. Május 14. 16:07, péntek | Belföld

Vasárnaptól ismét kötelező a katolikus híveknek a szentmise

Ismét kötelező a katolikus híveknek vasárnaponként szentmisén részt venniük, miután a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia visszavonta a korábbi általános felmentést - tájékoztatta az MKPK sajtószolgálata az MTI-t.

2021. Május 14. 15:06, péntek | Belföld

Lejárt a kutyák veszettség elleni oltására adott türelmi idő

A korlátozások fokozatos feloldásához igazodva lejárt a kutyák kötelező, veszettség elleni oltására adott türelmi idő - olvasható a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) csütörtöki felhívásában.