Városlista
2022. szeptember 26, hétfő - Jusztina

Hírek

2020. Január 30. 07:31, csütörtök | Bulvár
Forrás: infovárosok

Meg fogom találni Kleopátra sírját

Meg fogom találni Kleopátra sírját

Zahi Hawass régészprofesszor Budapesten tett látogatást

Az egyiptomi sztárrégész-professzor a Tutanhamon rejtélyei és kincsei című kiállításon tartott sajtótájékoztatót és a Párisi Udvar Budapest hotelben első hivatalos magyarországi könyv publikációját.

November óta látható a Király utcai Komplex Eventben a Tutanhamon rejtélyei és kincsei című kiállítás, amelynek fővédnöke maga Hawass. Most személyesen is megnézte az ifjú fáraó sírkamrájának tárlatát, amelynek közel 1000 tárgyát természetesen másolatokból állítottak össze, de a professzor szerint ezek tökéletesen visszaadják az eredetieket.

A médiának tartott rövid tárlatvezetése a Rosette-i Kő fotója mellől indult, amelynek pikantériára, hogy az egyiptomi hieroglifák megfejtésének kulcsa egyike azoknak az Egyiptomból elrabolt híres műkincseknek, amelyeket a professzor évek óta próbál visszaszerezni hazája számára.Hawass külön felhívta a figyelmet a szinte lomtárszerű összevisszaságban megjelenített előkamrára, amelyet így, élőben csak Howard Carter látott 1922-ben. A maszk előtt arról beszélt, hogy élete egyik legszebb élménye volt, amikor a fáraó arcát meglátta, a híres araszmaszk szemét, arcvonásait teljesen élethűnek nevezte. Itt mondta el, hogy eddig 17 könyvet írt Tutanhamonról.

Úgy véli, hogy az egyiptomi kultúra mindenkié. E felhívás azonban nemcsak a turistáknak szól, hanem a mindazoknak, akik segítenek megismertetni és megóvni a világörökség egyiptomi kincseit.

A találkozó végén Hawass professzor dedikálta Discovering Tutankhamun című könyvét, amely végigviszi a tudományos kutatásokat és a legendákat, ahogy az alcím mondja, Howard Cartertől a DNS-ig.

Majd a szerdai napon a világhírű régész professzort, hatalmas lelkesedés fogadta. Nagyjából kétszáz ember várta tűkön ülve a neves egyiptológust tegnap a Párisi Udvar Hotel Budapest patináns épületében.

A világhírű egyiptológus bemutatta két éve folyó új kutatásainak eddigi eredményeit is. Szerinte azért jelentős a mostani feltárás, mert először tárnak fel ókori „ipari területet”. 30 műhely, ókori raktárépületek és számos, a 3500 éves kerámiatárgy látott napvilágot a professzor jóvoltából.

Meggyőződése, hogy Kleopátra sírjának feltárása nincsen messze. Vannak elméletei ezzel kapcsolatban, merre lehet a sírkamra és célja, hogy még életében megtalálja. „ Nem halhatok meg úgy, hogy nem találom meg Kleopátra sírját.”- mondta mély meggyőződéssel a sztárrégész.
Hawass szerint a kelet-európai egyiptológusok legjobbjai Magyarországról kerülnek ki, közülük is kifejezetten méltatta Kákossy Lászlót. „Csak egyetlen tévedése volt: egyszer hagyta, hogy rásózzanak antik tárgyként valami bóvlit” – mondta nevetve.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Szeptember 19. 08:03, hétfő | Bulvár

Eljegyezték az Operettszínház balerináját, aki egy budapesti házomlásnál sérült meg súlyosan

Eljegyezték Tóth Nikolettet, a Budapesti Operettszínház balerináját, aki nyáron szenvedett súlyos sérüléseket a fővárosban, miután az Aradi utca és Jókai utca sarkán a homlokzati fal és tetőszerkezet elemei hullottak az utcára.

2022. Szeptember 11. 15:01, vasárnap | Bulvár

Kiemelték a Dunából az elsüllyedt Teslát

A nagy értékű gépkocsi még kedden csúszott a folyóba a tököli komplehajtónál.

2022. Szeptember 11. 12:53, vasárnap | Bulvár

9 hónapos csecsemő halt meg Bécsben, 11 éves testvére ölhette meg

Meghalt Bécsben egy 9 hónapos csecsemő, miután kiesett egy ház erkélyéről. A rendőrség arra gyanakszik, hogy a kicsi halálában a 11 éves testvére is szerepet játszhatott.

2022. Szeptember 10. 15:17, szombat | Bulvár

A 20 éves Kowalsky meg a Vega jövőre a Sportarénában ünnepel

Húszéves jubileumát ünnepli jövőre a Kowalsky meg a Vega. A zenekar ebből az alkalomból 2023. február 18-án a Papp László Budapest Sportarénában ad nagyszabású koncertet - közölték a szervezők az MTI-vel.