Városlista
2023. február 8, szerda - Aranka

Hírek

2022. Március 26. 08:03, szombat | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Magyarország mintegy 300 millió euróval magasabb összegű előfinanszírozásra számíthat

Magyarország mintegy 300 millió euróval magasabb összegű előfinanszírozásra számíthat

Az Európai Bizottság javaslata nyomán Magyarország mintegy 300 millió euróval (százmilliárd forinttal) magasabb összegű előfinanszírozásra számíthat az európai helyreállítási terv (NextGenerationEU) részét képező,

az uniós régiókat segítő EU-alap (REACT-EU) forrásaiból - közölte az Európai Bizottság Magyarországi Képiviselete pénteken.

Az Európai Bizottság március 23-án tett javaslatot arra, hogy uniós szinten 3,4 milliárd euróval (mintegy 1300 milliárd forinttal) növekedjen a REACT-EU kezdeményezés, azaz a kohéziós célú és a regionális célzatú helyreállítási támogatás forrásaiból biztosított teljes előfinanszírozás.

A javaslat azoknak a tagállamoknak a támogatására irányul, amelyek fogadják és elszállásolják az ukrajnai háború elől a területükre érkező menekülteket.

Az uniós végrehajtó testület azt javasolta, hogy az EU mindegyik tagállam esetében emelje az előfinanszírozást a 2021-es REACT-EU támogatási részlet 11 százalékáról 15 százalékra. Ezen túlmenően azt szorgalmazta, hogy ez az arány emelkedjen 45 százalékra az uniós frontországok, Magyarország, Lengyelország, Románia és Szlovákia, valamint azon tagállamok, köztük Ausztria, Bulgária, Csehország és Észtország esetében, ahová lakosságarányosan a legnagyobb számban érkeztek ukrajnai menekültek.

Az előfinanszírozás Magyarország esetében nagyságrendileg 300 millió euró, mintegy százmilliárd forint.

Azt követően, hogy a társjogalkotók elfogadták a javaslatot, a likviditás azonnali növelését eredményező intézkedés lehetővé fogja tenni, hogy a tagállamok gyorsabban hozzáférjenek az infrastruktúrára, lakhatásra, felszerelésekre, valamint foglalkoztatási, oktatási, társadalmi befogadási, egészségügyi és gyermekgondozási szolgáltatásokra fordítható uniós forrásokhoz - közölték.

Az 50,6 milliárd eurós költségvetésű REACT-EU a több mint 800 milliárd eurós európai helyreállítási terv (NextGenerationEU) része.

A REACT-EU rendeltetése, hogy segítséget nyújtson a koronavírus okozta világjárvány és annak társadalmi következményei által előidézett válság elhárításához, valamint a zöld, digitális és ellenállóképes gazdasági átállás előkészítéséhez. A REACT-EU alapból származó, 2022-re előirányzott 10 milliárd euró jelentős részét a tagállamok az ukrajnai menekülteket segítő kezdeményezés támogatására is fordíthatják.

A javaslat a szintén az európai helyreállítási terv részét képező, 723 milliárd eurós Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszköz (RRF) költségvetését is megemeli.

Az Európai Bizottság Magyarországi Képiviselete azt is közölte: az Európai Bizottság a Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszközről szóló rendeletben meghatározott kritériumok alapján jelenleg is folytatja a vonatkozó magyar helyreállítási terv értékelését, és ahogy korábban más tagállamok esetében, úgy Magyarország tekintetében is együttműködik a nemzeti hatóságokkal annak érdekében, hogy a magyar terv "megfeleljen a rendelet célkitűzéseinek és követelményeinek".

Ezek érdekelhetnek még

2023. Február 08. 13:52, szerda | Belföld

Itt a várva-várt magyar sci-fi előzetese

A Műanyag égbol című film cselekmény 100 évvel előre, 2123 Magyarországára repíti a nézőt.

2023. Február 08. 13:24, szerda | Belföld

Már 16 ember köszönheti az életét a magyar mentőalakulatoknak

Eddig 16 ember köszönheti az életét a magyar mentőalakulatoknak, hamarosan pedig bővül a mentésben résztvevő magyar kontingens Törökországban - közölte Szijjártó Péter.

2023. Február 08. 13:23, szerda | Belföld

BÁV: háromszorosára nőtt a befektetési arany forgalma tavaly

Tavaly 3,3 milliárd forint értékben vásároltak az ügyfelek befektetési célú aranyat, ami a 2021-es forgalom háromszorosa; az értékesített aranytömbök mennyisége december végére elérte a 141 kilogrammot - tájékoztatta a BÁV Zrt.