Városlista
2024. június 15, szombat - Jolán

Hírek

2013. Február 14. 18:44, csütörtök | Helyi
Forrás: MTI

Magyar gazdaság 2012: tündérmese helyett rémálom

Magyar gazdaság 2012: tündérmese helyett rémálom

A várakozásoknál jelentősebben csökkent a bruttó hazai termék (GDP) tavaly a negyedik negyedévben az MTI által megkérdezett elemzők szerint, akik lassú kilábalásra számítanak a recesszióból.

A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint az idén a gazdaság növekedése úgy térhet vissza, hogy az államháztartás pénzügyei rendben vannak, az adósság folyamatosan csökken és a foglalkoztatás is bővül.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) csütörtökön közzétett előzetes adatai alapján 2012. negyedik negyedévében 2,7 százalékkal csökkent a GDP az előző év azonos időszakához viszonyítva, a gazdaság teljesítménye 2012-ben 1,7 százalékkal esett vissza.

Az ipari termelés tavaly decemberben 7,6 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, az év egészében 1,7 százalékkal csökkent. Londoni elemzők a negyedik negyedévre 1,8-2,8 százalékos GDP-visszaeséssel, a múlt év egészére pedig 1,5 százalékos csökkenéssel számoltak.

A hazai gazdaság recessziója tovább mélyült - közölte Suppan Gergely, a Takarékbank senior elemzője. Megjegyezte, hogy az egész éves visszaesést jelentősen befolyásolta a mezőgazdaság teljesítménycsökkenése, az aszálykárok önmagukban mintegy egy százalékponttal csökkentettét a GDP-t. A recesszió mélyüléséhez hozzájárult az euróövezeti recesszió mélyülése is, valamint a háztartások fogyasztásának gyorsuló visszaesése is - jelezte.

Suppan Gergely szerint a beruházások visszaesése lassabb ütemben folytatódik, a hitelezés fordulatára még nem lehet számítani. A gyenge külső keresletet részben ellensúlyozza a Mercedes, az Opel (GM), valamint az Audi üzem termelésbe helyezése és felfutása, így a nettó export hozzájárulása a növekedéshez pozitív marad.

A külső kereslettel kapcsolatos kockázatokat enyhítik a legfrissebb európai és német konjunktúramutatók. Segítheti a növekedést, ha a tavalyinál kedvezőbb időjárás magasabb mezőgazdasági kibocsátást tesz lehetővé - emelte ki az elemző.

Szintén a várakozásoknál jelentősen rosszabb negyedik negyedéves GDP-adatot emelte ki Jobbágy Sándor, a CIB Bank elemzője. Felhívta a figyelmet arra is, hogy a harmadik negyedévhez képest 0,9 százalékkal csökkent a bruttó hazai termék a tavalyi év utolsó három hónapjában, ilyen mértékű negyedéves szintű visszaesés utoljára 2009-ben, a legnagyobb recesszió idején volt.
Nem volt olyan terület, ami növekedésbe tudta volna fordítani a GDP-t. Egyrészt gyenge a belső kereslet, másrészt Magyarország legfőbb európai exportpartnerei is gyenge negyedévet zártak - összegezte az elemző.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 25. 08:00, szombat | Helyi

Kiütötte az Ajka Kristályt a Perutz

A pápai csapat a szezon utolsó idegenbeli mérkőzését Ajkán játszotta, ahol a házigazdákat magabiztosan, 6-1 arányban győzte le.

2024. Június 15. 11:07, szombat | Belföld

Karácsony Gergely: legyen új választás

Legyen új választás, ezt fogom képviselni - jelentette ki a főpolgármester-választás szavazatainak újraszámlálása után Karácsony Gergely a sajtó képviselőinek a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) épülete előtt tartott demonstráció

2024. Június 15. 11:06, szombat | Sport

A házigazda németek sima sikerével rajtolt a torna

A házigazda német válogatott 5-1-re legyőzte az egy félidőn át emberhátrányban játszó skót csapatot a 17. labdarúgó Európa-bajnokság pénteki, müncheni nyitómérkőzésén, a magyar érdekeltségű A csoportban.

2024. Június 15. 11:05, szombat | Belföld

Hitelminősítés - Varga Mihály: két hét, 3 kedvező hitelminősítői döntés

A Moody\'s és a Scope Ratings után ma este a Fitch Ratings is megerősítette Magyarország adósbesorolását, továbbra is befektetésre javasolják hazánkat - közölte a pénzügyminiszter a Facebook-oldalán a hitelminősítő pénteki döntése u