Városlista
2023. december 4, hétfő - Barbara, Borbála

Hírek

2012. Szeptember 04. 05:00, kedd | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Kókuszolajjal a fogszuvasodás ellen

Kókuszolajjal a fogszuvasodás ellen

A kókuszolaj hatékonyan támadja meg azokat a baktériumokat, amelyek a fogszuvasodás hátterében állnak, és egy új kutatás szerint felhasználható a különböző fogászati termékekben is - írja a BBC.

A kutatók ugyanis azt találták, hogy az enzimekkel ellátott kókuszolaj megállítja a Streptococcus nevű baktériumok növekedését, ami az egyik legfőbb okozója a fogszuvasodásnak.

Márpedig a fogszuvasodás az iparilag fejlődött országokban a gyermekek 60-90 százalékát érinti.

Az ír kutatócsapat a vizsgálat keretében a kókuszolaj, a növényi olaj és az olívaolaj hatását tesztelte először természetes, majd enzimekkel kezelt állapotukban.

Ezek közül egyedül az enzimekkel kezelt kókuszolajnál mutatták ki, hogy hatékonyan veszi fel a küzdelmet, és képes meggátolni a baktériumok növekedését. Szintén hatékonyan támadta meg a kókuszolaj a Streptococcus nevű baktérium mutáns változatát, amelynek sav-termelő hatása van, és amely az egyik legfőbb okozója a fogszuvasodásnak.

Ezek érdekelhetnek még

2023. December 04. 14:25, hétfő | Életmód

Megnyitott az eplényi sípálya

Megnyitott az eplényi sípálya, a téli sportok kedvelői egyelőre az A1-es pályát és a tanulópályát használhatják - közölte a Síaréna Vibe Park közösségi oldalán hétfőn.

2023. December 04. 09:59, hétfő | Életmód

Minimális áremelkedéssel indult a karácsonyfaszezon

Alig a tavalyi ár felett juthatnak idén a vásárlók fenyőhöz: a lucfenyőt 5, az ezüstfenyőt 6, míg a nordmann fenyőt 8 ezer forint körüli méterenkénti áron kínálják az utcai és piaci standokon megjelent alkalmi fenyőárusok

2023. December 03. 06:00, vasárnap | Életmód

A legjobb film díját nyerte a Semmelweis Torontóban

A Koltai Lajos rendezésben készült semmelweis-film lett a Torontói EU Filmfesztivál legjobbja és elnyerte a közönségdíjat - közölte az MTI-vel szombaton a Nemzeti Filmintézet (NFI).