Városlista
2021. augusztus 1, vasárnap - Boglárka

Hírek

2016. November 17. 07:42, csütörtök | Bulvár
Forrás: mti

Képregényfesztivált rendeznek Szegeden

Képregényfesztivált rendeznek Szegeden

A képregény műfaj múltjával és jelenével ismerkedhetnek meg azok, akik szombaton ellátogatnak a szegedi Somogyi-könyvtárba, ahol a fesztivál több programja is kapcsolódik az 1956-os forradalom hatvanadik évfordulójához

- tájékoztatta az intézmény sajtóreferense az MTI-t. Andóczi Balogh Éva közölte, a könyvtár földszintjén és alagsorában az előadások, kiállítások, játékok mellett a rajongók az idén is alkotás közben figyelhetik meg kedvenc képregényrajzolójukat, a vállalkozó kedvűek ceruzát ragadva akár be is kapcsolódhatnak a munkába.

Az előadók között Váradi Gábor a 2000-es évek útkereső törekvéseiről beszél, Vadas Máté bemutatja Vigrid című digitális képregényét, Pilcz Roland arra a kérdésre igyekszik választ adni, mitől lesz jó egy képregény, Kasza Magdolna pedig 50 fényév című előadásában a Star Trek-filmsorozat képregény-változatait mutatja be. Kiderül, mennyit érnek a műfaj hazai gyűjteményei és az is, melyek a leginkább vágyott példányok.

Előadásokon és kiállítás formájában is megelevenednek a hatvan éve kitört magyar forradalom és szabadságharc eseményei. Fazekas Attila Ahogy én láttam: 1956 a személyes élmények tükrében című előadásán a rajzoló Bán Mórral közösen készített, Tűzvihar című történelmi képregényét is megismerheti a közönség. Kiss Ferenc a forradalom napjairól külföldön készült képregényeket elemzi. Szabó Palócz Attila az amerikai Battle magazinban 1959-ben megjelent Ring of Steel (Acélgyűrű) című képregény történetét mondja el. A témához kapcsolódik a Parlamenti túlóra és a Rádiók ostroma - képregények az 1956-os forradalom emlékére című kiállítás, melyek egészen január közepéig láthatók a könyvtárban.

A képregényfesztivál könyvtári rendezvényének zárása után, késő délutántól a Nyugi Kertben folytatódik a program. Fazekas Attila az 50-es években született képregényekről tart előadást, a képregénygyűjtők pedig a fesztivál történetében először megrendezendő börzén gyarapíthatják kincseiket.

Ezek érdekelhetnek még

2021. Július 26. 08:54, hétfő | Bulvár

K1: Az arccsontom eltörhették, de megtörni nem tudnak – Kiss Balázs

Nem hagyta el a harcikedv Kiss Balázst: a PerfectFight Club nehézsúlyú bajnoka már alig várja, hogy leteljen a rehabilitációs időszak és visszatérhessen a ringbe.

2021. Július 26. 08:39, hétfő | Bulvár

Pentele-kupa: négy hajóosztály, három győztes – s már tervben a 2022-es futam

Boros Zoltán, Bezeczky Csaba és Berta András ünnepelhetett győzelmet a Pentele-kupán

2021. Július 23. 18:00, péntek | Bulvár

Egy hétig tartott rettegésben egy medve egy táborozót

Egy héten át tartott rettegésben egy grizzly medve egy táborozót az alaszkai vadonban, míg végül a sebesült férfira rátaláltak és kimenekítették - írja a BBC hírportálja.

2021. Július 20. 08:46, kedd | Bulvár

A milliárdosok űrversenye a légszennyezés növekedését hozhatja

A milliárdosok űrversenye a légszennyezés mövekedését hozhatja: egy rakétaindítás akár 300 tonna szén-dioxid kibocsátásával jár az atmoszféra felső részébe, ahol évekig megmarad