Városlista
2024. július 14, vasárnap - Őrs

Hírek

2011. December 11. 14:53, vasárnap | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Kamu a testvibráció?

Kamu a testvibráció?

A testvibráció alkalmazásával kapcsolatban sokféle kedvező hatást írtak le, egyebek között az idősödő emberek csontsűrüségének növelését és így a csonttörések veszélyének csökkentését.

Kanadai kutatók a legkorszerűbb vizsgáló módszerekkel igyekeztek tisztázni a sokfelé népszerű eljárás alkalmazásának értékét. Ha bárki az internetre kutakodik, az egész test vibrációs kezelése kedvező hatásainak egész sorát olvashatja, a testsúly csökkentésétől a test összetételének kedvező irányú megváltoztatásáig. A technikát világhírű használóinak egész sora tette ismertté, Madonnától Jane Fondáig.

Angela Cheung és munkatársai Torontóban a csontsűrűség fokozására vonatkozó ígéret értékét akarták megvizsgálni. Egészséges, változó kor utáni időszakban lévő nőket kértek a vizsgálati részvételre. Az egy évig tartó kezelésre 202 panaszmentes nő vállalkozott, akik a csontritkulás ellen még kalciumot és D-vitamint is szedtek. „A kereskedelemben kapható gépeket úgy árusítják és a vásárlók úgy használják, hogy a csonttörés kockázatának befolyásolását és a csontszerkezet alakulását nem vizsgálták, néhány nem megfelelően végzett tanulmány pedig ellentmondó eredményeket adott” – írta az Annals of Internal Medicine folyóiratban Cheung. A vizsgált személyek véletlenszerűen három csoportba kerültek. Az első két csoport tagjai mindennap 90 Hz, illetve 30 Hz rezgésszámú kezelést kaptak 20 percig, a harmadik csoportba kerültek egyáltalán nem kaptak vibrációt. Valamennyi vizsgálati alanynál a legkorszerűbb mérések történtek: komputertomográfiával a csöves csontokat és a combcsontot, a gerincet és a csípőt pedig különleges röntgenmódszerrel is tanulmányozták. Az egésztest-vibráció a vizsgált, korosodó nők csontjainak sűrűségét vagy szerkezetét értékelhető mértékben vagy módon nem befolyásolta. A jelenleg elérhető legkorszerűbb módszerekkel semmiféle kedvező változás nem jelent meg. Ennél még egyszerűbb és hihetőbb technikával vizsgálva az is kiderült, hogy a három csoportban esetleges csonttörés ugyanolyan gyakran fordult elő.

A kutatók ennek alapján arra a következtetésre jutottak, hogy változás kora után egészséges nők számára az egésztest -vibrációs technika kedvező hatása a csontritkulás megelőzésére nem bizonyítható.

Címkék: kutatók, tudomány

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 13. 08:38, szombat | Belföld

Folytatódik a Közlekedési Múzeum gyűjteményfejlesztése

Járművek restaurálásával és további beszerzésekkel folytatódik a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum (MMKM) gyűjteményének fejlesztése.

2024. Július 13. 08:37, szombat | Belföld

Karácsony Gergely: megnyertük egyszer, másodszor és pénteken megnyertük harmadszor is

Három a magyar igazság: megnyertük egyszer, megnyertük másodszor és pénteken megnyertük harmadszor is

2024. Július 13. 08:35, szombat | Belföld

Nagyon erős UV-B sugárzás várható szombaton az ország nagy részén

Nagyon erős, a figyelmeztetési kritériumot meghaladó UV-B sugárzás várható szombaton több régióban - közölte a HungaroMet Nonprofit Zrt. pénteken az MTI-vel.

2024. Július 12. 07:58, péntek | Belföld

Sok napsütés mellett néhol 40 Celsius fok fölé is melegedhet a levegő a hétvégén

Sok napsütés mellett elszórtan záporokra és zivatarokra kell számítani a hétvégén, néhol 40 Celsius fok fölé is melegedhet a levegő - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttatott el az MTI-hez.