Városlista
2024. május 21, kedd - Konstantin

Hírek

2012. Február 01. 10:33, szerda | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI

Újabb NATO-katonát lőttek le Afganisztánban

Újabb NATO-katonát lőttek le Afganisztánban

Egy afgán katonai egyenruhát viselő férfi lelőtt egy NATO-katonát Afganisztán déli részén – jelentette szerdán az afganisztáni nemzetközi biztonsági erő (ISAF).

A kedden történt eset nem egészen másfél héttel azután történt, hogy Kelet-Afganisztánban egy afgán katona végzett négy francia bajtársával.

December 29-én két francia idegenlégióst ölt meg egy afgán katona, tavaly április 27-én pedig a kabuli repülőtéren egy afgán ezredes nyolc amerikai tisztet lőtt le.

Ezeket a merényletek feltehetően az afgán hadsereg soraiba beszivárgó felkelők, illetve tálibok követték el. Az ISAF közleménye szerint azonban személyes vagy ideológiai ellentétek vezethettek a merényletekhez. A NATO egy jelentésében elhanyagolhatónak tüntette fel azon esetek számát, amelyekben az afgán hadseregbe beszivárgó tálibok támadtak a koalíciós erők katonáira.

A keddi merényletet az ország déli részén, vagyis ott követék el, ahol a tálibok harci tevékenysége meglehetősen erős. A térségben amerikai, brit és dán katonák teljesítenek szolgálatot.

A január 20-i merényletet követően Nicolas Sarkozy francia elnök közölte: elképzelhető, hogy Párizs felgyorsítja katonái kivonását Afganisztánból, és az eredeti dátum – 2014 vége – helyett a jövő év végéig hazarendeli katonáit.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 18. 09:24, szombat | Külföld

Voks 24 - Volt, amikor egy EP-mandátumhoz 116 ezer szavazat is elég volt

Az eddigi legmagasabb európai parlamenti (EP-) választási részvételnél, 2019-ben, csaknem 174 ezer szavazatra volt szükség ahhoz, hogy egy európai parlamenti (EP-) lista átlépje Magyarországon az 5 százalékos küszöböt

2024. Május 18. 05:03, szombat | Külföld

Hetekig eltarthat a helyreállítás a Houstont sújtó vihar után, tovább kutatnak áldozatok után is

Hetekig is eltarthat az áramszolgáltatás helyreállítása a hurrikánerejű viharok sújtotta Houston egyes részein, és változatlanul zajlik a károk felmérése, valamint a kutatás további áldozatok után - közölték a texasi nagyváros ható

2024. Május 17. 20:58, péntek | Külföld

Ukrajnai háború - Orosz védelmi minisztérium: 12 harkivi települést foglalt el a héten az orosz hadsereg

Tizenkét települést fogalt el a harkivi és egyet a donyecki régióban Ukrajnában a héten az orosz hadsereg - közölte pénteken az orosz védelmi minisztérium.

2024. Május 16. 07:59, csütörtök | Külföld

Megműtötték a szlovák miniszterelnököt, túl van az életveszélyen

A szlovák miniszterelnök már túl van az életmentő műtéten, jelenleg stabil állapotban van.