Városlista
2023. december 4, hétfő - Barbara, Borbála

Hírek

2012. Július 17. 05:00, kedd | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Új műszerekkel a koraszülöttek életéért

Új műszerekkel a koraszülöttek életéért

Új műszereket kap a Semmelweis Egyetem koraszülött osztálya, így a csecsemők egy jobb életre kapnak esélyt, mivel a régi műszerek gyakran túllélegeztetik a koraszülötteket, ami tüdőkárosodást okozhat - tájékoztat a hirado.hu.

Ősztől jövő nyárig a gyermekklinikára hetven inkubátor, negyven lélegeztető gép, valamint több mint ötven betegőrző monitor is érkezik. A modern berendezésekkel nemcsak a koraszülöttek túlélési esélyei javulnak: csökken az egészségkárosodás mértéke és az orvosok szerint biztonságosabb lesz a betegellátás is.

A Semmelweis Egyetem Gyermekklinikáján használt műszerek már 15-20 évesek, gyakran kell javítani őket és elvileg csak 10 ezer óra lélegeztetésre alkalmasak. Ősztől egy uniós pályázatnak köszönhetően 800 millió forint értékben kaphat új gépeket a klinika.

A kisbabák, akik kis súllyal, vagy akár idő előtt születnek, esélyt kell, hogy kapjanak az egészséges életre, fizikai hátrányuk behozására – mondta az m1 Híradónak Jákó Kinga orvos-szakmai igazgató.

A korai születés gyakran tüdőkárosodást, vagy látásvesztést jelent, az új műszerekkel azonban az ilyen tartós betegségek kialakulása megelőzhető lesz – tette hozzá.

A régi műszerek gyakran túllégeztetik a koraszülötteket, ami szintén tüdőkárosodást okozhat.

A csecsemőhalálozás folyamatosan csökken. A legfrissebb adatok szerint Magyarországon 1000-ből 4,9 csecsemő hal meg az első betöltött életévéig. A szakértők szerint a modern gépek használatával ez az arány is tovább csökken majd, és már egy 700-800 grammos újszülöttnek is jobb esélyei lesznek az életben maradásra.

Ezek érdekelhetnek még

2023. December 04. 14:25, hétfő | Életmód

Megnyitott az eplényi sípálya

Megnyitott az eplényi sípálya, a téli sportok kedvelői egyelőre az A1-es pályát és a tanulópályát használhatják - közölte a Síaréna Vibe Park közösségi oldalán hétfőn.

2023. December 04. 09:59, hétfő | Életmód

Minimális áremelkedéssel indult a karácsonyfaszezon

Alig a tavalyi ár felett juthatnak idén a vásárlók fenyőhöz: a lucfenyőt 5, az ezüstfenyőt 6, míg a nordmann fenyőt 8 ezer forint körüli méterenkénti áron kínálják az utcai és piaci standokon megjelent alkalmi fenyőárusok

2023. December 03. 06:00, vasárnap | Életmód

A legjobb film díját nyerte a Semmelweis Torontóban

A Koltai Lajos rendezésben készült semmelweis-film lett a Torontói EU Filmfesztivál legjobbja és elnyerte a közönségdíjat - közölte az MTI-vel szombaton a Nemzeti Filmintézet (NFI).