Városlista
2024. július 14, vasárnap - Őrs

Hírek

2012. Január 25. 06:56, szerda | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Ilyet még a tudósok sem láttak

Ilyet még a tudósok sem láttak

Először sikerült tudósoknak pontosan végigkövetni élőben, hogyan változik meg egy anyag mágneses szerkezete.

A Paul Scherer Intézet (PSI) kutatói a Physical Review Letters című szaklapban mutatták be eredményeiket. A tudósok kísérletüket réz-oxiddal végezték. Ez az anyag a hőmérséklettől függően teljesen különböző mágneses tulajdonságokat vesz fel.

A kutatók lézeres villanással felhevítették a hideg réz-oxidot. Rövid röntgenimpulzusok segítségével aztán különböző időpontokban pillanatfelvételeket készítettek. Ezeken megmutatkozott, hogy az anyag szerkezete a fényvillanást követő mintegy 400 femtuszekundum múlva változni kezd. Egy femtoszekundum egy-ezerbilliomod másodperc.

Az anyagban lévő elemi mágnesnek nyilvánvalóan ennyi időre van szüksége ahhoz, hogy reagáljon – írják a szakértők. A PSI kutatói számára, akik kísérletüket egy amerikai röntgenlézeren végezték, a felismerés igazi mérföldkövet jelent.

A tanulmány ugyanis először mutatta meg, hogy röntgenlézerrel valóban lehetséges lekövetni bizonyos különösen gyors mágneses folyamatokat. Pontosan ilyen vizsgálatokat készül a PSI kivitelezni a tervek szerint 2016-ra felépülő SwissFEL svájci szabadelektron-lézerrel, amely a mai PSI területének közelében kap helyet.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 13. 08:38, szombat | Belföld

Folytatódik a Közlekedési Múzeum gyűjteményfejlesztése

Járművek restaurálásával és további beszerzésekkel folytatódik a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum (MMKM) gyűjteményének fejlesztése.

2024. Július 13. 08:37, szombat | Belföld

Karácsony Gergely: megnyertük egyszer, másodszor és pénteken megnyertük harmadszor is

Három a magyar igazság: megnyertük egyszer, megnyertük másodszor és pénteken megnyertük harmadszor is

2024. Július 13. 08:35, szombat | Belföld

Nagyon erős UV-B sugárzás várható szombaton az ország nagy részén

Nagyon erős, a figyelmeztetési kritériumot meghaladó UV-B sugárzás várható szombaton több régióban - közölte a HungaroMet Nonprofit Zrt. pénteken az MTI-vel.

2024. Július 12. 07:58, péntek | Belföld

Sok napsütés mellett néhol 40 Celsius fok fölé is melegedhet a levegő a hétvégén

Sok napsütés mellett elszórtan záporokra és zivatarokra kell számítani a hétvégén, néhol 40 Celsius fok fölé is melegedhet a levegő - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttatott el az MTI-hez.