Városlista
2024. május 29, szerda - Magdolna

Hírek

2013. Január 30. 05:00, szerda | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Így csökkentse a diabétesz kialakulásának kockázatát

Így csökkentse a diabétesz kialakulásának kockázatát

A cukorbetegség világszerte nagy probléma, amit nem vesznek elég komolyan. A Nemzetközi Diabétesz Szövetség statisztikai előrejelzése szerint 2030-ra minden tizedik ember lesz cukorbeteg. Az egészségügyi Világszervezet adatai szerint ma 346 millió ember szenved 2-es típusú diabéteszben. A betegség azonban megelőzhető - írja a Fox News.

A 2-es típusú cukorbetegség előfordulásának emelkedése elsősorban az elhízási járványnak a következménye, különösen a fiatalok körében, akiknél ez a betegség évtizedekkel ezelőtt még ismeretlen volt. A betegség tehát megelőzhető, s ebben kulcsfontosságú szerepe van a diétának és a mozgásnak.

Ami szükséges a megelőzéshez:
- egészséges étrend, beleértve sok zöldséget és gyümölcsöt
- eddzen legalább heti háromszor 20 percet
- tartsa súlyát a normális BMI érték között (18,5-24,9)
- tartózkodjon a dohányzástól
- mérsékelt mennyiségben fogyasszon csak alkoholt

Amennyiben ezt az öt irányelvet betartja, úgy jó eséllyel megelőzheti a cukorbetegség kialakulását. A szakemberek szerint ezek közül is a leghatékonyabb tényező a normál testsúly megtartása.

A statisztikai adatok azt mutatják, hogy az átlagos súlyú férfiaknál 70 százalékkal kisebb valószínűséggel alakul ki 2-es típusú diabétesz, mint az elhízottaknál, míg a nőknél ez az arány 78 százalékos.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 27. 16:17, hétfő | Életmód

A francia parlament megkezdte a halálba segítés legalizálásáról szóló törvénytervezet vitáját

A francia parlament megkezdte hétfőn a halálba segítés szigorú feltételek melletti legalizálásáról szóló törvénytervezet vitáját.

2024. Május 26. 09:01, vasárnap | Életmód

Mintegy ötezer, gyermekvédelmi gondoskodásban élő fiatalt láttak vendégül ÁGOTA Falván

Mintegy ötezer, gyermekvédelmi gondoskodásban élő fiatalt láttak vendégül gyermeknap alkalmából az ÁGOTA Bács-Kiskun vármegyei rendezvényhelyszínén, ÁGOTA Falván, Tass-Alsószenttamáson

2024. Május 25. 08:16, szombat | Életmód

Két magyar Trófea-díj a világ egyik legnagyobb borversenyén

Két magyar bor, a somlói Tornai Pincészet 2017-es Top Selection Grófi Hárslevelűje és a Royal Tokaji 2018-as 6 puttonyos Tokaji Aszúja is elnyerte idén a legmagasabb elismerést, a Trófea-díjat a londoni International Wine Challenge-en.