Városlista
2022. szeptember 26, hétfő - Jusztina

Hírek

2020. Június 19. 08:38, péntek | Belföld
Forrás: mti/fotó: regeszetnapja.hu

Idén 14 intézmény csatlakozott a hétvégi Régészet Napjához

Idén 14 intézmény csatlakozott a hétvégi Régészet Napjához

Idén 14 intézmény és szervezet csatlakozott a Régészet Napja programsorozatához, amelyet a hétvégén, a többi európai országgal egy időben tart a Magyar Régész Szövetség Networks/Hálózatok címmel.

A péntektől vasárnapig zajló idei esemény fő témája a kapcsolati hálózatok létrehozása, fenntartása és kiterjesztése - olvasható a Magyar Régész Szövetség az MTI-hez csütörtökön elküldött közleményében, amelyben kiemelik, hogy az eseményhez csatlakozó helyszínek a járványügyi helyzethez alkalmazkodva kínálják programjaikat.

A fővárosban a Budapesti Történeti Múzeum és az Óbudai Múzeum régészeti helyszíneket bejáró sétáihoz lehet csatlakozni, a Magyar Nemzeti Múzeum és az Aquincumi Múzeum pedig online előadásokat közvetít: szó lesz egy 7000 éves üzenetről, egy restaurátorműhely rejtelmeiről, de virtuálisan bekapcsolódhatnak az érdeklődők egy késő rézkori tömegsír feltárásába, és megismerhetik a Duna-medence monumentális kora vaskori tájait is.

A hálózatok témához illeszkedve a debreceni Déri Múzeum, a hajdúböszörményi Hajdúsági Múzeum és a berettyóújfalui Bihari Múzeum egymással együttműködésben kínál programokat a közönségnek. Megismerhetik a látogatók például a Hajdúböszörmény határában található újkori erődök hálózatát, a zeleméri templomromhoz kapcsolódó alagutak legendáját, a Gúti erdőben lévő középkori templomromot, valamint a rejtélyes herpályi Csonkatornyot.

Az egri várban viselet- és fegyverbemutató várja az érdeklődőket, akik bepillanthatnak a régmúlt korok divatjába és gasztronómiai kultúrájába is. A látogatók megismerkedhetnek a régészet 21. századi módszereivel: a távérzékelési módszerekkel, a 3D lelőhelymodellezéssel, valamint a drónok szerepével.

Miskolcon a Miskolci Régész Terasz keretében a Hom(e) Movie című kisfilm premierje lesz, a vetítés után kerekasztal-beszélgetést tartanak.

Nyíregyházára, Szolnokra és Százhalombattára virtuális kirándulást tehetnek az érdeklődők, de az intézmények közösségimédia-oldalain egész héten izgalmas bejegyzésekkel, feladványokkal készülnek.

Tatabányán lelőhelylátogatásra hívják az érdeklődőket a Szelim-barlanghoz, a gyerekeket mini ásatás és restaurátorpuzzle várja, a felnőttek a város történetének ásatási legendáit és legendás ásatásait ismerhetik meg.

A zalaegerszegi Göcseji Múzeum a közösségi régészet szellemében indít kirándulást Türjére. Kicsik és nagyok részt vehetnek a premontrei templomhoz csatlakozó középkori kolostor régészeti kutatásában. Erre a programra olyan lelkes résztvevőket várnak, akik nem riadnak vissza attól, hogy ásót, lapátot, spaklit ragadjanak és a régészeknek segédkezve leporolják a poros falakat - írták a tájékoztatóban.

A programokról bővebb információk a regeszetnapja.hu oldalon és a Régészet Napja Facebook-oldalán érhetők el.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Szeptember 26. 12:32, hétfő | Belföld

Gulyás: a kormány partnerséget kínál az önkormányzatoknak

2022. Szeptember 26. 12:24, hétfő | Belföld

A hétvégén rendezik meg a 30. Európai Madármegfigyelő Napokat Magyarországon

A hétvégén rendezik meg a 30. Európai Madármegfigyelő Napokat Magyarországon (EMN), melynek során a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) mind a 19 megyében és Budapesten 61 helyszínen várja az érdeklődőket.

2022. Szeptember 26. 09:12, hétfő | Belföld

Ablaktisztítás közben zuhant ki egy nő a harmadik emeletről Siófokon

Siófokon, a Fokihegy városrészen, vasárnap délelőtt.

2022. Szeptember 26. 08:43, hétfő | Belföld

Illegális bevándorlás - Több mint 2200 határsértő ellen intézkedtek a rendőrök a hétvégén

Péntektől vasárnapig 2269 határsértővel szemben intézkedtek a rendőrök és katonák - tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság hétfőn az MTI-t.