Városlista
2023. december 4, hétfő - Barbara, Borbála

Hírek

2012. Augusztus 29. 05:00, szerda | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Hogyan hat a cannabis az IQ szintre?

Hogyan hat a cannabis az IQ szintre?

Azoknál a fiataloknál, akik rendszeresen szívnak marihuánát, fennáll a veszélye, hogy az jelentősen és visszafordíthatatlanul csökkentse az IQ szintjüket.

Azoknál a fiataloknál, akik rendszeresen szívnak marihuánát, fennáll a veszélye, hogy az jelentősen és visszafordíthatatlanul csökkentse az IQ szintjüket - mutatott rá egy ezer fő bevonásával készült új kutatás, amelyről a BBC számol be.

A kutatócsapat rámutatott, hogy azok, akik 18 éves koruk előtt kezdenek el marihuánát szívni, mialatt még az agyuk fejlődésen megy keresztül, azoknak jelentős mértékben csökken az IQ szintjük.

A kutatás keretében mintegy húsz éven keresztül figyeltek meg egy Új-Zélandon élő csoportot. Még gyerekkorukban vizsgálták meg őket, mielőtt elkezdték volna használni a cannabist, majd legközelebb 38 éves koruk környékén.

Figyelembe véve olyan egyéb tényezőket, mint a dohányzás, az alkoholfogyasztás, más drogok használata, valamint az iskolai végzettség, azt találták, hogy akik tartós cannabis-fogyasztók voltak, azoknak jóval alacsonyabb lett az IQ szintjük, mint társaiknak. Azoknál, akik serdülőkorban kezdték el használni a cannabist, átlagosan 8 ponttal lett alacsonyabb az IQ szintjük. Ezt a csökkenést pedig a dohányzás abbahagyásával vagy csökkentésével sem sikerült visszaállítani.

Ezek érdekelhetnek még

2023. December 04. 14:25, hétfő | Életmód

Megnyitott az eplényi sípálya

Megnyitott az eplényi sípálya, a téli sportok kedvelői egyelőre az A1-es pályát és a tanulópályát használhatják - közölte a Síaréna Vibe Park közösségi oldalán hétfőn.

2023. December 04. 09:59, hétfő | Életmód

Minimális áremelkedéssel indult a karácsonyfaszezon

Alig a tavalyi ár felett juthatnak idén a vásárlók fenyőhöz: a lucfenyőt 5, az ezüstfenyőt 6, míg a nordmann fenyőt 8 ezer forint körüli méterenkénti áron kínálják az utcai és piaci standokon megjelent alkalmi fenyőárusok

2023. December 03. 06:00, vasárnap | Életmód

A legjobb film díját nyerte a Semmelweis Torontóban

A Koltai Lajos rendezésben készült semmelweis-film lett a Torontói EU Filmfesztivál legjobbja és elnyerte a közönségdíjat - közölte az MTI-vel szombaton a Nemzeti Filmintézet (NFI).