Városlista
2022. augusztus 8, hétfő - László

Hírek

2018. Október 26. 07:34, péntek | Belföld
Forrás: mti

Hárman meghaltak, mert elaludt a volánnál – Fogházra ítélték

Hárman meghaltak, mert elaludt a volánnál – Fogházra ítélték

Több ember halálát követelő közúti baleset gondatlan okozásának vétsége miatt jogerősen 2 év 6 hónap fogházra ítélte P. G. L. román állampolgárt csütörtökön a Debreceni Törvényszék

– tájékoztatta a bíróság szóvivője az MTI-t. Dobó Dénes közölte: a férfit négy évre eltiltották a közúti járművezetéstől, és kimondták, hogy feltételes szabadságra leghamarabb büntetése felének letöltése után bocsátható.

A törvényszék által is elfogadott tényállás szerint P. G. L. tavaly július 21-én indult útnak Romániából az Egyesült Királyságba. Másnap érkezett meg, a buszban töltötte az éjszakát, majd London környékéről, illetve Dover mellől felvette utasait, és a kilenc személyes kisbusszal július 24-én, vasárnap hajnalban hagyta el komppal a szigetországot.

A vádlott ekkor pihent utoljára hosszabban, mintegy három és fél órát aludt a kocsiban. A bíróság megállapította: bár eredetileg volt váltósofőr, a vádlott végül kénytelen volt Londontól végig egyedül vezetni. Négyszáz kilométerenként tartott félórás, órás pihenőket. A tanúk szerint ilyenkor mindig ellenőrizte a busz műszaki állapotát is.

P. G. L. utasaival hétfő éjfélkor lépte át a magyar határt, utána már csak a magyar-román határ előtt mintegy nyolcvan kilométerrel pihent. Negyvennégy órája volt úton, amikor a 42-es úton, Mezőpeterd felől Ártánd felé haladva, hajnali fél öt előtt elaludt a volánnál, a kisbusz 90-95 kilométeres sebességgel letért az útról és fékezés nélkül egy parkoló kamionnak ütközött.

Az, hogy elaludt, csak a vádlott vallomásából derült ki, egyéb módon bizonyítani sem lehetett volna, hiszen a busz többi utasa is aludt. A baleset következtében három utasa a helyszínen meghalt, egy életveszélyes, maradandó, kettő pedig súlyos sérüléseket szenvedett. A vádlotton kívül csak egy férfinak lett könnyű a sérülése, ő valószínűleg használta a biztonsági övet. A vallomások szerint egyébként a sofőr többször szólt utasainak, hogy kössék be magukat.

Nagy Antal tanácselnök indoklásában kiemelte: a vádlott egész Európát pihenés nélkül átszelve vezetett, majd annyira elfáradt, hogy a volán mögött elaludt; a 44 óra ember feletti teljesítmény, amely azonban tragikus eredménnyel végződött.

A törvényszék végzésével a Berettyóújfalui Járásbíróság elsőfokú ítélete jogerőre emelkedett és végrehajthatóvá vált.

Ezek érdekelhetnek még

2022. Augusztus 08. 18:10, hétfő | Belföld

Utolsó pillanatban mentette meg a rendőr a veszprémi fiatalt

Véget akart vetni életének egy fiatal Veszprémben.

2022. Augusztus 08. 17:01, hétfő | Belföld

Élet Mentő Pont védjegyet kapott három debreceni intézmény

Az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) Élet Mentő Pont védjegyét kapta meg három debreceni intézmény: a Déri múzeum, az Aquaticum termál és wellness szálló, valamint a HBZ zárcentrum.

2022. Augusztus 08. 12:03, hétfő | Belföld

Határsértőket rabolt ki egy férfi és fia a román határ közelében

Határsértőket rabolt ki egy férfi és fia a román határ közelében, Csongrád-Csanád megyében, elfogták őket, a bíróság elrendelte letartóztatásukat - tájékoztatta a megyei főügyészség szóvivője hétfőn az MTI-t.

2022. Augusztus 08. 09:04, hétfő | Belföld

Meghalt egy motoros, miután egy őzzel és autóval is ütközött

Meghalt egy motoros vasárnap este a 38-as számú főúton, Nyírtelek közelében történt balesetben, amikor egy őzzel, majd egy személykocsival ütközött - ismerteti honlapján a rendőrség.