Városlista
2024. május 29, szerda - Magdolna

Hírek

2013. Február 02. 05:00, szombat | Életmód
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Gyógyszer lehet a sörből?

Gyógyszer lehet a sörből?

A sör pikáns ízét a komló adja, de ez az összetevő talán többre is képes, minthogy megfelelő ízűvé tegye a kedvelt italt. Egy új kutatás szerint a komlóban található keserű kémiai összetevőt gyógyszerek alapanyagaként is lehetne használni - írja a Fox News. Mielőtt azonban túl lelkes lenne, ez nem ok arra, hogy napi 2-3 üveg sört megigyon.

A komló humulone nevű összetevője, ami egy alfasav adja a sör jellegzetes keserű ízét. Az izolált humulone-t és származékait azonban különböző egészségügyi gyógymódokra is fel szokták írni.

A potenciális új gyógyszereket fel lehetne használni a cukorbetegség, a gyulladás, és bizonyos típusú rákos megbetegedések kezelésére.

A kutatók feltérképezték a humulone alakzatát úgynevezett röntgenkrisztallográfiás vizsgálattal. Azt találták, hogy a molekulák a sörfőzési eljárás alatt átrendeződnek úgy, hogy egy öt szénatomos gyűrűt alkotnak hat helyett.

Az eljárás feltérképezése során a kutatóknak sikerült megállapítaniuk, hogy melyik molekula kapcsolható össze a sör jellegzetes keserű ízével és ez segít megállapítani, hogy az atomok mely elrendezése a leghatásosabb betegségek kezelésére. Ez azért fontos, mert néhány vegyület konkrét betegségekre hat, míg más, eltérő elrendezés hatástalan.

A kutatók az eredményeket arra használják, hogy kitalálják, hogyan kombinálják a molekulákat más vegyi anyagokkal, hogy megtalálják például a cukorbetegség megfelelő ellenszerét.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 27. 16:17, hétfő | Életmód

A francia parlament megkezdte a halálba segítés legalizálásáról szóló törvénytervezet vitáját

A francia parlament megkezdte hétfőn a halálba segítés szigorú feltételek melletti legalizálásáról szóló törvénytervezet vitáját.

2024. Május 26. 09:01, vasárnap | Életmód

Mintegy ötezer, gyermekvédelmi gondoskodásban élő fiatalt láttak vendégül ÁGOTA Falván

Mintegy ötezer, gyermekvédelmi gondoskodásban élő fiatalt láttak vendégül gyermeknap alkalmából az ÁGOTA Bács-Kiskun vármegyei rendezvényhelyszínén, ÁGOTA Falván, Tass-Alsószenttamáson

2024. Május 25. 08:16, szombat | Életmód

Két magyar Trófea-díj a világ egyik legnagyobb borversenyén

Két magyar bor, a somlói Tornai Pincészet 2017-es Top Selection Grófi Hárslevelűje és a Royal Tokaji 2018-as 6 puttonyos Tokaji Aszúja is elnyerte idén a legmagasabb elismerést, a Trófea-díjat a londoni International Wine Challenge-en.