Városlista
2024. július 14, vasárnap - Őrs

Hírek

2012. Február 13. 07:36, hétfő | Külföld
Forrás: mno.hu/MTI - Fotó: Reuters

Gyilkol a szibériai hideg

Gyilkol a szibériai hideg

Tovább nőtt a megfagyottak száma Lengyelországban, ahol január vége óta kihűlés következtében már 82-en haltak meg, közülük 6-an az utóbbi 24 órában.

Olaszország több tartományában kritikus a helyzet. Az uniós energiaügyi biztos szerint nem lesz gond a gázzal.

Rendőrségi statisztikák szerint a múlt év azonos időszakában 15-en fagytak meg Lengyelországban. A múlt évhez viszonyítva a rossz és elavult fűtés- és szellőzőrendszerek áldozatainak a száma is nőtt. Pawel Fraczak, a tűzoltóság szóvivője szerint az utóbbi 24 órában 9 ember halt meg különféle tűzesetekben, és 26 személy sérült meg. Az egész országban január vége óta csaknem 6500 tűzesetben 59-en haltak meg.

Lengyelországban a hét elején enyhültek a fagyok, de csütörtökön este visszatért a szibériai hideg. Az ország délkeleti részében fekvő Bieszczady-hegységben szombat hajnalban ismét mínusz 30 fok-Celsius alá süllyedt a hőmérséklet, de vasárnap reggel már néhány fokkal „melegebb” volt. Az egész országban mínusz 15-20 fok közötti hőmérsékletet mértek, napközben pedig átlagosan tíz fokkal melegedett fel a levegő. A meteorológusok hétfőtől további enyhülésre számítanak.

Elzárt falvak, megfagyott madarak

Rómában olvad a hó és újranyitnak az iskolák, ám a sarkvidéki időjárás továbbra is kritikus helyzetet teremt Marche és Emilia Romagna tartományban. A napsütés visszatértével Rómában hétfőn újranyitnak az iskolák, valamint a közhivatalok, és helyreállt a közlekedés is, amelynek forgalmában hétfő éjfélig még tilos a kétkerekűek közlekedése. Az állatvédő egyesületek adatai szerint az utóbbi napok zord időjárási viszonyai között több száz énekesmadár fagyott meg a római parkokban. Vasárnapra helyreállt a fiumicinói Leonardo Da Vinci nemzetközi repülőtér forgalma.

Marche és Emilia Romagna tartományban a hóréteg továbbra is nehezíti az autósztrádákon való közlekedést. A marchei Pesaróban és Urbinóban az oktatás hétfőn is szünetel, és zárva lesznek az iskolák hétfőn Triesztben is. A nagy hó komoly akadályt jelent Arezzo és Grosseto térségében. A Rimini feletti hegyekben több kistelepülés teljesen elszigetelődött a külvilágtól. Hó alatt vannak a Róma és Nápoly közötti falvak az Appenninekben. Ismét havazott Szardínia tengerpartján, Olbia városában, és nap közben mínusz tizenhat fokot mértek a bortermelő Asti városában.

Lesz elég gáz

Az EU energiaügyi biztosa szerint nincs ok aggodalomra a gázellátás miatt a mostani hideg időben sem. „Nincs veszély: több a tárolt tartalék, mint korábban, több a lehetőség a vezetékek összekapcsolására, és Kijev és Moszkva sem dolgozik egymás ellen, hanem mindenki megteszi a magáét” – mondta az Európai Bizottság energiaügyekért felelős tagja, Günther Oettinger vasárnap a Reuters hírügynökségnek.

Arra célzott, hogy Oroszország fedezi az EU földgázszükségletének a negyedét, az orosz földgáz mintegy 60 százaléka Ukrajnán át érkezik, és a múltban – legutóbb 2009 elején – elő-előfordult, hogy orosz-ukrán nézeteltérések miatt Európa gázellátása átmenetileg kárt szenvedett.

Ettől függetlenül az orosz exportőr Gazprom az elmúlt hetekben kissé csökkentette szállításait a hazai szükségletre hivatkozva, ez azonban a korábbi nagyobb és tartalékba került szállítások miatt nem okozott fennakadást. Így például Olaszország szombaton és vasárnap a megrendeltnél 13 százalékkal kevesebb orosz földgázt kapott. A Gazprom egész évre is jelezte, hogy lefarag az európai exportja növelésére szóló terveiből. Ennek dacára is éves szinten „több mint elegendők” a szállításai, írta a Reuters piaci elemzőket idézve.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 13. 08:43, szombat | Külföld

Telefonon tárgyalt az amerikai és az orosz védelmi miniszter

elefonon tárgyalt Lloyd Austin amerikai és Andrej Belouszov orosz védelmi miniszter - közölte pénteken a két ország katonai tárcája.

2024. Július 12. 07:53, péntek | Külföld

Az ukrán elnök elfogadta, hogy országa NATO-tagsága nem jön létre, amíg annak területén háború zajlik

Az ukrán elnök megértését fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy Ukrajna addig nem lesz tagja a NATO-nak, amíg területén háború zajlik.

2024. Július 12. 07:53, péntek | Külföld

Joe Biden kitart amellett, hogy indul az elnökválasztáson

Joe Biden továbbra is kitart az elnökjelöltség mellett. A politikus erről sajtótájékoztatón beszélt Washingtonban csütörtökön a NATO-csúcstalálkozó lezárását követően.