Városlista
2023. október 3, kedd - Helga

Hírek

2012. Február 20. 14:11, hétfő | Életmód
Forrás: mno

Gyakrabban kapnak szívrohamot a diétás üdítők fogyasztói

Gyakrabban kapnak szívrohamot a diétás üdítők fogyasztói

A diétás szénsavas italok jót tesznek a derékvonalunknak, ám azok, akik naponta fogyasztják ezeket, nagyobb kockázattal kapnak szívrohamot vagy szélütést egy új amerikai tanulmány eredménye szerint.

Noha a Journal of General Internal Medicine című orvosi folyóiratban közzétett kutatás azt mutatta, hogy azok az idősebb emberek, akik mindennap ittak diétás üdítőt, 44 százalékkal nagyobb valószínűséggel szenvedtek el szívrohamot, az eredmény nem azt bizonyítja, hogy ezért feltétlenül a cukormentes ital tehető felelőssé. Mint Hannah Gardener kutatásvezető hangsúlyozta, más dolgok is lehetnek, amelyek a diétás üdítők kedvelőinél közösek, és magyarázzák az összefüggést.

„Amit láttunk, az egy összefüggés volt. Ezek az emberek általában egészségtelenebb szokásokat követnek” – magyarázta Gardener, aki a Miami Egyetem Miller Orvosi Iskolájának kutatója. A diétás üdítők fogyasztói általában nagyobb testsúlyúak voltak, magasabb volt a vérnyomásuk és koleszterinszintjük, valamint gyakrabban voltak cukorbetegek.

A követéses vizsgálatba 2564 New Yorkban élő felnőttet vontak be, akik a tíz évig tartó tanulmány kezdetén legalább 69 évesek voltak. A követés tíz éve alatt 591 férfi és nő kapott szívrohamot, szélütést vagy halt meg szív- és érrendszeri okokból. Az eredmények értékelésekor kiderült, hogy a napi rendszerességgel diétás üdítőt fogyasztó embereknél 44 százalékkal gyakrabban fordultak elő ezek az esetek.

mno

Ezek érdekelhetnek még

2023. Október 02. 12:44, hétfő | Életmód

Karikó Katalin és Drew Weissman kapja az orvosi-élettani Nobel-díjat

2023. Szeptember 28. 09:56, csütörtök | Életmód

NAK-FruitVeB: jó diótermés várható az idén

Jó termésben bíznak idén a hazai dióültetvényeken gazdálkodók.

2023. Szeptember 27. 14:02, szerda | Életmód

Nébih: a magyar háztartások egyre kevesebb élelmiszert pazarolnak

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) negyedik alkalommal elvégzett hulladékfelmérése szerint a magyar háztartásokban 2016 óta 27 százalékkal csökkent az élelmiszerpazarlás.